Upskill geeft West-Vlaams opleidingslandschap stevige make-over

Publicatiedatum
In 2020 sloegen POM West-Vlaanderen en VDAB de handen in elkaar om het opleidingslandschap in West-Vlaanderen een stevige make-over te geven. Zo zag het EFRO-project UPSKILL het daglicht.
Verfspuitsimulator

Bedrijven maken volop de transitie naar automatisering en digitalisering. Dit betekent ook een verandering voor de competenties die verlangd worden van het (toekomstige) werknemers. Om die bedrijven te ondersteunen, zijn opleidingsfaciliteiten nodig waar het didactisch materiaal is afgestemd op de aanwezige technologieën op de werkvloer. 

Met het project werd acht miljoen euro geïnvesteerd , waarvan 3,2 miljoen EFRO-middelen, in opleidingsequipering rond vier speerpunten: techniek en industrie 4.0, textiel en nieuwe materialen, Blue energy en transport en logistiek. 

Opleidingen voor technische beroepen in onze provincie hebben dankzij dit project een stevige boost gekregen. En daar wordt iedereen beter van.

Liesbeth Huygebaert
Project manager UPSKILL

Voor het huisvesten en de exploitatie van al dit nieuwe opleidingsmateriaal ging POM op zoek naar geschikte exploitanten op basis van hun opleidingsaanbod en -locaties. 
In totaal werden 26 opleidingspakketten aangekocht die over 15 locaties in zes steden in de provincie een plaats kregen bij de verschillende centra voor volwassenonderwijs, Syntra West, VDAB en het Provinciaal Technische Instituut (PTI).

Pantarein

Het gebruik van dit nieuwe materiaal is echter niet beperkt tot deze opleidingsverstrekkers. Het is open opleidingsinfrastructuur. Dit wil zeggen dat alle opleidingsinstellingen dit materiaal kunnen gebruiken en ook bedrijven kunnen het materiaal inzetten voor het opleiden van hun werknemers. 

Als je je werknemers wil laten kennismaken met het gebruik van robots bij lasprocessen kan je bijvoorbeeld bij VDAB terecht waar een op maat gemaakte lasrobot in veiligheidscel staat, speciaal voor opleidingsdoeleinden. Of bij wie de interesse gewekt is voor de mogelijkheden van additive manufacturing (3D-printing), kan bij VDAB terecht om hun splinternieuwe kunststof en metaalprinters te leren kennen. 
Om de mogelijkheden van CNC sturing aan te leren staan bij het PTI in Kortrijk industriële CNC-gestuurde afkantpers en een CNC-gestuurde 5-assige freesmachine. 
 

Lasrobot

Er werd ook ingezet op nieuwe leermiddelen. Zo werd een VR-toepassing ontwikkeld die toelaat verschillende processen van textielveredeling te visualiseren en in te oefenen. Er werd een Training lab rond Blue Energy gecreëerd met allerhande XR-technologieën. Daarnaast werd ook ingezet op het gebruik van simulatoren om in een veilige omgeving, zonder verbruik van grondstoffen, nieuwe skills aan te leren. Zowel voor lassen, verfspuiten, CNC als houtbewerking werden hiervoor simulatoren aangekocht.

5-assige freesmachine

Als er geen plaats is voor industriële machines, dan vormen scale-Down Learning Factories een mooi alternatief. Zo staat nu bij CVO Creo in Roeselare een didactische lijn waar geautomatiseerde logistieke processen op worden uitgevoerd en bij Syntra West in Kortrijk staat een smart factory opstelling waar je op schaal productieprocessen op kan uitvoeren.

Het zijn maar enkele voorbeelden van het state-of-the art opleidingsmateriaal dat binnen het UPSKILL-project werd aangekocht en waarmee werknemers van vandaag en morgen de nodige competenties kunnen aanleren.

Didactische lijn logistiek

Op 14 september vindt het slotevent van het project UPSKILL plaats in Oostende. Hou zeker de website van POM West-Vlaanderen in de gaten voor meer nieuws.

Smart factory

Delen: