Nieuwe studie toont economische waarde van culturele en creatieve sectoren

Publicatiedatum
Dat de culturele en creatieve sectoren (CCS) een grote maatschappelijke waarde hebben, wisten we al langer. Een nieuwe studie van de Vlaamse overheid toont dat de CCS ook economisch erg belangrijk zijn voor Vlaanderen. De studie onderzocht cijfers over tewerkstelling, omzet en toegevoegde waarde en concludeert dat de CCS de voorbije jaren sterker gegroeid zijn dan de gemiddelde Vlaamse economie. De meest recente cijfers komen uit 2018, met de impact van de coronacrisis werd in de studie nog geen rekening gehouden.
jongeman hangt foto's op aan muur in studio

Culturele en creatieve sectoren in cijfers

In totaal zijn er 12 culturele en creatieve sectoren: 

  • Architectuur
  • De audiovisuele sector
  • Beeldende kunst
  • De communicatiesector
  • Design
  • Erfgoed
  • Game industrie
  • Gedrukte en digitale media
  • Mode 
  • Muziek
  • Nieuwe media
  • Podiumkunsten

Een studie uitgevoerd door het Departement Wetenschap, Economie en Innovatie (EWI) en het Agentschap Innoveren & Ondernemen i.s.m. Flanders Discrict of Creativity (Flanders DC) verzamelde de meest actuele totaalcijfers (tot 2018) rond tewerkstelling, omzet en toegevoegde waarde van de CCS. Zowel de tewerkstelling (38%), de omzet (48%) als de toegevoegde waarde (61%) stegen spectaculair sinds de eerste meting in 2009. De CCS geeft volgens de meest actuele cijfers (2018) werk aan 187.196 voltijdse equivalenten (6,62% van de totale werkgelegenheid), draait een omzet van 75,8 miljard euro en realiseert een toegevoegde waarde van 14,1 miljard euro (5,89% van toegevoegde waarde in Vlaamse gewest). 

Over een periode van 10 jaar is duidelijk te zien dat de CCS economisch sterker groeiden dan de rest van de economie. De grootste groei vinden we in communicatie, PR & reclame, en design en architectuur. Digitale en gedrukte media kennen een daling. 

Stijging zelfstandigen

Binnen de groeiende trend in tewerkstelling is er ook een opvallende evolutie in het aantal zelfstandigen in de CCS: een stijging van meer dan 10.000 zelfstandigen in vergelijking met de cijfers van twee jaar geleden. Maar liefst 60.660 VTE’s zijn actief als zelfstandige in de CCS. Dat cijfer is vertegenwoordigt maar liefst 12,34% van het totaal aantal zelfstandigen in het Vlaams gewest.

Creatiefste provincies en steden

De provincie Antwerpen kent het grootst aantal werkzame VTE’s in de CCS (61.118), gevolgd door Oost-Vlaanderen (40.069), Vlaams-Brabant (34.416), West-Vlaanderen (32.545) en Limburg (19.148). Op het niveau van steden en gemeenten hebben de centrumsteden Antwerpen (19.983), Gent (7.679) en Mechelen (3255) het meest werkzame VTE’s in de CCS.

Nieuw: cijfers voor Brussel

In de laatste impactmeting werden voor het eerst ook cijfers van Vlaamse actoren in de culturele en creatieve sectoren in Brussel geteld. In de meest recente cijfers (2018) waren de Vlaamse culturele en creatieve sectoren er goed voor 12.251 VTE’s en vertegenwoordigen ze een toegevoegde waarde van € 991,7 miljoen en een omzet van € 4 miljard. 

En 2020?

Deze studie analyseerde de cijfers tussen 2009 en 2018. De cijfers van 2020 en de impact van de coronacrisis zullen wellicht pas in 2022 berekend kunnen worden. Ook voor de culturele en creatieve sector zijn er steunmaatregelen.

 

Wil je de cijfers zelf bekijken? Surf dan snel naar creatievesector.be. Je kan er de meest recente gegevens ook vergelijken met die van de vorige meetpunten. 

 

Delen: