Geen kaboutertjes die schoonmaken, wel gezonde bacteriën

De verkoop van schoonmaakmiddelen boomt sinds vorig jaar. Logisch, iedereen wil zijn huis hygiënisch schoonkrijgen en vrij van virussen en bacteriën. Toch is zo’n steriel huis niet per definitie gezonder. Joris Jansen ontwikkelde met YOKUU een circulaire schoonmaakparel vol goede micro-organismen, die de werking van goede bacteriën in onze leefomgeving versterkt. Het resultaat na een grondige poetsbeurt: een schoon, gezond én biologisch evenwichtig huis.

Tijdens zijn studie biochemie raakte Joris Jansen geïntrigeerd door bacteriën, die onbekende en onzichtbare beestjes die zowat overal zitten. Hij verdiepte zich in micro-organismen in de lucht binnenshuis en ontdekte zo dat kinderen die opgroeien met huisdieren of in een landbouwomgeving wonen een beter afweersysteem hebben.

Te clean is ook niet goed

Joris Jansen, CEO van Probibel: “We zijn doorgeslagen in onze drang om alles hygiënisch schoon te krijgen. Wist je dat twee tot drie kilo van ons lichaamsgewicht uit bacteriën bestaat? We kunnen gewoon niet zonder. En onze bacterie-afdruk is al even uniek als onze vingerafdruk. Maar toch doen we er alles aan om die onzichtbare beestjes uit onze huizen te houden, zowel de slechte als de goede. Met alle gevolgen van dien.

Uit onderzoek naar zorginfecties blijkt dat mensen steeds vaker besmet raken met resistente bacteriën, als ze bijvoorbeeld een ingreep moeten ondergaan in het ziekenhuis. Resistentie is een van de grootste bedreigingen en er is weinig tegen te beginnen. Onder andere overgebruik van antibiotica zorgt daarvoor, maar ook overdreven desinfectie – zo onderzocht ik in 2015.”

Joris Jansen

In plaats van overal desinfectiemiddelen op te spuiten, moeten we op zoek naar een evenwicht. Op lange termijn.

Joris Jansen
CEO Probibel

Van idee naar product

Joris: “Na mijn studies bleef ik nadenken over die bacteriën en vroeg me af: Kunnen we niet op een andere manier met de bacteriën in onze leefomgeving omgaan? Een duurzaam biologisch evenwicht creëren zoals in het bos? In plaats van met harde hand alles weg te willen poetsen – met zoveel nevenschade.

In 2018 zette ik de eerste stappen in de ontwikkeling van een schoonmaaktablet met goede bacteriën erin, een manier om schoon te maken met probiotica en zonder het biologisch evenwicht in je huis te verstoren.

Start it @KBC, Unizo en The Circular Kickstart heb ik veel gehad. Wist je dat we door Unizo Antwerpen als starter van het jaar genomineerd werden? Bij VLAIO kwam ik eigenlijk wat te vroeg aankloppen. Maar ik wilde weten hoe alles in elkaar zat en wou iedereen daar leren kennen.”

YOKUU: geen parel voor de zwijnen

“In februari 2020 richtte ik Probibel op, een bedrijf dat ecosystemen - in, tussen en op ons - wil managen. YOKUU, onze schoonmaakparel met probiotica is ons eerste product voor meer gezonde microben in onze leefomgeving.”

“De verkoop daarvan loopt goed. In september 2020 lanceerden we YOKUU via onze eigen webshop. Gelukkig kregen we rond die periode een subsidie van stad Antwerpen. Die konden we goed gebruiken voor de ontwikkeling van onze website en marketing. Intussen hebben we 1.000 klanten via onze eigen webshop en namen we ook onze eerste medewerker in dienst. Die is nu op zoek naar fysieke winkelpunten om YOKUU te verkopen. En ook dat loopt goed: intussen tekenden al 25 winkels in.”

YOKUU is het Japanse woord voor bosbaden. We willen mensen laten baden in bacteriën uit onze Ardense bossen.

Joris Jansen
CEO PROBIBEL

Een stap verder dan gewone schoonmaakmiddelen

Joris Jansen: “YOKUU is een Japans woord en betekent bosbaden. We willen mensen laten baden in bacteriën uit onze Ardense bossen. Onze schoonmaakparels gaan een stap verder dan optisch schoon. Goede bacteriën blijven na het poetsen achter en zuiveren verder met als resultaat positieve binnenhuisflora, minder stof en geur. We dragen dus bij aan een positieve huisflora en een biologisch evenwicht in huis. In de bedrijfswereld gebruikt men al probiotica om te poetsen. Het overgrote deel van de overheidsgebouwen wordt al schoongemaakt met zulke producten.”

“Onze producten hebben nog andere voordelen: we hebben zeer weinig afval en hebben geen water nodig. Dat verkleint de impact van transport. Onze Nederlandse partner produceert de schoonmaakparels in een relatief kleine ruimte, we hebben geen afvullijnen nodig zoals bij traditionele schoonmaakmiddelen wel het geval is.

Steun & advies

“Schoonmaken met bacteriën is op de particuliere markt nog redelijk nieuw. We moeten goed nadenken over de manier waarop we YOKUU in de markt zetten. Gelukkig werk ik daarvoor samen met een marketing- en salesexpert. Ook van een andere partner – die gespecialiseerd is in toepassingen met gunstige microben – krijg ik steun en advies.”

“Met ondersteuning door VLAIO bedrijfsadviseur Rik Candries dienden we een aanvraag in voor innovatieve starterssteun. En ook via onze crowdlending-campagne op WinWinner hopen we geld binnen te halen om sneller te gaan. We hebben zeker 100.000 euro nodig en de teller staat nu op 85.000. Nog zes weken loopt de campagne, en we hopen echt dat we ons doen halen. Als we ons al wat meer bewezen hebben, willen we ook de banken aanspreken.”

The future is clean

“Op dit moment verdelen we YOKUU in België en Nederland, via onze webshop. Tegen het einde van het jaar willen we YOKUU ook in Luxemburg op de markt brengen. Ons doel voor 2021: 100 fysieke verkooppunten én ons aanbod verbreden.” “Onze producten hebben een impact op hoe mensen denken over de natuur en hygiëne. Er vormt zich stilaan een echte community, met ambassadeurs van onze producten. Die zijn er net als wij van overtuigd dat mensen opnieuw moeten samenwerken met de natuur. De zoektocht naar een nieuw én beter evenwicht op lange termijn - niet alleen op korte termijn - is begonnen. En we dragen daar met onze duurzame oplossingen heel graag aan bij. ”

 

 Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming.

Meer lezen over duurzaamheid en circulariteit in de bouw? Dan moet je er zeker ons themadossier Circulaire Economie eens op naslaan.

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.