Maak de energietransitie waar met hulp van Voka

De energietransitie brengt heel wat uitdagingen met zich mee voor ondernemingen: van het verminderen van energieverbruik over het gebruiken van hernieuwbare energiebronnen, inzetten op flexibiliteit van het energieverbruik tot het in dienst nemen van technologische innovaties. Cruciaal in dat verhaal is het betrekken van stakeholders en het samenwerken met andere partners.

Ook in het klimaatverhaal is inzetten op energietransitie cruciaal: zo is energieverbruik verantwoordelijk voor zo’n 77% voor de CO2-uitstoot in Europa. Om bedrijven te ondersteunen in deze energietransitie, biedt Voka een uitgebreid aanbod aan. Heb je een vraag, wil je meer informatie over wat er aankomt of wil je concreet inzetten op de energietransitie in jouw bedrijf? Wij helpen je zo optimaal mogelijk op weg.

Voor wie?

Het Voka-aanbod is toegankelijk alle Vlaamse ondernemingen die willen inzetten op energietransitie. De focus van het aanbod ligt op niet energie-intensieve ondernemingen, hoewel alle organisaties ondersteund kunnen worden in de transitie.

Wij focussen ons op een zeer breed publiek: bedrijfsleiders, kaderleden, directieleden, energiemanagers en -verantwoordelijken, milieucoördinatoren, productiemanagers, energie-minded medewerkers … van Vlaamse ondernemingen, die worstelen met bepaalde vragen of die graag begeleiding willen bij de energietransitie van hun bedrijf.

Wat kan je verwachten?

Voka helpt als neutrale coach, adviseur, expert, inspirator en matchmaker.  

Bovendien hebben wij een uitgebreid en gevarieerd aanbod om in elke fase van jouw energietransitie specifieke ondersteunding te bieden via algemene maar ook door middel van zeer specifieke producten, diensten en interactieve formats.

Hoe pakken we dit aan?

Je kan bij Voka terecht voor:

Info & advies

Voka biedt ondernemers de mogelijkheid om via een individueel gesprek met een expert een antwoord te zoeken op hun vragen die te maken hebben met de energietransitie in hun bedrijf.

Inspiratiesessies

De doelstelling van de inspiratiesessies is in de eerste plaats in groep ondernemers sensibiliseren en informeren over de energietransitie en de voornaamste issues die daarbij opduiken.

Dit kan de vorm aannemen van één grootschalige sessie rond een bepaald thema, of het kan de vorm aannemen van meerdere sessies in een kleinere groep - met jouw peers – om concrete inspiratie op te doen a.d.h.v. meerdere business of used case met als doel de implementatie binnen jouw eigen onderneming.

Kortlopende intensieve trajecten

Met onze kortlopende trajecten begeleiden we bedrijven (ondernemers, kaderleden en professionele medewerkers) gedurende 3 à 4 halve dag sessies (afhankelijk van het thema) om concreet - rond het gekozen topic – aan hun bedrijf of een bedrijfsissue te werken.

Lerende netwerken

Via dit netwerk brengen we 12 energiemanagers samen gedurende 6 à 8 maanden om samen in te zetten op de energietransitie door te leren van experts, inspirerende praktijkvoorbeelden te bezoeken, maar vooral door te leren van elkaar. Het netwerk start met een bezoek aan het Nationale Controlecentrum van Elia, verdere topics worden bepaald door de deelnemers.

Masterclass Strategische Energietransitie

Tijdens dit traject ga je nog een stapje verder en werk je aan een plan van aanpak om de energietransitie in jouw bedrijf te versnellen. Met een mix aan peer-to-peerlearnings, groepssessies en individuele coaching leer je van experts, van andere energiemanagers en werk je onder begeleiding een transitieplan uit voor jouw onderneming.

Kostprijs
Afhankelijk van het gekozen traject
Partner
Voka