Wijzigingen aan Films, series, games en interactief werk: subsidies via VAF

De productiesteun die het VAF/Filmfonds verleent aan majoritair Vlaamse fictiefilms ligt al jaren vast op € 550.000 of € 650.000. Vanaf 2021 komt daar verandering in: 1. Een premie tot € 250.000 (3 premies/jaar) voor financieel kleinschalige films, aanstormend jong talent, meer experiment, narratief lowbudget-opzet en telefilm. 2. Een premie van € 650.000 (4 premies/jaar) voor arthousefilm, publieksfilm, kinder- en jeugdfilm en ook open voor debuutfilms. 3. Een premie van € 1.000.000 (1 premie/jaar) voor films met ambitie (min.150.000 toeschouwers in Belgische zalen) en internationaal potentieel. Ten laatste begin november 2020 zal deze steun volledig geïmplementeerd worden. De grote lijnen vind je nu al op de website van VAF

Het VAF creëert een tijdelijke subsidielijn voor nieuwe en prille projecten onder de vorm van slatefunding.​ Dit is steun die in één keer wordt toegekend aan een pakket van meerdere projecten voor een welbepaalde periode. Het gaat over een pakket van 3 tot 5 audiovisuele creatieprojecten, voor een totaal geplafonneerd bedrag van maximum € 250.000. Het VAF neemt dit nieuwe initiatief om de sector, in de aanloop naar de heropstart na de lockdown, extra stimulansen aan te reiken. De bedoeling is om makers de mogelijkheid te geven om van thuis uit nieuwe projecten uit te denken, de ontwikkeling van projecten te versnellen en producenten tegen het najaar een begin van continuïteit te bieden. Het betreft een eenmalige steunmaatregel, nog uit te voeren in 2020. Meer informatie kan je vinden op www.vaf.be/nieuws/nieuwe-coronamaatregel-slatefunding.

Het VAF werkt bij zowel het Filmfonds, Mediafonds en Gamefonds met vooraf vastgestelde uiterste indieningstermijnen (deadlines). Deze indieningstermijnen voor aanvragen worden voor ieder jaar vastgelegd en worden uiterlijk tegen 1 november van ieder jaar gepubliceerd op de website van het Fonds: www.vaf.be/deadlines.