Vraag nu het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme aan

Publicatiedatum
Ondernemers die tot eind 2020 zwaar getroffen worden door de coronamaatregelen, krijgen steun. Voor de eerste periode kan je nu je aanvraag doen.
een Vlaams weiland

Steunbedrag: 10% van normale omzet

Alle handelszaken die verplicht gesloten zijn kunnen automatisch een beroep doen op het Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme. Dat betekent dat zij geen omzetverlies moeten aantonen voor de periode waarin ze verplicht gesloten zijn. Het steunbedrag is 10% van de omzet die de onderneming had in dezelfde periode in 2019. Dat is ongeveer 2/3de van de vaste kosten. Voor ondernemers die nog geen jaar bezig zijn, wordt een andere gelijkaardige periode in rekening gebracht of wordt naar het financieel plan gekeken. Handelszaken die ondertussen het systeem van ‘click&collect’ toepassen, zullen eveneens een beroep kunnen doen op de steun.

Niet enkel wie verplicht gesloten is, ondervindt gevolgen van de maatregelen. Ook andere ondernemers kunnen een premie aanvragen als ze een omzetverlies van 60% hebben geleden. Toeleveranciers van verplicht gesloten ondernemingen kunnen een aanvraag indienen voor een kortere periode, die overeenstemt met de verplichte sluitingsperiode van hun klanten. De Vlaamse Regering heeft ook de lijst van verplicht gesloten sectoren die steun kunnen genieten sinds sluiting tot 15 november uitgebreid. Of jouw onderneming in aanmerking komt, kan je hier nagaan bij de voorwaarden van deze steunmaatregel.

Minimum €1.000 maximum €60.000

Voor kleine ondernemingen komt er een minimumbedrag van € 1.000 steun voor de periode van anderhalve maand. Voor ondernemingen met 50 werknemers of meer is er een extra maximumplafond van € 60.000 voor de periode van anderhalve maand. De plafonds worden verhoudingsgewijs aangepast voor ondernemingen die een aanvraag indienen voor een kortere periode van verplichte sluiting.

Steun voor 2 periodes 

Het Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme kan je aanvragen voor twee periodes:

  • van 1 oktober tot 15 november
  • van 16 november tot 31 december

Voor die eerste periode was het al zo dat cafés en restaurants die verplicht gesloten zijn een keuze kunnen maken tussen een steun van 10% voor de sluitingsperiode sinds 19 oktober waarvoor ze geen omzetverlies moeten aantonen. Of 10% van de normale omzet tijdens de periode van 1 oktober tot 15 november waarvoor ze wel 60% omzetverlies moeten aantonen. Nu komt daar een tweede periode van 16 november tot 31 december bij.

Wanneer aanvragen?

  • De aanvraag voor de eerste periode van 1 oktober tot 15 november 2020 kan ingediend worden vanaf vandaag - maandag 16 november - via www.vlaio.be/nieuwbeschermingsmechanisme
  • De aanvraag voor de tweede periode van 16 november to 31 december 2020 kan ingediend worden vanaf 4 januari 2021.