Deze drie boeken maken je wegwijs in de wereld van Artificiële Intelligentie

Publicatiedatum
Artificiële Intelligentie. Een buzzwoord als er ooit één was. Hoewel het al meer dan 50 jaar bestaat lijkt het domein razend actueel, hip en trendy. Wellicht zijn het de recente, meer sexy toepassingen zoals deep-fake en aanbevelingssystemen van YouTube, Amazon of Netflix die het begrip een (media)boost gegeven hebben? Maar eigenlijk is het vooral door de technologische vooruitgang, met name de beschikbaarheid van meer data en rekenkracht, waardoor nu zaken mogelijk zijn waar een halve eeuw geleden enkel van gedroomd werd.

Artificiële intelligentie (AI) spreekt ook tot de verbeelding van heel wat ondernemers. Maar wat is het precies, wat kan je ermee realiseren en hoe werkt het?  Wat zijn de gevaren? En hoe begin je eraan? Bedrijfsadviseur Kris Honraet deelt graag 3 boeken voor wie zich in dit thema wil verdiepen. Er is voor elk wat wils: een laagdrempelige introductie tot AI, een technische klepper en een boek over de ethische zijde van AI.

Artificiële intelligentie voor dummies

“You look like a thing and I love you” van Janelle Shane is een in-mensentaal-geschreven introductie tot AI. Shane legt op een grappige en erg toegankelijke manier de verschillende begrippen en aspecten van AI uit. Van machine learning en deep learning tot zelfs reinforcement learning. Ook de risico’s van AI komen aan bod. Het boek is een échte aanrader voor de niet-IT’ers onder ons die op een snelle, behapbare manier meer willen weten over dit ontluikende domein. Bovendien is het erg ludiek en luchtig geschreven, waardoor je het (bijna) in één ruk kan uitlezen.

Beluister hier ook onze podcast over dit boek.

Boek cover You look like a thing
Boek cover hands on Machine Learning

Een bijbel voor de kenners

Voor diegenen die al een stapje verder staan en praktisch aan de slag willen met AI is “Hands-On Machine Learning with Scikit-Learn, Keras & Tensorflow” van Aurelien Géron een musthave. Het boek is goed opgebouwd, praktisch en pragmatisch, zonder te diep in de achterliggende mathematische theorie te duiken. Alle belangrijke types binnen AI passeren de revue: de verschillende soorten ML modellen (SVM, LR, RFT, …) en de soorten en toepassingen binnen DL (LSTM, RNNs, CNNs, GAN, …). Deze worden ook meteen gekoppeld aan python code en praktische voorbeelden. Via Github-links worden de gebruikte codes en datasets aangereikt waardoor je er zelf mee aan de slag kan. Het boek telt 800 pagina’s en is een handig leerboek. Maar wie zich echt in AI wil specialiseren, kan best een goede cursus volgen. Dit boek vormt dan een handig naslagwerk om eventuele gaatjes op te vullen. Elke AI-geïnteresseerde zou dit in zijn/haar bibliotheek moeten hebben.

 

De ethische kant
van het verhaal

Katleen Gabriëls gaat in “Regels voor Robots” in op de ethische kant van AI. Janelle Shane (zie hierboven) haalt in haar boek al kort de gevaren van AI aan, maar dit boek gaat hier dieper op in. Gabriëls bekijkt ook het bredere kader en hoe je eigenlijk al bij het ontwerp rekening kan/moet houden met ethische kwesties. Zo legt ze bijvoorbeeld de link met het vak medische ethiek voor dokters in opleiding. Waarom ook geen technische ethiek voor designers/ingenieurs? Want technologie is niet neutraal en beïnvloedt wel degelijk ons gedrag. En dan kom je al snel bij issues zoals addiction by design, distraction by design, hypernudging en function creep. Boeiende concepten en zeker relevant in een business context m.b.t. AI.

Boek cover Regels voor Robots

Nog meer weten over Artificiële Intelligentie?

Neem zeker eens een kijkje op digitaletoekomst.be

Delen: