Waar kan je als ondernemer terecht voor meer info en vragen?

Wat VLAIO voor je kan betekenen

Heb je een vraag omtrent strategisch bedrijfsadvies die niet specifiek op de Brexit, export of internationaal ondernemen is toegespitst? Dan kan je ook altijd bij VLAIO terecht. Om een strategische transformatie van je onderneming voor te bereiden, werken we een vierstappenplan op maat uit.

Stap 1 – Analyse en begeleiding

Een bedrijfsadviseur van VLAIO neemt de sterktes en zwaktes van jouw businesscase door. Die inzichten worden vervolgens gebundeld in sterke adviezen waarmee je jouw strategie kan versterken.

Stap 2 – De juiste partners introduceren

Afhankelijk van je vraag brengen we je in contact met geschikte partnerorganisaties: van PMV over kennisinstellingen tot innovatieve bedrijfsnetwerken of andere ondersteunende organisaties die deel uitmaken van het VLAIO-netwerk.

Stap 3 – Informeren en adviseren

We voorzien je bovendien van relevante informatie over overheidsreglementering, sectorspecifieke marktbarrières en Europese collega-agentschappen die je van dienst kunnen zijn enzovoort.

Stap 4 – Begeleiden naar subsidies of andere steun

Tot slot brengen we je op de hoogte van subsidies of andere steunmaatregelen om jouw bedrijfstransformatie te realiseren.

BAR-financiering voor ondernemingen, organisaties en overheidsentiteiten getroffen door Brexit

De Brexit Adjustment Reserve (BAR) werd opgericht door de Europese Unie en biedt steun aan EU-lidstaten, regio's en sectoren die getroffen zijn door de Brexit. Om de negatieve impact van de Brexit binnen Vlaanderen zoveel mogelijk op te vangen lanceert VLAIO in samenwerking met de EU een oproep tot BAR-financiering. Deze subsidie biedt financiële ondersteuning voor projecten en maatregelen met als doel het verzachten van de impact van de Brexit. Getroffen ondernemingen, organisaties en overheidsentiteiten kunnen voor kosten binnen de periode 1 januari 2020 tot en met 31 december 2023 beroep doen op deze steun. Indienen kan tot 1 juli 2023 of tot uitputting van de middelen.

Info en aanvragen via vlaio.be/BAR.
 

Wat FIT concreet voor je kan doen

Advies

FIT verleent je eerstelijnsadvies over internationaal ondernemen in de wereld na de Brexit. Hun adviseurs beantwoorden gratis al je prangende vragen, bieden je (export)begeleiding op maat en helpen je op weg door over mogelijke nieuwe pistes te sparren.

Subsidies en financiering

In het kader van exportdiversifiëring biedt FIT financiële steun aan Vlaamse kmo’s met wereldwijde export- en investeringsplannen. Ook voor het VK is er steun beschikbaar. Verder informeren ze over andere subsidies waarvoor jouw bedrijf mogelijk in aanmerking komt.

Exportbevordering

FIT onderhoudt waardevolle handelsconnecties met buitenlandse bedrijven, instellingen en andere organisaties – zowel binnen als buiten de Europese Unie. Bovendien organiseren ze jaarlijks honderden zakelijke ontmoetingen met potentiële aankopers en handelsagenten in het buitenland, prospectiereizen, groepsstanden op beurzen, seminaries enzovoort.

Marktkennis

FIT beschikt over een uitstekende marktkennis en staat klaar met raad en daad om die schat aan informatie met je te delen. Zo kan je jouw bedrijf optimaal voorbereiden op de verschillende brexit-scenario’s. Raadpleeg de marktinformatie van FIT.

Een vraag voor FIT over Brexit?

Alle informatie voor het bedrijfsleven vind je in het online Brexit-dossier van Flanders Trade. Stel je vraag via brexit@fitagency.be

 

Een vraag over Brexit?

Wens je meer details over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor jouw onderneming? Raadpleeg hier de Brexitoverzichtpagina van VLAIO, of stel je vraag de Brexithelpdesk via brexit@vlaio.be. Deze helpdesk is het eerste aanspreekpunt voor alle bedrijven, ondernemers en exporteurs met vragen over de Brexit, en wordt bediend door een team van experten van FIT, VLAIO en Enterprise Europe Network.