Steun voor 20 projecten die jongeren warm maken voor STEM

Publicatiedatum

Vlaanderen wil jongeren resoluut doen kiezen voor STEM-opleidingen en -loopbanen. Eind maart lanceerden we een oproep voor ‘STEM-ontwikkelaars’, partnerschappen die innovatieve STEM-trajecten ontwikkelen die jongeren in hun vrije tijd kunnen volgen. 20 projecten krijgen steun voor een totaal subsidiebedrag van 1.746.027,94 euro.

STEM-competenties nodig

Vlaanderen is een welvarende regio en dit willen we zo houden. Om de grote uitdagingen waar onze samenleving voor staat - digitalisering, vergrijzing en klimaatverandering - aan te gaan, moeten we inzetten op innovatie en ondernemerschap.

Om succesvol te innoveren, zijn steeds meer STEM-competenties nodig. Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in ons dagelijks leven worden deze competenties belangrijker. Denk maar aan mee zijn met de digitale evolutie of een steentje bijdragen aan duurzaam omgaan met natuurlijke grondstoffen.   

Aantrekkingskracht vergroten

De Vlaamse Regering wil de aantrekkingskracht van STEM bij jongeren vergroten zodat ze resoluut kiezen voor STEM-opleidingen en STEM-loopbanen. Dat begint bij de vrije tijd. Om het aanbod aan vrijetijdsactiviteiten voor jongeren te verruimen, lanceerde VLAIO een oproep ‘STEM-ontwikkelaars’. Via deze oproep werden partnerschappen tussen kennisinstellingen, overheid, bedrijfsleven en burgers uitgenodigd om nieuwe STEM-trajecten te ontwerpen en te implementeren. De STEM-partnerschappen stimuleren jongeren om hun STEM-talenten te ontdekken in hun vrije tijd. 

Krachten bundelen

De STEM-trajecten zullen in co-creatie met de jongeren ontwikkeld worden en verbonden zijn aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s). Daarbij staan de transitieprioriteiten digitalisering, circulaire economie en energie en klimaat centraal. Tijdens deze trajecten ervaren jongeren vanuit concrete cases hoe belangrijk STEM-competenties voor hen en de maatschappij zijn.
Voor een maximaal bereik en impact is een nauwe samenwerking met ondernemers, onderzoekers, overheden en burgers - de zogenaamde quadruple helix - noodzakelijk. Enkel door de krachten te bundelen kunnen we kinderen en jongeren hun talenten laten ontdekken en hen warm maken voor een professionele loopbaan die deze talenten omarmt.

Welke projecten krijgen steun? 

20 projecten krijgen steun voor een totaal subsidiebedrag van 1.746.027,94 euro.

ProjectcoördinatorProjectnaam
Katholiek Secundair Onderwijs Maaseik-KinrooiSteamSquad
Katholieke Hogeschool Vives ZuidBouwBooster
Hogeschool PXLDe RuwBouwMobiel
NerdlabPLASTIC REIMAGINED
Werkplaats immaterieel erfgoedWOL-Lab
De Creatieve STEMReFab Lab: Van Afval naar Innovatie
Roger Van Overstraeten SocietyAI for Youth
Digitale WolvenSTEM-avonturen
Vrije Universiteit BrusselPICKERO
De Creatieve STEMSpark & Code: Creatief met elektronica en microcontrollers
CleanTechPuntDoekomstbouwers
DwengoGrip->IT
Buitenschoolse kinderopvang Genk OostGenk STEMpower: Talent in Actie
NetelandHet dynamische trajecten platform
Katholieke Hogeschool Vives ZuidTechTuin: innovatieve oplossingen voor duurzame voedselproductie
Hogeschool West-VlaanderenBIOTOPIA – Back to nature, forward to the future
Thomas More Mechelen-AntwerpenKernKracht
STEMatelierSTEM-Molen
UC LeuvenAI-Caramba!?
Karel de Grote  Hogeschool, Katholieke Hogeschool AntwerpenPancake Science: STEM in de keuken
 

Meer weten over deze projecten? 

In onze STEM-projectendatabank vind je meer informatie bij elk project.

 

Delen: