Welkom in de virtuele werkomgeving van Mowi

Instructies voor nieuwe medewerkers vragen een grote tijdsinvestering én missen dan nog te vaak hun doel. Zeker in een organisatie als Mowi, die veel nationaliteiten onder de werknemers telt en dus ook met taalbarrières rekening moet houden. Het visverwerkend bedrijf besloot daarom werk te maken van een radicaal nieuw onthaalbeleid. Een ambitieus traject met meerdere partners, en met als resultaat een Extended Reality (XR-)beleving die nieuwe medewerkers toelaat om zich, onafhankelijk van waar ze zich bevinden, virtueel in de Mowi-werkomgeving onder te dompelen.

Mowi, één van ’s werelds toonaangevende visbedrijven en internationaal de grootste producent en verwerker van Atlantische zalm, heeft twee (belangrijke) vestigingen in ons land. In Brugge en Oostende werken meer dan 300 mensen. Zo’n 15 procent daarvan werden in een ander land dan België geboren. Een mooi voorbeeld van integratie en inclusie, maar ook een uitdaging. Want heel wat instructies in verband met veiligheid, hygiëne, kwaliteit, machinebediening en algemene praktische informatie blijven onduidelijk als een nieuwe medewerker aan de slag gaat. En dat gebeurt vaak, omdat Mowi omwille van zijn flexibele businessmodel sterk afhankelijk is van uitzendkrachten. 

Ontevredenheid 

“Voor we naar XR als oplossing keken, maakten we gebruik van onthaalbrochures en werkpostfiches”, steekt HR-businesspartner Bart Lannoo van wal. “Alleen bevatten die documenten te veel tekst en te weinig visuele data. Dat rijmde niet met de taalvaardigheid van onze nieuwe medewerkers – want de hele wereld werkt zo’n beetje in onze fabriek (lacht). Gevolg: frustratie bij de vaste medewerkers – die veel moeten herhalen, of fouten moeten corrigeren – én bij de interim-nieuwelingen, die gestresseerd zijn en niet begrijpen wat van hen verwacht wordt. Als je dan weet dat wij in de vestiging in Brugge met drie ploegen werken, dan kan je je voorstellen welke problemen dat soms opleverde. Dat bleek ook uit de conclusies van interne werkgroepjes: er was best wel ontevredenheid op dat vlak. We moesten en zouden een beter onthaalbeleid creëren.” 

Mowi leerde het concept van virtuele opleidingen kennen tijdens het Business as virtual-introductietraject van SBM, de opleidingspoot van Syntra West in B2B-domeinen als techniek, ICT, HR en Industry 4.0. “Tijdens die ontbijtsessie rond XR werden opeens heel wat mogelijkheden en reële toepassingsscenario’s duidelijk om ons onboarding-traject te verbeteren”, gaat Bart Lannoo verder. “Meteen zagen we manieren om die onthaaltijd te minimaliseren, de effectiviteit van het leren te bevorderen en vooral om een zo visueel mogelijke reproductie van de werkelijke omgeving te creëren om nieuwe medewerkers snel aan onze site te doen wennen.” 

Zonder tijdsinvestering 

Mowi werd door SBM geïntroduceerd bij Play It, ontwikkelaar van een online game learning content platform die naar eigen zeggen de ‘Netflix van game-gebaseerd en interactief leren’ wil worden. “Binnen ons bedrijf hebben we Play It Safe voor game-based veiligheidsoplossingen en Play It First voor game-based onthaal van nieuwe medewerkers”, licht co-founder en CEO Brecht Kets toe. “In het kader van Play It First hebben we voor Mowi een app ontwikkeld waarmee ze zelf virtuele tours en opleidingen kunnen ontwikkelen voor nieuwe medewerkers op hun eerste werkdag. Zo kunnen die via tablet, telefoon, PC of VR – je hebt dus niet eens een VR-bril nodig – laagdrempelig die eerste dag beleven, in eigen taal en op eigen tempo. En zonder tijdsinvestering van Mowi, want het is de app zelf die met inhoudelijke vraagjes feedback vraagt.  

Bart: “Vandaag verwachten medewerkers ook steeds meer een eigentijdse aanpak van onthaal. De tijd dat iemand twee uur klassikaal alles meegaf, ligt voorgoed achter ons. Opleidingen met games sorteren veel meer effect, en de gebruikers zijn heel tevreden omdat ze snel leren en bijna geen stress meer ervaren. Zo weten nieuwe Mowi-medewerkers dankzij een simulatie waar ze op de eerste dag hun fiets moeten parkeren. Dat klinkt heel banaal en futiel, maar het zijn wél de zaken waar ze van wakker liggen. Nu komt de uitzendkracht hier toe en herkent meteen de omgeving. Hij is meer op zijn gemak en de relatie met de vaste medewerker zal bijgevolg een stuk beter zijn.” 

Partnership tussen drie partijen 

“In de fase van het XR-onderzoeksdossier – naar aanleiding van een call van VLAIO om projecten met een virtuele insteek te ondersteunen – hebben we heel intens samengewerkt”, aldus Health, Safety and Environment Manager van Mowi Jeroen Adam. “Dat was een volledig ontwikkelingstraject waarbij we onder meer samen de use cases bepaalden. Eigenlijk was het een partnership tussen drie partijen: Play it zorgde voor de technische ondersteuning en de ontwikkeling van de content store; SBM valoriseerde zijn expertise in het aanmaken van XR-content en adviseerde over wat (wetenschappelijk gebaseerd) in onboarding moest, welke touchpoints nodig waren, hoe lang modules idealiter duurden …; Mowi ten slotte kon als content consumer zijn onthaalproces voor productiemedewerkers optimaliseren. Drie partners met één doel: het best mogelijk e-learning content platform voor nieuwe, vaak anderstalige medewerkers in het visverwerkingsbedrijf ontwikkelen. Nu het product er is, kan Mowi volledig zelfstandig opleidingen en onthaalmodules uitwerken via een handige editor-tool. Met als extra troef dat SBM de tools en het platform van Play It First zal kunnen aanbieden aan andere organisaties die hun onthaalbeleid willen hertekenen.” 

“Duurzaamheid staat bij ons erg hoog in het vaandel”, besluit Jeroen Adam. “Uiteraard wat onze vis betreft, die we zo gezond en efficiënt mogelijk willen kweken. Maar wij trekken dat duurzaamheidsverhaal ook door in ons HR-beleid. Daar is de XR-app, waarbij medewerkers op eigen tempo van visuele bubbel naar visuele bubbel kunnen hoppen, het beste bewijs van.” 

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.