Help Blasaintkerk en SHICC aan Regiostar Award 2020!

Publicatiedatum
Vorige week maakte de Europese commissie de finalisten voor de Regiostar Awards 2020 bekend. Uit de 206 kandidaturen selecteerde een professionele jury een shortlist van 25 kandidaten die allen meedingen naar een felbegeerde Regiostar Award. Onder deze 25 projecten werden ook 2 projecten uit Gent geselecteerd: het EFRO -projectBlaisantkerk of 'A Jewel in a Poor Neighbourhood' zoals de Europese Commissie het mooi verwoordt en het Interreg NWE-project SHICC. Naast de juryprijzen wordt ook een publieksprijs uitgereikt voor het project dat de meeste stemmen kan verzamelen. We stellen u graag beide projecten kort even voor:

Het project 'A jewel in a poor Neighbourhood', bij EFRO beter gekend als 'Renovatie Blaisantkerk tot multifunctionele ruimte' werd genomineerd in de categorie 'Burgerparticipatie voor samenhangende Europese steden'. De moderne Blaisantkerk is te vinden in de Rabot-Blaisantvest wijk, één van de armste buurten in Vlaanderen. Via het project werd een bestaande kerk omgebouwd tot een multifunctionele ruimte. Dit gebeurde via consultatie en participatie in nauw overleg met de buurt en de stad Gent. DOIC vzw, exclusief gerund door vrijwilligers, nam de leiding voor de reconversie die één van de speerpunten vormde binnen 'Bruggen naar Rabot', een strategisch stadsontwikkelingsproject dat de sociale cohesie in verarmde buurten wil verbeteren.

Binnenzicht Blaisantkerk

Het 2de project 'Sustainable Housing for Inclusive and Cohesive Cities' (SHICC) werd gerealiseerd met steun van het Interreg North West Europe-programma en brengt projectpartners uit Frankrijk, België en het Verenigd koninkrijk samen rond de problematiek van betaalbare duurzame woningen. Dit project werd eveneens genomineerd in de categorie 'Burgerparticipatie voor samenhangende Europese steden'. Voor veel mensen met een gemiddeld inkomen wordt het verwerven van een eigen huis stilaan onbetaalbaar. Meer dan 26 miljoen EU burgers wonen momenteel in overvolle en ongeschikte eigendommen. In een antwoord hierop onstonden her en der Community Land Trusts (CLT). Dit zijn non-profit verenigingen die beheerd worden door een lokale gemeenschap en de taak op zich willen nemen om duurzame en betaalbare woningen te ontwikkelen en bouwen. Alleen ontbreekt het momenteel aan een regelgevend kader en moet de haalbaarheid van het concept nog bewezen worden. Net om die pijnpunten aan te pakken hebben CLTs uit Gent, Brussel, Lille en Londen zich verenigd in het SHICC project. Via de Interreg financiering krijgt de eigen lokale werking ook een stevige duw in de rug.

CLT Gent is de Vlaamse partner in het -project. Met dit project willen ze samen de oprichting ondersteunen van meer en meer succesvolle CLT's in steden verspreid over de Noord-Westelijke regio van Europa.

De gedurende drie jaar investeerde het project in vier bestaande CLT's in Brussel, Gent Rijsel en London om te bewijzen dat het CLT-idee werkt. Een tweede doel was de CLT's te voorzien van meer ondersteuning op het vlak van lokale, regionale en nationale beleidskeuzes, financiering en regelgeving. Zij slaagden erin CLT's op de kaart te zetten en zorgden ervoor dat hun community land trusts door steeds meer mensen en beleidsmakers in alle betrokken landen gezien worden als een logische alternatieve aanpak om het woningaanbod te verhogen en aan stadsvernieuwing te doen.

 

bijeenkomst SHICC project

Nog tot 15 september kan gestemd worden voor de winnaar van de publieksprijs via https://regiostarsawards.eu/ Breng dus zeker jouw stem uit op 'A Jewel in a Poor Neighbourhood' en SHICC!

De winnaars worden op 14 oktober bekendgemaakt in het kader van de 'EURegionsWeek'

Delen: