5 feiten over vraag voor de wetenschap

Publicatiedatum
De campagne liep van 16 april tot 6 juni 2018 en de wetenschap ontving maar liefst 10.559 vragen! De jongste indiener was 3, de oudste 98. Hier lijst de campagne haar 5 markantste feiten op:

1. Meer dan 10.000 vragen!

'Vraag voor de wetenschap' ontving 10.559 vragen. Daarmee werd de initiële verwachting van 5.000 vragen ruim overtroffen. Online konden bezoekers hun favoriete vragen liken en delen op sociale media. In totaal werden er 8.055 likes gegeven. Bekijk de vragen.

2. Van 3 tot 98 jaar

Vragen kwamen uit alle provincies en alle lagen van de bevolking. Sommige wetenschappers stelden zelf ook vragen, maar het overgrote deel kwam van burgers. De jongste indiener was 3, de oudste 98:

  • Kunnen vogels hikken? (Felix, 3 jaar)
  • Waarom wordt er niet massaal ingezet op openbaar vervoer? (An, 98 jaar)

3. Bijna 50 keer op tv, radio en in de krant

De campagne kwam meermaals in het nieuws, op VRT en VTM, regionale zenders en Ketnet. Ook op de radio waren regelmatig interessante vragen voor de wetenschap te horen. En dankzij het partnerschap met Het Nieuwsblad kon elke dag een vraag beantwoord worden door een wetenschapper. Bekijk de reportages en berichten in de media.

4. Veel vragen vallen onder verschillende disciplines

Iets meer dan een vierde is gelinkt aan ‘gedrag en maatschappij’ (28%) en ‘wetenschap en technologie’ (26%). 18% valt onder biologie, 16% onder medisch en 12% onder cultuur. Veel vragen horen thuis bij meerdere disciplines. Bijvoorbeeld ‘Hoe kunnen we luchtvervuiling tegengaan?’ is zowel gelinkt aan ‘wetenschap en technologie’ en ‘biologie’, als aan ‘gedrag en maatschappij’. 

5. 27 BV’s stelden hun vraag

Enkele bekende Vlamingen goten hun vraag voor de wetenschap in een korte video: Jill Peeters en Frank Deboosere, metalster Fleddy Melculy, presentatoren Maureen en Staf en Mathias Coppens, kunstenaar Koen Vanmechelen, ruimtevaarder Frank De Winne en heel wat ministers, rectoren en parlementsleden. Bekijk de video’s.  

Wat nu?

De ontvangen vragen dienen als insteek om de Vlaamse Wetenschapsagenda op te stellen. Die agenda zal de Vlaamse wetenschap de komende jaren inspireren om beter in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking. Lees meer over het vervolg.

Delen: