Uniek Belgisch dakrandsysteem krijgt octrooi

Het Harelbeekse Claerhout Aluminium produceert en levert aluminium dakrandsystemen. Met hun innovatie Iconik ontketent het bedrijf een revolutie in de dakindustrie. Bestuurder Jef Wilmots licht toe waarom Claerhout Aluminium haar uitvinding liet octrooieren.
iconic

Waterdicht plat dak

Dakrandprofielen zijn misschien niet sexy, maar wel essentieel om een plat dak waterdicht af te werken.

Jef Wilmots: “De overgang tussen een plat dak en de muur moet waterdicht zijn. Traditioneel gebruikt een dakdekker daarvoor een zinken kraal waarop de afdichting vastgeplakt wordt. Zink heeft veel nadelen: het oxideert, wordt bros en is sterk temperatuurafhankelijk. Het is geen duurzame oplossing. Ook de omstandigheden luisteren nauw: verlijmen van EPDM dakbedekking kan alleen maar als het dak droog is en de temperatuur tussen vijf en twintig graden ligt. In België hebben we niet zoveel van die momenten. Dat moest beter kunnen, vonden wij.”

Van USP naar innovatie

“Elk nieuw product dat we hier ontwikkelen moet voldoen aan drie USP’s. Het moet in de eerste plaats esthetisch kloppen. Als je een nieuw huis bouwt, wil je dat die dakrand mooi en fijn is. Geen logge profielen, maar aangepast aan de stijl van de woning. Ten tweede willen we ook dat onze producten volledig circulair zijn. Een dakdekker moet ze kunnen monteren zonder chemische hechting aan andere bouwmaterialen. Het product moet ook opnieuw te gebruiken zijn zonder tussenbewerking. Ten slotte: een nieuw product moet winst opleveren voor de installateur. Hij moet er sneller mee kunnen werken of de total cost of ownership moet lager liggen dan bij de klassieke oplossingen. Met die doelstellingen in het achterhoofd ontwikkelden we Iconik, een tweedelig dakrandsysteem in aluminium.”

Weersonafhankelijk, circulair én esthetisch verantwoord

Jef Wilmots: “Iconik is een waterdichte aluminium sierkraal, die tot vier keer sneller kan worden bevestigd. Weersonafhankelijk, circulair én esthetisch verantwoord – want te lakken in elke RAL-kleur. Het basisprofiel in de kleur van de gevel, de sierlijst in een accentkleur.”

“Elk jaar wordt er in België zo’n zestien tot achttien miljoen vierkante meter plat dak gelegd. Zestig procent daarvan is roofing, veertig procent wordt bedekt met kunststof. Dat is een gigantische oppervlakte. Iconik is ontwikkeld voor kunststof, maar eind dit jaar brengen we ook roofingclips op de markt. We hebben dus een enorm groeipotentieel, ook in de rest van Europa. Daarom besloten we ons ontwerp te beschermen met een octrooi.”

“We hebben een enorm groeipotentieel, ook in de rest van Europa. Daarom besloten we ons ontwerp te beschermen met een octrooi.”

Jef Wilmots
CEO Claerhout NVIconik: geoctrooieerd profiel

“We namen contact op met een octrooigemachtigde van het bureau De Clerq & Partners. Zij onderzochten of ons systeem octrooieerbaar was en of er geen vergelijkbare producten bestonden in de landen waar wij Iconik op de markt wilden brengen. De beslissing om een octrooi te nemen is één zaak, een andere is om te bepalen in welke landen we die bescherming wilden. Wij startten met een Belgisch octrooi. Na deze aanvraag krijg je tot een jaar de tijd om te beslissen of je wil uitbreiden naar andere landen. Bij die overweging moet je rekening houden met een aantal zaken, zo is het weinig zinvol om je product te beschermen in een gebied waar je niet actief bent – of waarin je geen groeipotentieel ziet. Je beperkt je dus best tot je eigen commerciële regio.” 

Jef Wilmots: “Het is heel belangrijk dat een octrooibureau ook technische kennis heeft van de sector waarin je werkt. De beschrijving van je uitvinding en zeker de claims moeten heel juist omschreven zijn, anders loop je het risico dat je octrooi weinig waard is en iemand anders je product ongestraft kan namaken. Een goede communicatie met je octrooigemachtigde is essentieel want niemand kent je uitvinding natuurlijk beter dan jijzelf.”

 

Intellectuele Eigendom, zeg je?

Nog meer informatie en inspiratie over IE vind je in ons dossier Intellectuele Eigendom.

Weet ook dat je met vragen rond Intellectuele Eigendom bij VLAIO en de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht kan.

Met de regelmaat van een klok organiseert VLAIO samen met haar partners events rond Intellectuele Eigendom. Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven en je blijft op de hoogte van deze events. Uitschrijven is steeds mogelijk.