Toegankelijk platform democratiseert AI en Deep Learning

De Gentse scale-up Robovision ontwikkelde een generiek digitaal platform dat AI en Deep Learning gebruiksvriendelijk én toegankelijk maakt voor elke onderneming. Robovision werd door de Vlaamse Regering uitgeroepen tot scale-up van het jaar.
Cobot robovision

Democratisering van artificiële intelligentie

CEO Jonathan Berte: “Met Robovision willen we een antwoord bieden op het probleem dat artificiële intelligentie alleen toegankelijk is voor de happy few, bedrijven die de kennis in huis hebben om zelf algoritmes te schrijven. Ons platform helpt klanten om programma’s te bouwen, te trainen en uit te rollen.”
 

Jonathan Berte

Met Robovision willen we een antwoord bieden op het probleem dat artificiële intelligentie alleen toegankelijk is voor de happy few.

Jonathan Berte
CEO van Robovision

Jonathan Berte richtte Robovision op in 2008. In 2013 kreeg het bedrijf de vorm waarin het nu bestaat en kwam CTO Tim Waegeman aan boord. Robovision groeide in enkele jaren tijd uit tot de grootste AI-speler van de Benelux, met nu al meer dan tachtig werknemers. “En ook in de rest van de wereld kennen ze ons,” vertelt Jonathan Berte. “Wij zijn een van de weinige bedrijven met klanten uit Silicon Valley. Meestal is het omgekeerd.”

Het eerste grote project van Robovision was de ontwikkeling van de Cobot Walt in 2015. Daarvoor kregen Jonathan Berte en zijn team ondersteuning van VLAIO, in de vorm van een ICON-subsidie. Het was de start van een veelbelovend traject.

Visuele data omzetten naar actie

Jonathan legt uit hoe het platform werkt: “Eigenlijk is het eenvoudig. We trainen algoritmes door hen heel veel unieke beelden te tonen. Een beetje zoals we kinderen iets aanleren. Dankzij die algoritmes kunnen robots later automatische beslissingen nemen op basis van visuele data. Zo wilde een tuinbouwbedrijf een robot om rozen te snoeien. In de eerste fase voedden we het algoritme met afbeeldingen van rozen, stengels, blaadjes en 3D-modellen van de plant. Eerst algemene beelden, later kwam daar specifieke data van het bedrijf bij. De robot kan nu – na wat finetuning – perfect onderscheiden welke rozen hij moet snoeien en hoe ver hij dat best doet.”

Coronatoepassingen

“Ook in andere sectoren is ons platform succesvol,” gaat Jonathan verder. “Zo ontwikkelden we een model waarmee Stad Antwerpen kan monitoren of mensen zich tijdens het winkelen aan de regels van social distancing houden. Camera’s filmen de wandelaars op de Meir en het platform zet die data om in gekleurde bolletjes: groen voor wie de afstand bewaart, rood voor wie dat niet doet. Stad Antwerpen kan nu in real time monitoren of wandelaars de maatregelen naleven.”

“Op dit moment gebruiken ook ziekenhuizen en artsen overal ter wereld onze technologie. Op basis van medische data van tientallen ziekenhuizen trainden we ons AI-model om COVID19-infecties te detecteren op medische beelden van longen. Zo kunnen artsen patiënten sneller handelen.”

 

Het platform van Robovision is generiek. Uiteenlopende sectoren en bedrijven kunnen het gebruiken en trainen op maat.

 

De App Store van AI

Het platform van Robovision is generiek. Uiteenlopende sectoren en bedrijven kunnen het gebruiken en trainen op maat. Jonathan: “Ons platform kan je vergelijken met een Lego-bouwset: je zet blokken AI-modellen na elkaar en vormt zo ketens waarmee een robot wordt aangestuurd. Programmeren is dus niet nodig. In de Robovision AI Store verkopen we ook getrainde AI-pakketten, op basis van publiek beschikbare gegevens. Wie wil kan zo’n startpakket aankopen en die basis gebruiken om verder op maat te trainen. Dat bespaart tijd en werk.”

Op naar meer toepassingen

“Het is onze bedoeling om AI en Deep Learning – nog meer dan nu - voor iedereen toegankelijk en beschikbaar te maken. Op dit moment zoeken we daarvoor naar nog meer interessante partnerships. Er lopen ook boeiende nieuwe projecten. Zo test Colruyt op dit moment ons platform op zijn kassa’s en gebruikt The Ocean Cleanup onze technologie om plastic afval in het water te herkennen,” aldus Jonathan. 

Er staat een mooie toekomst te wachten voor AI for all.

Nog meer weten over #AI en #MachineLearning? Neem dan zeker ook een kijkje op www.digitaletoekomst.be. Daar bundelen we alle informatie rond digitalisering, cyber security, industrie 4.0 én artificiële intelligentie.

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.