Samenwerking leidt tot nieuwe dronedetectie oplossingen

De PXL Drone Business School engageert de bedrijfswereld om samen met studenten nieuwe toepassingen in dronetechnologie te ontwikkelen. Voor een groep enthousiaste studenten pitchte Senhive hun idee rond dronedetectie waarna het bedrijf werd gekoppeld aan Edwin Walsh. Hij mocht meedenken en de theorie in de praktijk omzetten. Een samenwerking die uitmondde in een VLAIO ontwikkelingsproject.

PXL Drone Business School

Bij succesvol ondernemen is het zaak om alle puzzelstukjes samen te brengen en ze vervolgens goed in elkaar te passen. Alleen dan krijg je een mooi plaatje dat aantrekkelijker is dan alle stukjes apart. 

Dat is precies de ambitie van Hogeschool PXL met de Drone Business School: bouwen aan sterke fundamenten, die niet afzonderlijk beschouwd kunnen worden: de markt, de technologie en het business plan. Mensen met een interesse in dronetechnologie verdiepen zich er in praktische zaken zoals regelgeving en onderzoeken aan de hand van concrete cases hoe ze een succesvolle drone business kunnen opzetten. Ze worden echte Drone Business Architects.

Het bedrijf Senhive pitchte eind 2019 een case. Edwin Walsh, postgraduaat student Drone Business Architect nam de innovatiehandschoen op, onderbouwde het idee met een sterk business plan en diende een VLAIO ontwikkelingsproject in.

Ondertussen is het project goedgekeurd en werkt Senhive aan een veiliger luchtruim, door dronedetectie te innoveren.

Van wild idee naar onderbouwd business plan

De PXL Drone Business School biedt een postgraduaat opleiding van 20 studiepunten, één academiejaar dus. De opleiding is opgebouwd rond drie modules: Aviation, Technology en Business.

Bij aanvang van het academiejaar pitchen enkele bedrijven hun ideeën, mogelijke nieuwe toepassingen met betrekking tot dronetechnologie. Een team van coaches van de Drone Business School matcht de verschillende cases met studenten. 

Vervolgens worden de cases modulair uitgewerkt in nauwe samenwerking tussen student, bedrijfscoach en teamcoaches. De student overlegt met de bedrijfscoach hoe de kennis uit de theoretische sessies concreet toegepast kan worden. De teamcoaches geven daarna feedback op de uitwerking. Zo wordt een idee stapsgewijs uitgewerkt tot een onderbouwd business plan. Met 36 cursisten in het eerste cohort kende PXL Drone Business School een vliegende start. Marijke Sporen, Coördinator van het Postgraduaat: “De grote interesse in het postgraduaat Drone Business Architect bevestigt de nood aan een dergelijke opleiding. Niet enkel bij studenten, maar ook vanuit de bedrijfswereld is er veel animo. Hogeschool PXL is blij om samen met de partners deze opleidingen in de markt te kunnen zetten.”

Inspireren en kennis verspreiden

De studenten inspireren en kennis laten maken met veel verschillende inzichten is een belangrijk element in de opleiding.

  • De bedrijfscoaches geven concrete input over de case vanuit hun eigen positie in de markt.
  • De teamcoaches van Hogeschool PXL Drone Business School beschikken samen over een rijk pallet aan ervaringen. Ze komen uit de drone industrie, de academische wereld en er is ook een VLAIO bedrijfsadviseur actief betrokken.
  • Daarnaast luisteren PXL docenten en gastsprekers uit diverse industrietakken de theoretische sessies op.

Om een kennisoverdracht vanuit de Drone Business School naar de reguliere bacheloropleidingen van PXL te realiseren, volgen enkele lectoren van het departement Digital verschillende sessies mee. Op die manier maken ook jonge studenten kennis met de mogelijkheden van deze technologie.

Portretfoto Edwin Walsh

“Als techneut ben je altijd enthousiast over de mogelijkheden die je in een technologie ziet. De korte terugkoppeling van de teamcoaches maakt dat ook andere, minder voor de hand liggende zaken niet over het hoofd worden gezien.”

Edwin Walsh
Postgraduaat student Drone Business Architect

Intelligente sensing

Senhive is een jong bedrijf, dat heel wat expertise samenbrengt inzake sensing en telecommunicatie. Met oplossingen voor o.a. bosbranddetectie en remote sensing in barre omstandigheden, zoals op Antarctica, blinkt Senhive uit in intelligente sensing oplossingen. Een mooi voorbeeld van die intelligentie is de toepassing van edge processing wanneer er een lokaal energieoverschot is om zo de communicatieload te reduceren zonder de lokale systemen te overbelasten.

Senhive geniet de steun van Imec.istart en LRM, en komt via de PXL Drone Business School ook in contact met het brede VLAIO netwerk. Met een goedgekeurd VLAIO ontwikkelingsproject pakte Senhive uit met een primeur voor de PXL Drone Business School.

Een innovatieve oplossing voor dronedetectie

De nieuwe wetgeving voor drone-identificatie die begin 2021 van kracht werd, triggerde Senhive om een nieuwe drone detectieoplossing te ontwikkelen. Elke drone is verplicht om zijn ‘elektronische nummerplaat’ uit te zenden, een signaal dat opgepikt kan worden om de identiteit van de drone en diens positie te bepalen. Dat is informatie die de ‘geozone manager’ nodig heeft om dronevluchten goed- of af te keuren en te bewaken. Eén van die geozones waar de drone-activiteit razendsnel toeneemt is de Antwerpse haven.

Uiteraard zijn er tal van uitdagingen. Geozones kunnen – zoals in het geval van de Antwerpse haven – zeer uitgestrekt zijn. De detectieafstand van sensoren is dus een aandachtspunt. Denk ook aan de aanwezigheid van (veranderende) obstakels, zoals gestapelde zeecontainers. En zijn alle drones wel coöperatief? Zendt iedereen braaf zijn ID uit? Iemand met slechte bedoelingen kan met een drone wel wat ravage aanrichten boven de petrochemische installaties in de haven…

Dergelijke omgevingen zijn dus niet zomaar met een off-the-shelf oplossing te bewaken en vereisen innovatieve oplossingen. De pitch van Senhive vormde een lekkere kluif voor student Edwin.

Een systematische aanpak

Marc Sevenants, VLAIO bedrijfsadviseur en teamcoach, hamerde op het belang van een systematische aanpak: “Innovatie gebeurt niet zomaar bij de gratie van één of andere muze. Een systematisch plan van aanpak en een precieze kwantificering van de doelstellingen is bepalend voor het succes van een innovatieproject. Uiteindelijk wil elk bedrijf zijn ontwikkeling vermarkten en daar is een onderbouwd business plan voor nodig. Senhive heeft dit goed begrepen!”

Portretfoto Marc Sevenants

"Een systematisch plan van aanpak en een precieze kwantificering van de doelstellingen is bepalend voor het succes van een innovatieproject. Senhive heeft dit goed begrepen!”

Marc Sevenants
VLAIO bedrijfsadviseur

De doelstellingen van het project werden gekwantificeerd, de USP’s scherp gesteld en een concreet plan van aanpak voorop gesteld. Het idee werd dus vertaald in meetbare KPI’s, waarmee in een latere fase een financieel plan becijferd kon worden. Bij de uitwerking van het VLAIO ontwikkelingsdossier werd ook aandacht besteed aan de vermarkting van de innovatie. Wat zou de return zijn na afloop van het project, wanneer de resulterende oplossingen gecommercialiseerd zouden worden?

Carrièreboost en hefboom voor innovatie

De zakelijke kennis die Edwin verwierf als postgraduaat was complementair aan zijn onderzoekservaring. Dat maakte zijn profiel completer en geschikt voor een functie als CTO bij Senhive. Hij werkt er nu mee aan nieuwe sensing toepassingen en ziet nog veel potentieel in de combinatie van sensing met AI.
Edwin was niet de enige. Verschillende alumni uit het eerste cohort gaven hun loopbaan een nieuwe wending. Sommigen zullen ook optreden als teamcoach voor de nieuwe lichting studenten en zo hun ervaringen delen. Bovendien zal Hogeschool PXL het aanbod uitbreiden met postgraduaatopleidingen in e-Sports, AI en Smart Cities. Neem zeker een kijkje op de nieuwe website!

Portretfoto Mark Van Look

 “Bij de PXL Drone Business School leren techneuten hoe ze moeten ondernemen en vinden bedrijven een hefboom voor hun business.”

Mark Vanlook
Drone Business School

Mark Vanlook, Drone Business School: “De markt roept steeds luider om slimme oplossingen, de bedrijfswereld engageert zich om deze opleidingen mee te ondersteunen en VLAIO biedt een hefboom met gerichte begeleiding en advies. Studenten en bedrijven komen via deze weg bovendien in contact met een uitgebreid netwerk van experten, dienstverleners en investeerders. Bij de PXL Drone Business School leren techneuten hoe ze moeten ondernemen en vinden bedrijven een hefboom voor hun business.”

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.