EFRO-project VEG-I-TEC ontvangt Oostenrijkse president

Publicatiedatum
Op 22 maart bezocht de Oostenrijkse Bondspresident Alexander Van der Bellen samen met zijn vrouw Doris Schimdauer een bezoek aan het onderzoekscentrum VEG-i-TEC, 4 dagen nadat het gebouw van de Universiteit Gent vuur vatte. De schade van de brand bleef gelukkig beperkt tot de buitenkant van het gebouw waardoor het geplande bezoek probleemloos kon doorgaan.
Groepsfoto bezoek Oostenrijkse delegatie
Oostenrijkse president in VEG-i-TEC, (© UGent, foto Jonas Verbeke)

In het kielzog van  een 20-tal motorrijders van de federale politie arriveerden de president en zijn echtgenote een kwartiertje vroeger dan voorzien. In de gebouwen kregen de president en zijn gevolg een rondleiding en uiteenzetting over de innovatieve en duurzame processen, die er worden ontwikkeld voor de groenten in de voedingsindustrie. Projectmanager Michael Chys gaf een woordje uitleg bij een eerste opstelling, waar het versnijden en verpakken van ijsbergsla wordt getest. Na de rondleiding ondertekende de president het guldenboek van de universiteit waarna het presidentieel koppel ook nog een bezoek bracht aan het Europa College in Brugge.

Het bezoek aan VEG-i-TEC past in een staatsbezoek aan België waarvoor het Oostenrijkse echtpaar een uitnodiging ontving van Koning Filip en Koningin Mathilde en vormt meteen het eerste staatsbezoek van een buitenlands staatshoofd sinds et uitbreken van de Coronapandemie 2 jaar geleden. Het onderzoekscentrum is een proeftuin voor groente- en aardappelverwerkende bedrijven en hun toeleveranciers: machinebouwers, water- en sensortechnologieleveranciers die hun productieprocessen willen innoveren en optimaliseren.

bezoek Oostenrijkse delegatie Veg-i-Tec
© UGent, foto Jonas Verbeke

VEG-i-Tec, een onderzoekscentrum voor groente- en aardappelverwerking van de Universiteit Gent Campus Kortrijk opende de deuren in september 2021.. De constructie van het gebouw omvat een investering van 7,5 miljoen Euro, hiervan werd 3 miljoen euro gefinancierd via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)

VEG-i-TEC, is een piloothal die volledig uitgerust is als proeftuin voor de groente- en aardappelverwerkende industrie. De Universiteit Gent bundelde hiervoor de krachten met Flanders’ Food, dat over voedselkwaliteit gaat, Vito en Vlakwa die het watermanagement uitdokteren en Howest, dat over energiemanagement gaat.

Onderzoekers herbekijken er het volledige verwerkingsproces van a tot z: van grondstof tot eindproduct en bekijken zo wat beter kan. Door op een dergelijke gedetailleerde manier de evsrchillend estappen in het productieproces te bekijken is het makkelijker om de vertaling naar de industrie te maken. Hierbij wordt nauw samengewerkt met bedrijven uit de groente- en aardappelverwerkende industrie, machinebouwers en technologieleveranciers. In de piloothal simuleren wetenschappers – al dan niet in opdracht van bedrijven – de behandelingen die groenten en aardappelen ondergaan op het traject van de oogst tot op het bord van de consument. Zo wordt bekeken hoe water nog beter gerecycleerd kan worden, welke verpakkingen verbeterd kunnen worden en hoe de impact op het milieu verminderd kan worden.

Hiervoor werkt de UGent samen met partners als Flanders’ Food, Vito, Vlakwa en Howest, bedrijven, universiteiten, overheden en burgers.

delegatie op bezoek in onderzoekscentrum
©UGent, foto Jonas Verbeke

Bijna kon het bezoek niet doorgaan omdat het onderzoekscentrum VEG-i-TEC op vrijdag 18 maart nog getroffen werd door een brand. Omdat voornamelijk de buitenkant van het onderzoekscentrum schade opliep en de schade binnen miniem is en de installaties volledig operationeel bleven, kon het bezoek doorgaan zoals voorzien.

Brand Veg-i-Tec
© Radio 2

Delen: