Betrouwbare apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid?

Publicatiedatum
Onlinehulp-apps.be scheidt het kaf van de koren in het grote aanbod aan apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid. Deze tool werd ontwikkeld binnen een COOCK-project uit van Artevelde hogeschool, Thomas More hogeschool, UCLL en HOWEST.
illustratie visual onlinehulp apps

Wat is onlinehulp-apps.be?

Onlinehulp-apps.be is een overzichtswebsite met apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid. Alle apps en websites worden eerst gescreend op negen criteria waaronder helderheid, toegankelijkheid en betrouwbaarheid. Bij elke app of website worden opvallende sterktes en aandachtspunten vermeld. 

Een kennisconsortium gevormd door Artevelde hogeschool, Thomas More hogeschool, UCLL en HOWEST ontwikkelde, lanceerde en dissemineerde dankzij een COOCK-project met succes onlinehulp-apps.be, een tool die betrouwbare informatie over apps voor welzijn en geestelijke gezondheid bundelt. De appstore screent apps en beschrijft die op een overzichtelijke manier. Gebruikers kunnen de appstore op een laagdrempelige manier raadplegen via filters op thema, doelgroep of via een uitgebreide FAQ. 

De website onlinehulp-apps.be kreeg intussen 43.583 unieke bezoekers!

Foto van Philippe Bocklandt

We kregen vaak twee bedenkingen: ’we kennen die apps niet’ en ‘we weten niet of die onlinehulp wel kwaliteitsvol is'. Op beide vragen biedt onlinehulp-apps.be een gebruiksvriendelijk antwoord. We geven burgers én professionals de kans om snel degelijke apps en websites te vinden.

Philippe Bocklandt
Projectverantwoordelijke (Arteveldehogeschool)

Erkend succes

Het succes van de appstore werd herkend en erkend door het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Armoedebestrijding van de Vlaamse overheid. De ontwikkelaars krijgen extra steun voor het onderhoud en voortbestaan van de appstore. 

Daarnaast hebben onder andere volgende organisaties een eigen favorietenpagina van de appstore aangemaakt: jeugdwerkorganisaties, Psyche, CLB-online, de Liga Autisme Vlaanderen, de Centra Geestelijke Gezondheidszorg en hogescholen. Zo blijven zij het voor hun organisatie relevante aanbod bij hun stakeholders verspreiden.

 

Wat is het COOCK-programma?

Dit project kreeg steun in het kader van de extra COOCK-oproep aan Vlaamse onderzoeksorganisaties om bedrijven uit de coronacrisis te helpen.

Via het COOCK-programma krijgen onderzoekscentra steun om hun kennis collectief te verspreiden en te valoriseren bij een ruime groep van ondernemingen. Het COOCK+ programma vloeit voort uit het COOCK-programma waarbij grondige aanpassingen werden gedaan om de toegankelijkheid, transparantie en uniformisering te verbeteren.

Hier vind je alle info over het nieuwe COOCK+ programma en de oproep 2023.

 

Delen: