Waarom met Artificiële Intelligentie aan de slag?

Aan de slag

AI succesvol inzetten

Ondernemingen die succes oogsten met artificiële intelligentie hebben een aantal zaken gemeen: een concreet probleem, kwalitatieve en gestructureerde data en een proof of concept als start.

  • Formuleer een concrete vraag

Succesvolle ondernemingen starten vanuit een zeer concreet probleem. Bijvoorbeeld: hoe verkorten we de routes van vrachtwagens? Hoe openen en sluiten we de ramen van onze serre beter? Met welk type weer verkopen we het meest? Wanneer heeft een machine onderhoud nodig? Hoe scherper de vraag, hoe gerichter er naar de oplossing gezocht kan worden. Wat zou de vraag zijn waarop jouw bedrijf een antwoord zoekt?

  • Verzamel data

Om het antwoord op deze concrete vraag te vinden, heeft het AI-algoritme nood aan data. Data verzamelen en structureren, staat dan ook in elk AI-project centraal. Dankzij de digitalisering is het voor steeds meer ondernemingen mogelijk om data te verzamelen die voor hen relevant is. Zo meten sensoren de werking van machines, vertellen online marketinggegevens welke campagnes aanslaan en maken foto’s kwaliteitscontrole mogelijk. Welke data zijn waardevol voor jouw bedrijf?

Een AI-model kan voorspellingen doen op basis van historische data en hierdoor anticiperen op nieuwe data. Tip: bekijk met een expert of je data goed is, dat wil zeggen: zinvol om het probleem op te lossen, eenvormig, gestructureerd, en goed gekoppeld.

  • Proof of concept

Vervolgens ga je (of een expert) aan de slag met deze data in een beperkte proof of concept. Dit maakt het mogelijk om je investeringen te beperken, continu bij te sturen na evaluatie, en een strategie te ontwikkelen om het project op te schalen.

Natuurlijk hebben kmo’s hier vragen rond. Jij misschien ook. De meest voorkomende vragen van kmo’s zijn (volgens de Digitale Quickscan van Voka): Hoe helpt slimme data mij om betere (strategische) beslissingen te nemen? Is machine learning iets voor mij? Hoe helpen digitale tools mij om mijn interne processen efficiënter te laten verlopen?

Vind ondersteuning voor jouw AI-project

Als onderneming hoef je de stap naar AI niet alleen te zetten. Veel Vlaamse ondernemingen ervaren vandaag al concrete ondersteuning vanuit het beleid. VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk ondersteunen kleine, middelgrote en grote bedrijven die innoveren met AI, vanuit de strategie die de Vlaamse Regering uitzet in de AI-beleidsagenda.

Heb je voldoende redenen om met AI aan de slag te gaan? Zoek je financiële steun bij het realiseren van je AI-project? Een luisterend oor of laagdrempelig advies? 

AI als bedreiging? 

Artificiële intelligentie wordt niet altijd als een zegen onthaald. Experts zijn het er echter over eens dat AI menselijke arbeid niet zal vervangen: “Veel jobs kunnen niet vervangen worden door AI. En in veel jobs zullen menselijke krachten en hersenen nodig blijven”, zegt AI-expert Mieke De Ketelaere. Ze legt uit: “Denk maar aan verpleegkundigen, ik zie een autonoom systeem nog niet zo snel een bloedafname doen. Verder denk ik aan jobs waarin strategie, sociale vaardigheden, empathie en klantenrelaties in een groot deel van de taken doorwegen. Die zou ik altijd door menselijke intelligentie laten uitvoeren.” We zullen steeds meer samenwerken. Intelligente systemen zullen ons helpen op kantoor en in productiesites, zonder ons te vervangen.

Hoe doen andere ondernemers het? 

In onderstaand filmpje vertellen Anna Pops (kinderkledij), Carconnex (autoverdeler) en CoffeeRoots (koffiebranderij) hoe AI hen helpt om te groeien. Foresightee vertelt over de AI oplossing die ze ontwikkelden om voedselverspilling tegen te gaan. 

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: