Decoratief

Innovatie in de zorg

Corona als versneller van innovatie in de zorg

Laatste update: 10/06/2022

We leerden nieuwe woorden kennen zoals lockdown, neuswisser, knuffelcontact en positiviteitsratio. We interpreteerden dagelijks grafieken en hielden gespannen de r-waarde in het oog. We keken bewonderend naar ondernemers die nagenoeg overnight hun business omturnden om aan de vraag naar mondmaskers en beschermend materiaal te kunnen voldoen. We keken reikhalzend uit naar een werkend vaccin: hoe snel, hoe effectief? wanneer en hoe? Maar bovenal applaudiseerden we voor de zorgsector. Voor de inspanningen van zorgpersoneel en artsen, virologen en infectiologen, statistici en biomedici. Wat nog maar kort ervoor zo vanzelfsprekend leek - een goed werkende gezondheidszorg voor iedereen - werd nu letterlijk van levensbelang. 

Hier brengen we belangrijke spelers uit de zorgsector samen. Van Agoria over imec tot VIB, Vito en Voka. Van hogescholen tot universiteiten. Wat hebben zij geleerd uit deze crisis? Hoe kijken zij terug en vooruit? Wat is het belang van innovatie voor die brede zorgsector? En wat kunnen ondernemers daaruit leren?

Zorgpersoneel
 

Innovatie in de zorg: een podcast

Maar starten doen we met een verkennende helikoptervlucht. In een interessante podcast kijken twee ervaringsdeskundigen, Rudi Maertens, algemeen directeur bij AZ Alma en Tom Braekeleirs, directeur van het BlueHealth Innovation Center terug op het voorbije vreemde jaar en wat het in de gezondheidswereld teweeg heeft gebracht. Luister even mee. 

 

Ambities voor Vlaanderen

Het belang van wetenschap, innovatie en technologie is met de coronacrisis alleen maar duidelijker geworden. Het voorbije jaar heeft de Vlaamse regering heel wat succes- en beloftevolle projecten ondersteund. Zowel op het vlak van diagnostiek en preventie als van e-health, geestelijke gezondheidszorg en samenwerking. Een uitgebreid overzicht van dat onderzoek en die innovatie en de vele partners die erbij betrokken zijn, kan je lezen op de website van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Naar aanleiding van de week van de zorg, liet minister Hilde Crevits weten dat de Vlaamse regering de volgende jaren twaalf miljoen euro investeert in innovatieve technologieën voor de brede gezondheidssector.

Ik denk dat we nog enorme sprongen voorwaarts kunnen maken als het gaat om innovatie in de zorg. Vandaar dat we de komende jaren twaalf miljoen euro investeren. Zo willen we nog meer vernieuwing mogelijk maken.
Hilde Crevits
Vlaams Minister voor Economie, Innovatie, Werk, Sociale Arbeid en Landbouw