Deze Radicale Vernieuwers 2019 zetten zich in voor een betere, leefbare wereld

Publicatiedatum
Welke bedrijven, organisaties of burgers hebben radicaal vernieuwende, positieve oplossingen voor een betere wereld en een leefbare planeet? Uit 200 inzendingen koos de jury 10 baanbrekende sociale innovaties. Deze wedstrijd wordt tweejaarlijks georganiseerd door de Sociale Innovatiefabriek en De Standaard.
logo Radicale Vernieuwers

Wie zijn de Radicale Vernieuwers?

De wedstrijd Radicale Vernieuwers ging - voor deze 3de editie - terug op zoek naar radicaal positieve oplossingen voor een beter klimaat en een betere wereld op vlak van mobiliteit, armoede, diversiteit, eenzaamheid, klimaatverandering,…. Radicale Vernieuwers moeten niet alleen frisse ideeën hebben, maar ook effectieve oplossingen. Ze ontwikkelen producten, diensten of methodes die bijdragen aan een betere wereld en een beter klimaat. De wedstrijd gaat uit van De Standaard en de Sociale InnovatiefabriekCera en de Koning Boudewijnstichting met de steun van VLAIO en de Nationale Loterij.

De 10 Radicale Vernieuwers

Onder leiding van Jan Hautekiet koos de jury uit 200 inzendingen de 10 Radicale Vernieuwers van 2019

  1. Attractive2Wear past de eigen garderobe van zorgbehoevenden aan aan hun zorgnoden.
  2. Wooncoop helpt startende gezinnen aan een betaalbare ‘coöperatieve’ woning.
  3. Lichtwerk zet technologie in om meer mensen zinvol aan het werk te krijgen.
  4. Studio AMA maakt ethische mode van textielresten.
  5. Helpper daagt de zorgsector uit door via hun platform ouderen, personen met een beperking en chronisch zieken te verbinden met buren die hulp willen geven.
  6. Oak Tree Projects helpt mensen met autisme, een mentale of motorische beperking aan een woning.
  7. Het Pandschap tovert leegstaande, onderbenutte panden om tot betaalbare, gerenoveerde woningen voor kwetsbare gezinnen.
  8. Leuven 2030 heeft de ambitie om de stad klimaatneutraal te maken en zet daar kleine en grote acties voor op met een uniek samenwerkingsverband van burgers, middenveld, bedrijven en kennisinstellingen.
  9. Het Papillon Project vervangt verouderde en energieverslindende huishoudapparaten bij gezinnen met financiële moeilijkheden door nieuwe energie-efficiënte exemplaren. 
  10. Resortecs maakt het recycleren van kleding eenvoudiger door naaigaren te ontwikkelen die oplossen bij hoge temperaturen.

Zij vielen extra in de prijzen 

Op maandag 16 december werd tijdens een live podcast bekendgemaakt dat Energieproject Papillon de klimaattrofee van De Standaard wint. Lichtwerk, dat innovatieve begeleiding biedt in maatwerkbedrijven, wordt de jurywinnaar 2019. De publieksprijs gaat naar Helpper, een app die zorgbehoevenden aan hulp uit de omgeving helpt.

Delen: