EFRO Vlaanderen investeert 3,5 miljoen euro in hernieuwbare energie

Publicatiedatum

Onlangs keurde de EFRO-beheersautoriteit 3 projecten goed die ingediend werden binnen de oproep hernieuwbare energie. Deze oproep werd in september 2024 gelanceerd en ging opzoek naar projecten die zorgen voor een versnelde verhoging van het aandeel hernieuwbare energie in Vlaanderen. De nadruk lag daarbij vooral op innovatieve piloot- en demonstratieprojecten.

Restwarmte als duurzame energiebron

De afgelopen jaren is het gebruik van dataservers exponentieel toegenomen. Deze servers vormen de ruggengraat van onze moderne samenleving, waarbij ze essentiële diensten ondersteunen, zoals cloudopslag, blockchain, data-analyse en AI.  De keerzijde is echter dat deze dataservers energie-intensieve koeling vergen. Met het project ‘Groene warmte uit rekenkracht’ wil Fluvius via een pilootproject bekijken hoe de restwarmte uit mobiele datacentra gebruikt kan worden om warmtenetten te voeden. Zo versnellen ze niet alleen de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie versnellen, maar werken ze ook knelpunten in de netcongestie op het lokale elektriciteitsnetten weg en bevorderen ze de digitale groei. Uniek aan dit project is dat door het mobiele en modulaire karakter van de datacentra meteen daar ingezet kan worden waar de restwarmte duurzaam kan benut worden via een warmtenet. Het pilootproject wordt uitgewerkt op het bedrijventerrein De Kluis in Hoogstraten. Momenteel wordt het warmtenet gevoed  via “Tijdelijke Warmte Centrales (TWC’s)” die op aardgas draaien. Door de koppeling te maken naar de restwarmte van een datacenter worden de fossiele brandstoffen vervangen door een duurzaam alternatief. De totale kostprijs van dit project bedraagt 910.000 euro, waarvan 364.000 euro gefinancierd wordt via EFRO.

Innovatief sanitair via aquathermie

Als eigenaar van provinciaal domein De Lilse Bergen wil de provincie Antwerpen haar steentje bijdragen aan de verdere uitrol van hernieuwbare energie in Vlaanderen. De renovatie van een aantal gebouwen op de site dringt zich op. De provincie werkte daarom een masterplan energie uit dat o.a. een warmtenet op basis van aquathermie omvat. Bij aquathermie wordt de thermische energie uit oppervlaktewater gehaald en via een warmtepomp gebruikt om op een duurzame wijze te verwarmen en sanitair warm water te produceren. Door de uitgestrektheid van het domein en de spreiding van de gebouwen is het echter moeilijk om een collectieve oplossing te voorzien. Via het project ‘Warm Water Werkt - Innovatief sanitair De Lilse Bergen’  vervangt de provincie Antwerpen de bestaande stookolie installatie van 2 sanitaire gebouwen door een duurzame en toekomstbestendige oplossing op basis van aquathermie, in combinatie met een warmtepomp die gebruikmaakt van een koudemiddel met een lage GWP (Global Warming Potential).  Zo kunnen ze een voorbeeldrol vervullen voor andere recreatiedomeinen. Dit project ontvangt een EFRO-subsidie van 201.752,98 euro.

Toepassing zonnepanelen in erfgoedcontext

Het Concertgebouw Brugge is iconisch vanwege zijn unieke architectuur en culturele betekenis. Het gebouw, ontworpen door Paul Robbrecht & Hilde Daem, werd gerealiseerd na een internationale architectuurwedstrijd en is bekleed met kenmerkende terracotta tegelpannen. Door haar strategische en zichtbare plek in de Brugse binnenstad vormt het Concertgebouw een belangrijk onderdeel van het stadsbeeld en de identiteit van Brugge. In mei 2023 werd een losgeraakte tegelpan aan de westgevel van de Lantaarntoren vastgesteld, wat leidde tot inspecties die aantoonden dat de volledige gebouwschil omwille van veiligheidsrisico's moet worden vervangen. Een oplossing voor de bestaande terracotta bekleding dringt zich op. Dit biedt een kans om de gebouwschil te vernieuwen met geïntegreerde fotovoltaïsche elementen (Building Integrated Photovoltaics, BIPV), die zowel energie opwekken als het huidige uiterlijk behouden. Deze aanpak zorgt ervoor dat het iconische ontwerp en de erfgoedwaarde van het Concertgebouw behouden blijven, terwijl het bijdraagt aan duurzame energieoplossingen. Op deze manier kan dit project ook een innoverende voorbeeld rol opnemen voor de toepassing van fotovoltaïsche oplossingen in een erfgoedcontext. Het project ontvangt een EFRO-steun van 2,95 miljoen euro op een totale kostprijs van 7,4 miljoen euro.

Delen: