EFRO-projecten Energyville, 3D metaalprinten, Agrotopia naar finale Regiostars Awards 2021

Publicatiedatum
Sinds 2008 organiseert de Europese Commissie de RegioStars Awards. Jaarlijks worden prijzen uitgereikt aan verschillende regionale projecten die mede gefinancierd werden door fondsen van het Europees cohesiebeleid. Verschillende regio’s kunnen zo hun beste praktijkvoorbeelden in de schijnwerpers zetten en hun ervaringen delen met anderen. De wedstrijd beoogt daarmee de uitwisseling van excellente projecten te bevorderen. Een onafhankelijke jury van experts kiest één winnaar per categorie. Daarnaast is er een publieksprijs voor een van de finalisten. De winnaars van de vijf categorieën ontvangen ook een mediapartnerschap ter waarde van € 5000.

Categorieën 2021

De RegioStars Awards zijn onderverdeeld in vijf categorieën die zich richten op belangrijke thema’s binnen het regionaal beleid:

  • Een slim Europa: vergroting van het concurrentievermogen van lokale bedrijven in een digitale wereld;
  • Een groen Europa: groene en veerkrachtige gemeenschappen in een stedelijke en rurale setting;
  • Een rechtvaardig Europa: bevordering van inclusie en discriminatiebestrijding;
  • Een stedelijk Europa: bevordering van groene, duurzame en circulaire voedselsystemen in functionele stedelijke gebieden
  • Thema van het jaar 2021: bevordering van groene mobiliteit in de regio’s.

Projecten binnen deze categorieën, die getuigen van innovatie, een positieve impact en financiële duurzaamheid, maken kans bekroond te worden met een RegioStars Award. 
Dit jaar is er ook een overkoepelend thema: Europa dichter bij haar burgers. Hierbij staat burgerparticipatie in de projecten centraal. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de rol van jongeren.

Dit jaar is er ook een overkoepelend thema: Europa dichter bij haar burgers. Hierbij staat burgerparticipatie in de projecten centraal. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de rol van jongeren.

Vlaamse projecten bij kanshebbers

Dit jaar werd een record aantal van 214 kandidaturen uit heel Europa ingediend. Van de 5 vanuit EFRO-Vlaanderen ingediende projecten werden er door een professionele jury niet minder dan 3 weerhouden voor de finale:  Agrotopia uit Roeselare, Energyville uit Genk en Integratie 3D-Metaal printen van Sirris.

Het project Integratie 3D metaalprinten van Sirris werd genomineerd in de categorie ‘SMART Europe: Increasing the competitiveness of local businesses in a digital world. ‎3D-printen van metalen onderdelen is technologisch haalbaar maar productiebedrijven ondervonden vaak problemen bij de integratie van 3D-printen. Als eerste in zijn soort toonde Sirris in het project een volledige productieketen, van productontwikkeling tot een eindproduct, binnen een KMO-context. Waar andere projecten uitsluitend gericht zijn op het demonstreren, creëerde dit project ook trainingen op ingenieur- en operatorniveau om deze nieuwe technieken ook effectief toe te passen in de productie.
Duurzame Energie Voorziening in steden van Energyville dingt mee naar de hoofdprijs in de categorie GREEN Europe:  Green and resilient communities in urban and rural setting.

man aan 3d printer
©Sirris

Het project Towards a Sustainable Energy Supply in Cities stelde EnergyVille in staat om te transformeren naar een unieke energie R & D innovatiehub die dankzij een geïntegreerde aanpak kan helpen de transitie naar een koolstofvrije samenleving vorm te geven en te versnellen. Symbolisch gelegen op een oude mijnsite, Thor Park, maakt het een uniek levend lab en ecosysteem mogelijk waar de energietechnologieën en -diensten van de toekomst worden gebouwd in samenwerking met de lokale gemeenschap en bedrijven.‎

Man aan machine
©EnergyVille

Crop on Top (Agrotopia) werd genomineerd in de categorie URBAN Europe: Promoting green, sustainable and circular food systems in functional urban areas. ‎Agrotopia is de nieuwe innovatieve dakserre van Inagro. De dakserre werd gerealiseerd aan de rand van de stadsring van Roeselare. Het ontwerp integreert onderzoek, demonstratie en kennisuitwisseling binnen 1 serreconstructie en dit op een oppervlakte van ongeveer 9000 m2. Opgetrokken 8,4 m hoog op het dak van een kistenloods van REO Veiling vormt de serre een landmark vormen. De kas is ontworpen om het gebruik van hulpbronnen uit de stadsomgeving zoals energie, die vrijkomt via de restwarmte van de afvalverbrandingsoven, en water te maximaliseren en maakt het mogelijk om best practices voor hydrocultuursystemen te ontwikkelen. Dit unieke platform dient als living lab om kennis uit te wisselen en innovaties te ontwikkelen door middel van co-creatie, waarbij alle relevante stakeholders betrokken zijn bij het innovatieproces.‎

 

Ontwerpbeeld Agrotopia buitenkant
©Inagro

Samen met bovenstaande 3 EFRO projecten werd ook het Interreg North-West Europe project RegEnergy geselecteerd binnen de categorie Green Europe. Dit project waarin o.a. de Vlaamse cluster Flux50 actief is, werkt aan energiepartnerschappen waarbij het aanbod van lokaal en landelijk geproduceerde groene stroom afgestemd wordt op de stedelijke vraag. Lokale energiegemeenschappen zijn bevoegd om initiatieven te nemen om betrouwbare regionale energievoorziening te bieden, terwijl regio's actieve prosumenten worden.

Naast de 5 prijzen die door de professionele jury uitgereikt worden, is er ook een publieksprijs. Stemmen voor deze publieksprijs kan nog tot  en met 15 november via het wedstrijdplatform: https://regiostarsawards.eu  Klik op elk van de categorieën om de finalisten uit een specifieke categorie te ontdekken. Stemmen voor jouw favoriete project kan door op het hart te klikken in de rechter boven hoek van de projectbeschrijving.

De winnaar van elke categorie en deze van de publieksprijs worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op 2 december in Dubrovnik. 

Delen: