STEM Ecosystemen op de VVSG Trefdag: dit moet je onthouden

Publicatiedatum

Hoe kunnen lokale besturen bijdragen aan een toekomst waarin jongeren hun talenten in wetenschap en technologie maximaal kunnen ontplooien? VLAIO zet als STEM-regisseur volop in op het versterken van het STEM-ecosysteem in de vrije tijd. Om kennisuitwisseling te bevorderen, de kwaliteit van STEM-trajecten te verbeteren, de lokale verankering te versterken en zo samen grotere impact te maken, steunt VLAIO verschillende projecten om het netwerk van STEM in de vrije tijd te versterken. Lokale besturen zijn één van de sleutelpartners om dit ecosysteem verder te laten groeien. En als dat nog niet genoeg was, kan je door het ondersteunen van een STEM-ecosysteem zorgen dat de STEM-vacatures van lokale bedrijven ook in de toekomst ingevuld geraken met talent uit de regio

Het netwerk STEM in de vrije tijd

Om het diverse landschap van STEM-samenwerking te versterken, organiseerde VLAIO een reeks oproepen. Met deze oproepen geeft VLAIO het mandaat aan organisaties om specifieke rollen op te nemen in het STEM-netwerk in de vrije tijd: gangmakers, ontwikkelaars en uitrollers.

Gangmakers zijn organisaties die STEM-initiatieven lokaal aanwakkeren en verbinden. Ontwikkelaars creëren vernieuwende formats en methodieken. Uitrollers zorgen ervoor dat deze formats breed verspreid worden, vaak in samenwerking met lokale besturen. Daarnaast kunnen STEM-organisaties zich aanmelden om opgenomen te worden in het netwerk.

Belang van lokale overheden

De brede uitrol van STEM-organisaties over heel Vlaanderen is belangrijk. Het streefdoel van VLAIO is om kinderen in elke Vlaamse stad of gemeente in hun vrije tijd STEM te laten ontdekken. Momenteel zijn in meer dan 200 Vlaamse steden of gemeenten één of meerdere STEM-organisaties actief. Lokale besturen kunnen een actieve rol opnemen in de samenwerking met STEM-organisaties, denk aan:

  • bruggen bouwen tussen scholen, bedrijven, kennisinstellingen en burgers;
  • lokale STEM-organisaties ondersteunen en zichtbaar maken; · ruimte en middelen voorzien voor initiatieven. Het BOA-decreet biedt hierin mogelijkheden;
  • ondersteunen in het bereiken van kansengroepen via jeugddiensten en andere diensten gericht op inclusie.

Inspirerende voorbeelden:

  • Mind and Makerspace (MaM) in Brugge is een bruisende plek waar jongeren, erfgoed, circusatelier en startende ondernemers elkaar ontmoeten rond technologie en creativiteit. Lokale overheid, onderwijs en bedrijven werken er nauw samen. Meer info: mindandmakerspace.com.
  • De Maakbib, een partnerschap van De Creatieve STEM, biedt mobiele maakplekken aan in bibliotheken, ondersteund door lokale besturen. Zo wordt STEM laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Meer info: decreatievestem.be/maakbib.
  • De Techniekacademie werkt samen met een honderdtal lokale besturen in West- en Oost-Vlaanderen om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met techniek en technologie. Meer info: vives.be/techniekacademie.
  • In STEM Neteland slaan 5 lokale besturen de handen in elkaar in een partnerschap met kennisinstellingen, vrijetijdsactoren, bedrijven en lokale scholen om STEM-trajecten uit te werken om kinderen uit te dagen en enthousiasmeren voor de wereld van morgen. 

Ontdek nog andere inspirerende voorbeelden in de projectendatabank.

Sterke netwerken

Naast samenwerking met lokale besturen, zijn ook bedrijven en onderzoeksinstellingen interessante stakeholders die een rol opnemen bij heel wat STEM-initiatieven. Vlaanderen zet in op samenwerkingen tussen overheid, onderwijs, onderzoek en ondernemingen. Om dergelijke samenwerkingen verder te stimuleren richtte VLAIO recent de VLAIO STEMhub op. Bedrijven die een rol willen spelen in het ecosysteem, worden via de STEMhub geïnformeerd en geconnecteerd met de juiste spelers.

Samen sterker

Door samen te werken met lokale STEM-organisaties en partners kunnen lokale besturen bijdragen aan een duurzaam en inclusief STEM-ecosysteem. VLAIO ondersteunt hen hierin met advies, connecties en inspiratie.

📌 Meer weten of samenwerken? Neem contact op met STEM@vlaio.be of met een gangmaker uit jouw regio.

Delen: