Van ideeën naar impact: een terugblik op de Innovation Procurement Conference

Publicatiedatum

Op 19 en 20 maart vond de Innovation Procurement Conference plaats. De internationale conferentie bracht verschillende partijen samen, waaronder kmo’s, beleidsmakers en onderzoekers, om inzichten te delen over innovatieve overheidsopdrachten. Benieuwd wat wij leerden uit de conferentie?

Het panel

Wat is de Innovation Procurement Conference?

Op 19 en 20 maart eiste het Belgische EU-Voorzitterschap aandacht op voor het instrument ‘innovatieve overheidsopdrachten’ door er een internationale conferentie aan te wijden in Tour&Taxis te Brussel. Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie sloegen hiervoor de handen in elkaar. Dit in nauwe samenwerking met de Europese Commissie en de European Innovation Council.

De internationale conferentie bracht captains of industry, kmo’s, start-ups, beleidsmakers, publieke aankopers, risicokapitaalverschaffers, onderzoekers en innovators samen om de laatste inzichten rond innovatieve overheidsopdrachten te verkennen en uit te wisselen.

Welke onderwerpen kwamen aan bod?

Vooraanstaande sprekers uit de publieke én de private sector en uit binnen- én buitenland deelden inzichten over het belang van innovatieve overheidsopdrachten voor het stimuleren van economische groei, het bevorderen van duurzame ontwikkeling en het vergroten van onze Europese strategische autonomie. De sprekers deelden tips en tricks om innovatieve overheidsopdrachten in de toekomst efficiënter en sneller aan te pakken. Overheidsopdrachten; dat vraagt gewoon om ‘vriendelijkheid’ en ‘waarom zijn we dat niet altijd wanneer we aankopen?’

Wat leerden we uit de conferentie?

Het belang van de overheid als first customer

VC-kapitalist Uli Fricke benadrukte het belang van de overheid als first customer. “Door de overheid als klant te hebben, kunnen start-ups omzet genereren. Dat is een belangrijke troef ten aanzien van investeerders in hun beslissing om de start-up te ondersteunen.”

De wijzigingen in de maatschappij

Saskia van Uffelen maakte op haar beurt duidelijk hoe de maatschappij aan het wijzigen is. Alles en iedereen is met elkaar verbonden. Concurrentie wordt mede gestuwd door klanten, gebruikers en burgers en data zijn het nieuwe goud. Dit digitale tijdperk vereist een nieuwe aanpak en een nieuw model. Ze benadrukte daarbij dat te veel regels beknottend werken voor innovatie en dat we meer moeten investeren in communicatie. 

EU-wide benchmarking

De sessie over de resultaten van de EU-brede benchmarkoefening van nationale investeringen en beleidsondersteuning voor innovatieve overheidsopdrachten kon rekenen op grote belangstelling van het publiek. In welke sectoren wordt het meest geïnvesteerd? Hoe gaan landen om met een actieplan, doel, financiële incentives en competentiecenters voor innovatieve overheidsopdrachten? Wat zijn belangrijke inzichten uit deze EU-wide benchmarking van 2024?

De toegang van start-ups en kmo’s tot de markt

Ook de sessie rond het vergemakkelijken van de toegang voor start-ups en kmo’s tot de markt voor overheidsopdrachten lokte veel publiek. Deelnemers ontdekten de uitdagingen die start-ups en kmo’s ondervinden bij deelname aan overheidsopdrachten in andere landen. Men sprak over hubs, zoals ‘living labs’ en incubatoren, die kunnen dienen als laboratoria waarin behoeften van de publieke sector worden uitgedaagd met mogelijke innovatieve oplossingen van start-ups en kmo’s. Het panel benadrukte het belang van interactie tussen start-ups en publieke sector. Elkaar leren kennen is cruciaal voor een goed resultaat. Enkele inspirerende voorbeelden van onder andere de stad Amsterdam zetten de sessie kracht bij.

Voor elk wat wils

Andere sessies belichtten dan weer de potentiële impact van innovatieve overheidsopdrachten binnen specifieke sectoren en uitdagingen. Zo was er aandacht voor de ‘green transition’, de gezondheidssector en de veiligheidssector. Voor elk wat wils dus.

Ook ervaren publieke aankopers kwamen aan hun trekken en leerden de meer complexe aankoopprocedures van binnenuit kennen. Kritiek op het wetgevend kader werd niet gespaard. Zin en onzin van allerhande clausules kregen tekst en uitleg.

In totaal waren er twaalf break-out sessies die elk een ander aspect van innovatieve overheidsopdrachten behandelden. 

Tijdens de conferentie was er ook ruimte om te netwerken. Deelnemers kregen de kans om andere professionals, potentiële samenwerkingspartners en oplossingsaanbieders te ontmoeten. Er vloeien dus hopelijk nieuwe samenwerkingsverbanden en partnerships voort uit de conferentie.

Het einde van de conferentie

Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw mocht het event afsluiten. Hij benadrukte de positieve impact van innovatieve overheidsopdrachten. Gezien de geopolitieke en economische uitdagingen is het van groot belang dat we de publieke middelen efficiënt inzetten. Hij deed daarbij een oproep om prioriteit te geven aan strategische, toekomstbestendige en innovatieve aankopen met als doel de strategische autonomie van Europa te versterken, onze industrieën te ondersteunen, het concurrentievermogen te bevorderen en de CO2-uitstoot te beperken. Daarna mocht hij de prijzen voor Innovation Procurement uitreiken. Hij deed dit in gezelschap van Commissaris Ferreira.

Vooruitblik

Met de conferentie hebben de organisatoren de deelnemers energie en inspiratie gegeven om innovatieve overheidsopdrachten te benutten als een katalysator voor transformatieve verandering. Missie geslaagd! Met een hernieuwde focus op publiek-private samenwerking rond innovatie zijn de deelnemers klaar om de nodige stappen vooruit te zetten en een betere toekomst te creëren voor iedereen.

Delen: