Grensoverschrijdend onderzoek naar innovatieve recyclage van composieten

Publicatiedatum
Onderzoekers uit Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen slaan met het RECY-COMPOSITE-project de handen in elkaar in hun zoektocht naar nieuwe manieren om gebruikte composiet materialen te recycleren. Hiervoor krijgen ze Europese steun via het Interreg Frankrijk Wallonië Vlaanderen-programma.

5 juni vierden we internationale dag van het milieu. Het behoud van onze planeet wordt immers een steeds belangrijkere uitdaging. Om de totale uitputting van haar hulpbronnen te verhinderen moet actie ondernemen worden. Dit kan o.a. via recycling.

Dat is net het wat het project ‘RECY-COMPOSITE’ wil doen. RECY-COMPOSITE, dat gedragen wordt door het CERTECH (Centre de ressources technologiques en chimie), wil composietmaterialen een nieuw leven geven door nieuwe recyclagemethodes op punt te stellen.  Centexbel VKC is de Vlaamse partner in het project.

Composietmaterialen worden op grote schaal gebruikt in o.a. de transportsector, de sport, binnen de gezondheidszorg, bij de productie van windenergie en in de luchtvaart. Jaarlijks wordt ongeveer 2,8 miljoen ton geproduceerd. 20 % hiervan wordt echter op het einde van de levensduur als afval gestort. Daarom wil het project nieuwe innoverende alternatieven ontwikkelen om dit afval een tweede kans te geven, dit kan bijv. door ze via carbonisatie technologie om te zetten tot materialen en systemen met brandvertragende eigenschappen.

Het project startte in 2016 en loopt nog tot 2020. Het consortium ontving 1,6 miljoen euro Europese steun voor de uitvoering van het project

Meer info: http://www.recycomposite-interreg.eu

Delen: