Europa is dichter dan je denkt #OnsEuropa​

Publicatiedatum
Een fietsbrug of een park in Antwerpen? Een campus in Genk waar je de nieuwste technologie en techniek kan beleven? Een machines om appels te sorteren? Digitale tools voor duurzame visserij? Onderzoek naar het effect van de drinkwaterkwaliteit op koeien? Een app die jou ondersteunt bij jouw zoektocht naar werk? Allemaal komen ze aan bod in de promospot #OnsEuropa die je van 9 tot 16 mei op EEN en Canvas en ook via sociale media kan zien.

Op ontdekkingstocht door Vlaanderen

Het hoofdpersonage neemt jou mee op rondreis doorheen Vlaanderen en ontdekt dat Europa veel meer is dan de bekende landmarks uit de verschillende Europese steden of de gebouwen van de Europese Commissie in Brussel. Nee, Europa is niet veraf maar net zeer dichtbij! Samen met de Vlaamse overheid dragen ze via allerlei projecten bij aan de kwaliteit van ons dagelijks leven.

Fietsbrug Berchem

Zo ontdek je in de spot de fietsbrug aan het station van Berchem. Elke werkdag steken er meer dan 5000 fietsers het kruispunt van de Antwerpse Singel en de Posthofbrug over. Sinds 2 mei 2018 kunnen fietsers gebruik maken van de fietsbrug en hoeven ze geen autoverkeer meer te kruisen of te wachten aan de verkeerslichten.  Met de aanleg van de fietsbrug is één van de laatste missing links op de F1 fiets-o-strade Antwerpen-Mechelen weggewerkt. Voor fietsers is het station dankzij de fietsbrug en de fiets-o-strade bereikbaarder dan ooit. Provincie en stad Antwerpen, het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer en de NMBS investeerden maar liefst 3,3 miljoen euro in de fietsbrug. De provincie Antwerpen Ontving vanuit Europa (EFRO) 900.000  euro subsidie voor de bouw van deze fietsbrug. Ook in de rest van Vlaanderen werden de voorbije jaren met Europese steun allerlei knelpunten in de fietssnelweginfrastructuur opgelost door de bouw van  tunnels en bruggen. Denk maar aan de fietsoversteek aan de Ringvaart in Merelbeke, of de fietstunnels aan het station van Leuven of het Gentse Dampoort station.

Waar het goed is om te leven

Ook op vlak van stedelijke ontwikkeling speelt Europa een belangrijke rol. In de spot ontdek je beelden van het Park Groot Schijn in Deurne, dat net zoals het Park Spoor Oost in Borgerhout of de omgeving van de Oude Dokken in Gent een volledige make over kreeg.

Park Groot Schijn

De aandachtige kijker ontdekt ook EnergyVille. Het Limburgse onderzoekscentrum waarin KU Leuven, UHasselt, VITO en Imec de kennis en technologie ontwikkelen om de transitie naar een energie-efficiënte en koolstofarme te maken. Kenmerkend is dat deze groene energie omslag ontwikkeld wordt op de voormalige mijnterreinen van de THOR-site in Genk.

 

Maar Europa ondersteun in Vlaanderen niet alleen projecten op vlak van innovatie, groene economie of stedelijke ontwikkeling, maar investeer ook in mensen, in landbouw en in duurzame visvangst. Zo ontdek je hoe een middelbare school uit Tessenderlo in de T2-campus meisjes wil warm maken voor techniek, hoe een fruitteler uit Dentergem een machine ontwikkelde die op een slimme manier fruit kan sorteren, hoe een app mensen na een burn-out opnieuw de stap doet zetten naar de arbeidsmarkt, hoe onderzoek naar drinkwater er voor zorgt dat onze koeien in topconditie blijven of hoe innovatieve tools zorgen dat vissers beter geïnformeerd worden over hun brandstofverbruik en de toegestane hoeveelheid visvangsten.

fruitmachine

#OnsEuropa

De campagne #OnsEuropa is een samenwerking tussen de Europese Unie en de 4 Europese structuur en cohesiefondsen in Vlaanderen (EFRO, ESF, ELFPO en EFMZV) en maakt duidelijk dat Europa bij heel wat dingen die in ieders beurt en in ons dagelijks leven gerealiseerd worden een belangrijke financiële voet tussen de deur heeft. Kortom, Europa is dichter dan je denkt! 

Meer weten? www.OnsEuropa.be

Delen: