Cybersecurity

Stel een cybersecurityplan op

Cyberveiligheid gaat verder dan technische oplossingen zoals een firewall, een antivirusprogramma en back-ups. Er is ook een procesmatige kant, met mensen als een van de zwakkere schakels. Hoe bouw je dit proces op? Hoe creëer je een cultuur van cyberveilig handelen? Welke stappen doorloop je bij een cyberaanval? Dit bepaal je allemaal in een cybersecurityplan.

Elke Vlaamse onderneming heeft dan ook nood aan een sterk onderbouwd plan van aanpak op maat van zijn organisatie. Dergelijke strategie integreert cyberveilig handelen in de alledaagse werking van het bedrijf. Bovendien stelt het cybersecurityverantwoordelijken in staat om meteen te handelen bij een cyberdreiging of –aanval.

Maar... in de praktijk hebben nog te weinig ondernemingen zo'n plan. Digitale cyberbedreigingen worden bij 59% van de Vlaamse kmo’s ad-hoc behandeld. Deze bedrijven hebben volgens de digiscan Voka anno 2021 nog steeds géén gedocumenteerde digitale beveiligingsstrategie. Slechts 30% zegt een cybersecuritystrategie te hebben waarbij procedures zijn uitgewerkt in een draaiboek. De allerbeste leerlingen uit de klas updaten deze regelmatig én laten het proces valideren door een externe cybersecurityspecialist.

“Technologie is en blijft mensenwerk, dus al onze medewerkers moeten doordrongen zijn van het belang van cyberveiligheid. We leren medewerkers hoe ze risico’s detecteren en vermijden en organiseren voor iedereen halfjaarlijkse trainingen. In het verbetertraject van VLAIO zit ook standaard e-learning en we krijgen ook een phishing training om pogingen te herkennen en af te blokken.”
Jo Van der Auwera
Chief Compliance Officer bij FibriCheck

Via de cybersecurity verbetertrajecten en de kmo-portefeuille van VLAIO kan je deze expertise inkopen met steun van de Vlaamse overheid.