Marktconsultatie 'Smart ferrying: geïntegreerd systeem voor geassisteerd varen en informatiedeling'
In het project ‘Smart ferrying: geïntegreerd systeem voor geassisteerd varen en informatiedeling’ wil DAB Vloot een digitaal platform laten ontwikkelen om op een data-gedreven manier de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid van zijn veerdiensten te verhogen. We nodigen daarom ondernemingen uit met ervaring in de maritieme sector om deel te nemen aan een online marktconsultatie op 17 oktober 2024.
Doel van het project
Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en DAB Vloot zijn de belangrijkste actoren in het aanbod van openbaar watergebonden personenvervoer en automobiliteit op verschillende locaties in Vlaanderen. Het transport via het water vormt in stijgende mate een belangrijk duurzaam alternatief voor woon-werkverkeer en recreatieve verplaatsingen. Momenteel zijn er 7 veerdiensten: Nieuwpoort, Oostende, Langerbrugge en Terdonk (beide op het kanaal Gent-Terneuzen), Bazel-Hemiksem, Kruibeke-Hoboken en Sint-Anna (Antwerpen). Deze veerdiensten zijn een dienst van openbaar nut en zijn gratis.
De veerdienst op het Kanaal Gent-Terneuzen wordt dagelijks geconfronteerd met complexe uitdagingen. Een recente tevredenheidsenquête toont aan dat reizigers onzeker zijn over de wachttijden tijdens piekmomenten op basis van de huidige informatievoorziening. Daarnaast zorgen de drukte op het kanaal en variabele weersomstandigheden voor een voortdurende uitdaging voor de veiligheid en de duurzaamheid rond het brandstofverbruik van de veerboten. Het handmatige proces van aan- en afmeren vergt ook extra inspanningen van de bemanning.
Het project richt zich op het optimaliseren van de veerdiensten door een innovatief systeem voor geassisteerd varen en informatiedeling, met als doel de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren. De beoogde innovatie richt zich op de integratie van sensorinformatie en communicatietechnologieën in een digitaal platform om de veerdiensten te digitaliseren, de situational awareness te verbeteren, de besluitvorming te optimaliseren en (bijna) realtime communicatie en samenwerking tussen alle betrokkenen bij de veerdiensten en veiligheidsaspecten mogelijk te maken. Dat moet leiden tot een beter overzicht van de operationele omstandigheden, snellere en betere geïnformeerde besluitvorming, en een naadloze communicatie tussen bemanning, passagiers en andere belanghebbenden.
Doel marktconsultatie
Tijdens de online marktconsultatie willen we de behoeften van DAB Vloot matchen met (deel-)oplossingen beschikbaar op de markt. Het doel is om te evalueren in hoeverre bedrijven oplossingen kunnen aanbieden en/of ontwikkelen voor diverse use cases. De inzichten en feedback van de deelnemers aan de marktconsultatie zullen vervolgens worden gebruikt om een overheidsopdracht te formuleren voor de implementatie van een totaaloplossing. De resultaten van de online marktconsultatie zullen nadien publiek beschikbaar gesteld worden.
De marktconsultatie zelf bestaat uit 4 hoofdonderdelen:
- een toelichting van de uitdaging, gevolgd door een interactieve groepsdiscussie rond de reeds geïdentificeerde use cases en mogelijke ontbrekende use cases,
- een interactieve groepsdiscussie over mogelijke oplossingsrichtingen op basis van reeds uitgevoerd marktonderzoek, gevolgd door een informele en interactieve uitwisseling over een potentieel geïntegreerd systeem voor smart ferrying
- een brainstormsessie over mogelijke combinaties van deeloplossingen die samen een geïntegreerde totaaloplossing kunnen vormen voor een slimme veerdienstoperaties, uitgezet in een strategische roadmap.
- een finale (korte) toelichting van de beoogde opdracht vanuit de aanbesteder, gevolgd door een interactieve groepsdiscussie.
Je krijgt op allerhande manieren de gelegenheid om jouw reflecties te delen en in gesprek te gaan met andere aanwezigen.
Daarnaast bieden wij een week na de marktconsultatie de mogelijkheid voor een één-op-één gesprek met DAB Vloot. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan deze gesprekken, met als doel DAB Vloot meer inzicht te geven in potentiële en beschikbare oplossingen en ontwikkelingen, afgestemd op de specifieke probleemstelling. De vragen voor de één-op-één gesprekken met DAB Vloot worden na inschrijving verstrekt.
Wie zoeken we - doelpubliek?
Voor het project ‘Smart ferrying: geintegreerd systeem voor geassisteerd varen en informatiedeling’ nodigen we, samen met DAB Vloot en Verhaert, ondernemingen en organisaties uit voor een online marktconsultatie. We zijn op zoek naar bedrijven, kennisinstellingen en onderzoeksinstellingen met expertise, ervaring en inzichten op het gebied van maritieme automatisering in de brede zin van het woord. Dit omvat onder andere de integratie van diverse sensordata, het verwerken van data via data-gedreven benaderingen, en het gebruik van deze gegevens in systemen voor navigatie, monitoring en controle, evenals technologieën voor voortstuwing. Concreet mikken we enerzijds op profielen met technologische expertise, zoals R&D of engineering, en anderzijds op profielen met een commerciële expertise. Het uiteindelijke doel is geassisteerde scheepvaart en verbeterde situationele bewustwording en besluitvorming voor de schipper. We verwelkomen zowel organisaties met bestaande commerciële oplossingen als met oplossingen in ontwikkeling binnen de maritieme sector. Van de deelnemende bedrijven en organisaties wordt geen voorbereiding verwacht.
Programma
intro & challenge | |
13.00 - 13.10 | Welkom & introductie PIO (PIO) |
13.10 - 13.20 | Huidige situatie and visie/ambitie (DAB Vloot) |
Marktconsultatie | |
13.20 - 14.30 | Interactieve groepsdiscussie over bestaande en ontbrekende use cases (Verhaert) |
14.30 - 14.45 | Break 1 – 15’ |
14.45 - 15.45 | Interactieve groepsdiscussie over mogelijke oplossingen op basis van marktonderzoek, met een informele uitwisseling over een geïntegreerd smart ferry-systeem (Verhaert) |
15.45 - 16.00 | Break 2 – 15’ |
16.00 - 16.45 | Brainstorm over combinaties van deeloplossingen voor een geïntegreerde totaaloplossing en strategische roadmap (Verhaert) |
16.45 - 17.00 | Korte toelichting van de vervolgopdracht door de aanbesteder, gevolgd door een interactieve discussie |
De marktconsultatie zal in het Engels gefaciliteerd worden.
Een Teams-link voor de marktconsultatie wordt uiterlijk op 15/10/2024 bezorgd via e-mail, maar blokkeer het slot zeker al in je agenda. Voor organisatorische redenen is het voor organisaties die wensen deel te nemen aan een bijkomend één-op-één gesprek aangewezen zich in te schrijven vóór 11/10/2024.