Opleiding circulaire ingrediënten

Een opleiding toegespitst op wat jij nodig hebt voor jouw productie. Met een groepje van maximum 8 deelnemers bekijken we welke upcycled, heerlijke, innovatieve, lokale ingrediënten mogelijk zijn in jullie recepten. Krijg antwoord op jouw vragen en verbreed je blik door te luisteren naar de circulaire mogelijkheden voor je medecursisten.

Dit event is afgelopen

Intake: vertel ons wat jij nodig hebt

Een overzicht van alle mogelijke nevenstromen, verwerkingstechnieken en circulaire ingrediënten, daar zou je een meerjaarse opleiding voor moeten volgen.

Laat dat net niet zijn wat hier de bedoeling is! We lichten doelgericht toe wat relevant is voor jou en je medecursisten. Daarom volgt er na je inschrijving een intake. We peilen naar:

  • Wat jouw doel is met deze opleiding. Wil je een ingrediënt vervangen? Of ben je iets breder op zoek naar iets innovatiefs en duurzaams?
  • Als je een ingrediënt wil vervangen: waarom? Wat heb je al geprobeerd? Welke eigenschappen heeft het alternatieve ingrediënt idealiter?
  • Als je iets breder op zoek bent: wat voor ingrediënt hoop je te vinden? Welke eigenschappen heeft het? 

De inhoud van lesdag 1 wordt volledig afgestemd op de noden van de deelnemers. We maken met de lesgevers op voorhand een selectie van relevante nevenstromen en leerrijke cases. We maken de vertaalslag van mogelijke nevenstromen naar mogelijke ingrediënten voor jou en je medecursisten.

De intake verloopt via een formulier. Indien nodig, bellen we je op voor toelichting.

Dag 1: Circulaire ingrediënten voor jouw bedrijf

Wat is een circulair ingrediënt? En welke passen er in jouw recepten?

  • Ingrediënten vervangen is zelden een één op één verhaal van dat eruit, dit erin. We starten met een sessie ‘Hoe nevenstromen circulaire ingrediënten worden’, waarin je de praktische ins & outs leert kennen.
  • Daarna kijken we naar welke nevenstromen en circulaire ingrediënten beantwoorden aan de noden van jou en je medecursisten. Leer bij over functionele en nutritionele eigenschappen van ingrediënten waar je misschien nooit eerder van hoorde.
  • We eindigen met een oefening ‘Circulaire Ingrediënten Wishlist’. Van welke nevenstroom zou jij echt graag een ingrediënt maken? Je kan ter plekke sparren met experts. We verwachten ten laatste een week later van jou over welk ingrediënt je verder wil bijleren.

Op dag 2 kijken we naar mogelijke verwerkingstechnieken, partnerschappen en regelgeving. We finetunen deze content op basis van de circulaire ingrediënten die jou en je medecursisten het meeste boeien.

Dag 2: Van nevenstroom naar ingrediënt

Stel, je wil koffie-olie en speltkiemen gebruiken in je koekjesproductie. Maar hoe bekom je food grade ingrediënten van nevenstromen? De experten lichten toe.

  • Eerst kijken we naar de mogelijke (bio)-verwerkingstechnieken, relevant voor de circulaire ingrediënten op jullie wishlist. Wat is er nodig en wat is er hier in omstreken mogelijk?
  • Om een nevenstroom te gaan omvormen tot ingrediënt, heb je natuurlijk een aanbieder van die nevenstroom nodig. Maar hoe zet je zo’n partnerschap op, zonder jezelf in de voet te schieten? We lichten de belangrijkste aspecten toe en geven een checklist mee.
  • Dan zoomen we in op regelgeving. Want je wil natuurlijk vermijden dat je een niet-conform ingrediënt zou gebruiken. Waar moet je rekening mee houden?
  • Tot slot staan we stil bij welke enthousiaste gedachtes en twijfels leven in de groep. We voorzien namelijk nog een ontbijt waarbij we toelichten welke ondersteuning - financiële en andere - bestaat om upcyclingprojecten aan te pakken. Ook die spitsen we toe op de specifieke vragen die in de groep leven.

Ontbijt en op weg

Tijdens een heerlijke ochtendsessie kom je te weten welke ondersteuning bestaat om jouw circulaire ambities te verwezenlijken.

  • GLIMPS.bio, Flanders’ FOOD, VLAIO, UCLL en De Punt lichten toe welke verdere ondersteuning en omkadering we kunnen bieden. Denk aan subsidies en fondsen op Europees en Vlaams niveau, meestappen in partnerschappen, praktijkgericht technisch onderzoek, ruimte, enzoverder.
  • Daarna blijven we hangen bij het geredde fruitsap en verpakkingsvrije spuitwater om af te toetsen wie waarmee verder aan de slag wil en alvast de agenda’s open te trekken.
Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
€ 599, exlusief btw
Organisator
Glimps.bio i.s.m. VLAIO, UCLL, Flanders' FOOD, De Punt

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Bedrijvencentrum De Punt Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge