Meten is weten

Je bloeddruk, hartritme, zuurstofsaturatie of BMI weten? Je kan het voortaan allemaal zelf bij je apotheek meten dankzij Salvus Health. Na enkele jaren voor andere start-ups te werken, besloot oprichter Philip Van den Bergh er zelf een te starten met één belangrijk doel voor ogen: iets ontwikkelen dat mensen echt helpt.
Salvus Health in de apotheek
Foto genomen door Frederik Beyens in opdracht van Stad Antwerpen.

Meten, registreren en delen

Een jaar geleden startte Philip Van den Bergh met Salvus Health, een mobiel platform bij apotheken waarmee mensen zelf verschillende gezondheidsparameters kunnen opmeten. Philip: “Er is een grote groep die meer wil weten over zijn eigen persoonlijke gezondheid en er ook controle over wil hebben. Deze groep heeft er vaak de tijd of begeleiding niet voor. Ze vallen tussen de groepen mensen die stelselmatig worden opgevolgd omwille van een chronische ziekte en mensen die zelf al sterk bezig zijn met het opvolgen van hun gezondheid via smartwatches en andere wearables.” 

Oprichter Philip Van den Bergh

“Via ons platform willen we het opvolgen van eigen gezondheidsparameters toegankelijker maken en mensen helpen om een stukje van hun gezondheid in eigen handen te nemen”

Philip Van den Bergh
Oprichter Salvus Health

Met Salvus, afkomstig van het Latijnse Salvia (cf. salie, een plant met geneeskundige krachten), wil Philip het opvolgen van gezondheidsparameters toegankelijker maken en mensen helpen om een stukje van hun gezondheid in eigen handen te nemen. “In een lokale apotheek kan je zelf metingen uitvoeren: je bloeddruk, hartritme, zuurstofsaturatie, gewicht, BMI en lichaamssamenstelling. De resultaten sla je op in je persoonlijke digitale ruimte en geven een indicatie wanneer het tijd is om verdere stappen te ondernemen. Ook voor artsen is het bijzonder nuttig. Je patiënt heeft bijvoorbeeld hartkloppingen maar op het moment van de consultatie doen die zich niet voor. Dan kan de metingshistoriek helpen om betere diagnoses te stellen.”

Zelf testen afnemen lijkt niet voor iedereen te zijn weggelegd, maar de technologie van Salvus Health biedt een helpende hand. Philip: “Onze technologie assisteert bij het nagaan welke metingen zinvol zijn, op welk moment en hoe ze correct uitgevoerd moeten worden. Zo zullen we je altijd eerst enkele minuten laten stilzitten vooraleer je jouw bloeddruk meet. Dat is belangrijk maar wordt vaak vergeten. Mensen die thuis hun bloeddruk meten, lopen eerst nog snel naar boven om het meettoestel te halen en krijgen dan foutieve resultaten.”

Van meten naar interpreteren

In een volgende stap wil Salvus Health ook metingen interpreteren en zo kwam Philip via Blue Health Innovation Center in contact met VLAIO bedrijfsadviseur Kristine Debruyne. “We wilden graag een aanvraag indienen voor een VLAIO ontwikkelingsproject, maar na ons eerste kennismakingsgesprek bleek er nog werk aan de winkel. Enkele maanden later zijn we teruggekomen en dan zijn we er helemaal voor gegaan. Intussen is onze aanvraag goedgekeurd en kunnen we van start.

Kristine heeft ons tijdens het voorbereidende proces ongelooflijk geholpen. Ze deed ons nadenken door zaken in vraag te stellen die wij als vanzelfsprekend aannamen. Wanneer we dan in de diepte bepaalde keuzes moesten uitleggen, kwamen we soms tot de conclusie dat we het anders moesten aanpakken. We hebben tijdens dit proces stappen gezet in het beter begrijpen van waar we uiteindelijk naartoe wilden.”

Oprichter Philip Van den Bergh

“Kristine vertelde ons waar we op moesten letten en deed ons nadenken over zaken die wij als vanzelfsprekend aannamen. We hebben tijdens dit proces stappen gezet in het beter begrijpen waar we uiteindelijk naartoe wilden.”

Philip Van den Bergh
Oprichter Salvus Health

Naast de ondersteuning vanuit VLAIO, kreeg Salvus Health ook vorm met de hulp van andere organisaties en personen. Philip: “Blue Health Innovation Center hielp ons bij het scherper stellen van ons idee en bracht ons in contact met een resem dokters en apotheken. We kregen ook een subsidie en ondersteuning via het EIT Health Headstart programma en via Start it @KBC kregen we kantoorruimte ter beschikking en ging een hele community van founders voor ons open.” 

Coronaperikelen

Het kennismaken met die community liep door corona helaas niet van een leien dakje. Philip: “Als er één ding is waar we als jonge ondernemers nu tegenaan lopen, is het wel dat je niemand spontaan tegen het lijf loopt. Iedereen waar we nu mee samenwerken, leerden we voor de lockdown kennen via netwerkevents bijvoorbeeld. Dat is helemaal stilgevallen.”

Co-Founders
Co-founders Philip Van den Bergh en Salvador Severich

Ook om het platform naar de markt te brengen was corona een spelbreker. Philip: “Onze lanceringsdatum was 16 maart 2020, de eerste (werk)dag van de lockdown. Niemand kwam buiten, mensen waren terughoudender en raakten minder dingen aan. Maar tegelijkertijd is er ook een groep die niet in een wachtzaal wilde wachten of het doktersbezoek uitstelde. Voor hen was ons platform de goede tussenoplossing. Daarenboven beschikt onze toolkit over een saturatiemeter. Deze registreert de hoeveelheid zuurstof in je bloed en geeft een indicatie of je longen door COVID-19 zijn aangetast. Overal waren deze meettoestellen uitverkocht, maar mensen konden hun saturatie wel nog in de apotheek opvolgen.

Intussen is Salvus Health beschikbaar in 30 apotheken en breiden we dit stelselmatig uit. Op korte termijn heeft corona ons geen voordeel opgeleverd. Op lange termijn misschien wel omdat mensen zich meer bewust zijn geworden van het belang van een goede gezondheid. Ook telehealth en monitoring vanop afstand kregen het afgelopen jaar een boost. We zien dan ook opportuniteiten om beide innovaties met elkaar te verbinden. Zo zouden patiënten bijvoorbeeld een aantal dagen voor een teleconsultatie een QR-code toegestuurd kunnen krijgen. Daarmee kunnen ze dan naar de apotheek om de hoek waar de relevante testen klaar staan. De behandelende arts krijgt de resultaten meteen door en verkrijgt zo een beter beeld van de patiënt, ook vanop afstand.” 

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.