Dataspaces maken gegevens vindbaar, toegankelijk en herbruikbaar

Publicatiedatum

Data uitwisselen tussen twee partijen is relatief eenvoudig. Beide partijen weten wat met de data gebeurt, hoe actueel die zijn, … Het is kwestie van onderling enkele afspraken vast te leggen. Maar wat als je complexere en meervoudige thematieken tegelijkertijd wil aanpakken? En partijen nu eens afnemer dan weer leverancier van gegevens zijn? Het concept van een dataspace kan daar heel vlot mee overweg.

Foto Unsplash+

Een dataspace als oplossing

In een dataspace kan een partij meerdere rollen opnemen. Een dataleverancier kan ook zelf data van anderen hergebruiken, om ze daarna opnieuw te delen. De gegevens worden decentraal bijgehouden bij de verschillende deelnemers. Een centraal platform is er dus niet, al zijn er centraal wel afspraken tussen alle deelnemers. Die afspraken gaan over technische en semantische vereisten en standaarden, maar evengoed zijn het economische of juridische afspraken. Elke partij die intekent op de dataspace verbindt zich ertoe om deze centraal gemaakte afspraken te bewaken. Vertrouwen tussen alle partijen is dus cruciaal.

Zeker ook voor lokale besturen interessant

Door volgens de principes van een dataspace te werken, wordt het makkelijker om gegevens te delen met verschillende partijen. Een stad of gemeente kan zo op een meer geautomatiseerde manier data meedelen aan belanghebbenden of eenvoudig data afnemen, bijvoorbeeld van andere overheden. Zeker over beleidsdomeinen en -thema’s heen hebben dataspaces een grote meerwaarde. Als organisaties en overheden dezelfde ‘taal’ spreken dan zijn de inzichten uit die data veel waardevoller. Inzichten waar met meer vertrouwen beleid richting gegeven kan worden en bijhorende acties aan gekoppeld.  

Vlaamse Smart Data Space

De Vlaamse overheid wil verder inzetten op het vindbaar, toegankelijk en makkelijk bruikbaar maken van data. De Vlaamse Smart Data Space creëert daarom een gedragen afsprakenkader met open standaarden en herbruikbare bouwblokken. Onder meer rond water, mobiliteit en energie is Vlaanderen stilaan de eerste dataspaces aan het ontwikkelen. Laat je verder inspireren op het portaal van de Vlaamse Smart Data Space.

Start een dataspace met Europese steun

De oproep over digitalisering van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) staat ook open voor projecten die met een dataspace willen werken. Meld jouw projectidee in een vrij beknopt document ten laatste op vrijdag 29 maart 2024 aan. Daarna heb je nog tot 28 juni om een volledig projectvoorstel uit te schrijven en in te dienen. Meer info over deze EFRO-oproep zie en hoor je ook in deze opname van de digitale infosessie op 27 februari.

Digitaal Vlaanderen ziet deze EFRO Digitaliseringsoproep als een vervolgstap voor onze partners om met de standaarden en bouwstenen aan de slag te gaan. Het moet partners samenbrengen en hen vertrouwd maken met de principes en technologie van dataspaces om op die manier effectief ecosystemen van datadelen in de praktijk te brengen. Via de dataspace-principes kan het delen van data tussen partijen opgeschaald worden en kunnen we makkelijker data inzetten. Dit voorbij de grenzen van onze eigen organisatie, eigen stad of gemeente of domein om zo de maatschappelijke problemen datagedreven aan te pakken.

Justine Ottevaere
Ecosysteem manager Vlaamse Smart Dataspace, Digitaal Vlaanderen

Delen: