Samen worden we Smart

Publicatiedatum
Technologie kan een belangrijk hulpmiddel zijn om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en het leven in de stad makkelijker te maken. Heel wat Vlaamse steden en gemeenten hebben dan ook de ambitie om ‘smart’ te worden op het vlak van mobiliteit, zorg, milieu,... Daarnaast is Vlaanderen ook goed op weg om een slimme regio te worden. En omdat het leuker is om samen de schouders onder een gemeenschappelijk project te zetten, willen we vanuit VLAIO faciliteren en ondersteunen waar nodig.

Zo lanceerden we vorig jaar bijvoorbeeld de oproep City of Things. Deze zomer kregen 21 projecten groen licht om aan de slag te gaan. Zij zullen het komende jaar bestekken voorbereiden om uiteindelijk hun technologische toepassing te kunnen aanbesteden. Het leek ons - nu deze projecten zo stilaan van start gaan - een goed idee iedereen samen te brengen voor een kick-off. Op dinsdag 6 november verzamelden zo’n 90 deelnemers in Brussel voor een interessante dag vol kennis- en ervaringsuitwisseling en heel veel boeiende ontmoetingen. 

De steden en gemeenten die een City of Things project trekken, konden hun partners meebrengen. Vaak zijn dit andere steden en gemeenten of intercommunales. Samenwerking stond immers centraal in deze oproep. Wat voor de ene stad of gemeente van toepassing is, is dat vaak ook voor een andere stad of gemeente. Samen maatschappelijke problemen aanpakken is een must als je tijd, energie en middelen efficiënt wil inzetten. Je moet over de gemeentegrenzen heen durven kijken. Naast projectpartners nodigden we ook VVSG, het aanspreekpunt voor steden en gemeenten, en de 3 Innovatieve Bedrijfsnetwerken (IBN’s) met een link naar Smart Cities uit. Waar VVSG de belangen van de 300 lokale besturen behartigt, zullen de IBN’s zorgen dat de slimme producten van onze Vlaamse technologiebedrijven een afzetmarkt vinden bij overheden. VLAIO is niet de enige administratie die actief is op het vlak van Smart Cities. De collega’s van Agentschap Informatie Vlaanderen, Departement Mobiliteit en Openbare Werken en de Vlaamse Milieumaatschappij gaven ook present. 

Een slimme stad willen worden is 1 ding, de taal van technologie ontwikkelaars spreken is iets anders. Om de goedgekeurde projecten daarbij te helpen, zorgt imec voor een ondersteuningsprogramma op maat. Op onze kick-off konden deelnemers alvast kiezen uit 4 break-outsessies. Meer individuele begeleiding volgt begin 2019. 

Benieuwd naar hoe het er op de kick-off aan toe ging? Bekijk dan zeker ons filmpje. Wil je graag meer weten over de goedgekeurde projecten, dan kan je van elk project een korte samenvatting vinden op de VLAIO-website.

Wordt zeker en vast vervolgd!


 

Delen: