Alinco: vrouwelijk ondernemerschap in de wereld van inox en aluminium

Op Internationale Vrouwendag komen we op voor de rechten van vrouwen en daar hoort ook vrouwelijk ondernemerschap bij. Hoe is het vandaag met de vrouwelijke ondernemer? We laten Karine De Bie aan het woord, zaakvoerder van staal- en inoxbedrijf Alinco in Temse.

© Stefaan Van Hul

Aluminium, inox en metaalconstructie

Alinco is een acroniem voor de specialisaties van het bedrijf: aluminium, inox en metaalconstructie. Karine vertelt enthousiast: “We zijn een absolute referentie op dat vlak. We kunnen zowat alle bewerkingen aan door de grootte van ons bedrijf, ons uitgebreid machinepark en onze up-to-date technische kennis. We hebben zeer strenge eisen voor ons productieproces en leveren steeds een kwalitatief hoogstaand eindproduct af. Onze focus gaat naar eerlijk en kwaliteitsvol maatwerk en een snelle levering”. Alinco is een van de marktleiders in de sector. 

Sterke ondernemingsdrang

“Het bedrijf kent een rijke geschiedenis”, gaat Karine verder. “Vóór mijn carrière bij Alinco was ik drie jaar aan het werk bij Deloitte. Het toeval wil dat ik daar als een van de eerste vrouwen was aangeworven nadat ze net hun regel om enkel mannen aan te werven overboord hadden gegooid. Toen ik in 1995 de kans kreeg om met mijn toenmalige vriend - nu echtgenoot - Alinco over te nemen, zijn we samen meteen gesprongen.” Zowel Karine als haar man kwamen uit een ondernemersgezin: ”We waren twee jonge snotters die nog niets hadden bewezen, maar we ambieerden de verantwoordelijkheid om een bedrijf te runnen. Die ondernemingsdrang hebben we alle twee van thuis uit meegekregen. Aan de keukentafel ging het geregeld over de zakelijke beslissingen en het contact met de klanten.”

“Vrouwen zijn ‘van nature’ niet minder ambitieus dan mannen. Ondernemingszin, dat leer je of heb je.”
 

Karine De Bie
Zaakvoerder Alinco
© Stefaan Van Hul

Lange tijd was Karine bij Alinco de onzichtbare sterke vrouw achter de sterke man. Karine: “Daar voelde ik me comfortabel bij. Ik was me bewust van mijn kwaliteiten en capaciteiten, maar had mijn geslacht en leeftijd wat tegen. Vrouwen zijn ‘van nature’ zeker niet minder ambitieus dan mannen. Ondernemingszin, dat leer je of heb je.”

In 2008 namen Karine en haar man zusterbedrijf Deprest over en kwam Karine aan het hoofd van Alinco: “In de praktijk bleek het niet realistisch om samen beide bedrijven te runnen, daarom hebben we het datzelfde jaar nog verdeeld: de dagelijkse leiding van  Alinco kwam voltijds naar mij, de leiding van Deprest ging naar mijn echtgenoot. 

Hindernissen overwinnen

Ondernemerschap laat zich voor een vrouw niet in één succesformule gieten, maar dat is evenmin het geval voor een man. “Ik wil geen verhaal ophangen dat vrouwen het moeilijker hebben aan het roer van een onderneming. Het is misschien moeilijker, maar niet van die aard dat het ondoenbaar is.” Karine legt uit: “Waar het bij mannen iets makkelijker gaat, blijft het vrouwelijk ondernemerschap soms nog een uitdagend traject. Als een vrouw de top heeft gehaald, dan verdient ze gerust een dikke pluim.” 

Vrouwelijk leiderschap gaat nog steeds gepaard met enkele stereotypes: “Een man die zakelijk is wordt bewonderd, terwijl een zakelijke vrouw vaak wordt afgeschilderd als ‘bitch’. Daar heb ik het heel moeilijk mee. De meeste vrouwelijke ondernemers die ik ken, zijn naar mijn gevoel heel gedreven, gepassioneerd en nuchter. Daar zitten veel minder grote ego’s tussen dan bij de mannen.”

“Waar het bij mannen iets makkelijker gaat, blijft het vrouwelijk ondernemerschap toch nog een uitdagend traject. Als een vrouw de top heeft gehaald, dan verdient ze gerust een dikke pluim.”

Karine De Bie
Zaakvoerder Alinco

Work-life balance

Een van de grootste uitdagingen is de balans tussen werk en privé. Van vrouwen wordt vaak nog verwacht dat ze de hoofdrol opnemen binnen het gezin, en de meeste doen dat ook. Karine knikt: “Ik heb er altijd voor gezorgd dat er naast mijn werk ook voldoende tijd was voor quality-time met de kinderen. Ze zijn vlugger zelfstandig moeten worden, maar tegelijkertijd heb ik hen ook een meerwaarde kunnen bieden vanuit de verhalen en levenservaring die ik al had opgebouwd. Mijn kinderen hebben andere ideeën, waarden en principes meegekregen, maar die zijn niet per se meer of minder waard. Ondernemerschap en een gezin combineren is niet vanzelfsprekend, maar voel je daar niet schuldig over.”

© Stefaan Van Hul

Aan/uit-knop

Haar advies? Zorg vooral voor een goede balans voor jezelf: wat geeft je energie en wat kost je energie? Dat is voor iedereen anders, maar je moet daar wel bewust mee bezig blijven. Verder blijft het enorm belangrijk om alles te blijven relativeren: “happiness is not the absence of problems, but the ability to deal with them”. Als ondernemer kom je problemen tegen, zaken die minder goed lopen, maar daar moet je mee leren omgaan. Wat vandaag onoverkomelijk lijkt, ziet er morgen helemaal anders uit. De olifant van vandaag is de vlieg van morgen. Blijf zoeken naar die knop die je aan en uit kan zetten.”

“Ondernemerschap en een gezin combineren is niet vanzelfsprekend, maar voel je daar niet schuldig over.”

Karine De Bie
Zaakvoerder Alinco

Zakelijke focus met oog voor welzijn 

Vrouwen hebben heel wat sterktes, maar blijven vaak in de schaduw staan: “Ik ken veel vrouwelijke ondernemers die heel nauwgezet en vol overgave een business runnen, maar toch onder de radar blijven. Zonde.” Haar eigen sterktes kent Karine goed: “Zelf ben ik trots op mijn nuchtere en positieve ingesteldheid en mijn probleemoplossend vermogen. Ik heb een sterk zakelijke kant die ik combineer met een menselijk beleid. Je kan dat vergelijken met de opvoeding van kinderen: daar moet je soms ook een zeer duidelijke en directe opmerking geven wanneer ze de bal misslaan, maar tegelijkertijd blijf je heel begaan en vraag je oprecht hoe het met hen gaat.” 

Op naar een positief ondernemersklimaat

“Ik ben een positief ingestelde madam, dus dat ben ik ook naar de toekomst toe. Een vrouwelijke ondernemer is een ondernemer als een ander, geen speciaal geval. Als vrouw heb je soms zelfs nog meer voordelen om op een netwerkevenement bijvoorbeeld een gesprek aan te knopen met een man”, lacht Karine. “Het is dus zeker niet altijd kommer en kwel. Wees trots op wie je bent, wat je hebt bereikt en laat je ambities zien.”

© Stefaan Van Hul

Karine pleit voor een positief ondernemersklimaat: “Ondernemers of leidinggevenden worden vaak gezien vanuit een conflictmodel, de ondernemer is per definitie de vijand van de medewerker. Ik hou absoluut niet van dat conflictmodel, voor mij is het altijd een wij-verhaal. Ondernemers worden nog te vaak afgeschilderd als zakkenvullers, terwijl dat helemaal onze drijfveer niet is. Ik ken heel veel ondernemers - zowel vrouwelijk als mannelijk - die hun medewerkers gewoon héél graag zien.  

“Wat vandaag onoverkomelijk lijkt, ziet er morgen helemaal anders uit. De olifant van vandaag is de vlieg van morgen.”

Karine De Bie
Zaakvoerder Alinco

Strategische Transformatiesteun

Alinco heeft bij VLAIO een aanvraag voor Strategische Transformatiesteun ingediend. Dat is steun voor ondernemingen die een transformatie met een sterk innovatief karakter voor ogen hebben. “Ik ben bij VLAIO terechtgekomen door een samenloop van omstandigheden.” vertelt Karine. “Wij zitten met een zeer groot investeringsproject waarbij we gedeeltelijk naar een eigen productlijn willen evolueren. Daarbij is alle hulp en steun meer dan welkom."

De Strategische Transformatiesteun geeft Alinco meer mogelijkheden om mensen op te leiden en te investeren, zonder financieel gevangen te zitten. Karine: "De drijfveer is nooit geld, maar je moet wel zorgen dat je leningen kan afbetalen en dat het bedrijf financieel gezond blijft. In het traject van zo’n groot investeringsproject heb je daarnaast ook nood aan iemand die luistert en meegaat in je verhaal. Dossierbehandelaar Ann neemt ons dossier echt ter harte. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze ons dossier correct zal behandelen. De definitieve beslissing van de minister voor de toekenning van onze steun moeten we wel nog afwachten.”