Dromen van een duurzame festivalzomer

Enkele jaren geleden introduceerde Johan Verrue een compacte en duurzame bekerhouder op de festivalweide. Het was het eerste product uit een reeks waarmee hij de eventsector wil verduurzamen. Verschillende ondernemers deelden zijn missie en sloten zich bij hem aan. Zo ontstond Durafest. En hun circulair businessmodel doet dromen van een duurzame festivalzomer.
Original cupkeeper Durafest
Original Cupkeeper

Na het succes van de Original Cupkeeper, contacteerde Koen Heyvaert, één van Johan Verrue’s klanten en intussen CEO van Durafest, hem. Een eventuele samenwerking rond duurzame bekers die in de houder pasten, hing in de lucht. Johan: “We contacteerden elk onze belangrijkste klanten uit de festival-, voetbal- en brouwerijwereld, om de markt beter te begrijpen. Uit die gesprekken leerden we zeer veel. Een lineair model beheerste de markt. Dat bestaat uit het brengen, ophalen en reinigen van bekers, gekoppeld aan een prijskaartje voor elke verloren beker. Dit model zou het alvast niet worden. Onze conclusie: elke klant had nood aan een gepersonaliseerde aanpak.” 

Totaaloplossingen op maat

Johan: “Met elke klant werken we nu een specifieke businesscase uit met bijpassend verdienmodel. Telkens werken we een totaaloplossing uit waarbij verschillende systemen mogelijk zijn. Zo kunnen we bijvoorbeeld ons eigen ecoteam inzetten dat de flow van bekers op een festival beheert: van het aanleveren van propere bekers tot het inzamelen, wegbrengen en reinigen van de vuile bekers backstage. De kost van zo’n ecoteam is nog altijd kleiner dan dat van een slecht beheer. De negatieve perceptie dat duurzame bekers gelijk staan aan duur is gewoon fout. Met het juiste systeem kan het jou zelfs iets opbrengen. Daarbovenop slagen we er ook steeds in dat een bepaald percentage naar een ecologisch goed doel gaat.” 
 

Johan Verrue

De negatieve perceptie dat duurzame bekers gelijk staan aan duur is gewoon fout. Met het juiste systeem kan het jou zelfs iets opbrengen.

Johan Verrue
Co-founder Durafest

De Spotify van de bekers en potten

Ondernemer Dieter Van Biesen, actief in maatwerkbedrijven, vervoegde de twee heren en Durafest zag in maart 2020 het levenslicht. Niet veel later sloot ook Danielle Ansoms van Roltex, producent van dienbladen aan. Zij zette Red-use op poten, duurzame foodbowls gemaakt van recycleerbaar polypropyleen.

Johan: “Mechelen, de thuishaven van Danielle en proactief op het vlak van circulariteit, werd onze pilootstad. Met de Mechelse horeca zetten we een testfase op voor onze recycleerbare foodbowls. Consumenten betalen via onze app een borg aan het restaurant en wanneer ze de bowls terugbrengen naar een van onze droppunten (dus niet noodzakelijk terug naar hetzelfde restaurant) krijgen ze de borg terug. Op termijn willen we de Spotify van de duurzame bekers en potten worden, met trouwe klanten die via een abonnementssysteem onbeperkt potten kunnen huren.” 

En waarom niet gewoon spaghettisaus afhalen met ons eigen potje? “Zoiets zal nooit gebeuren,” weet Johan. “De voedselveiligheidsvoorschriften zijn zeer streng. Als er in jouw potje een schimmel zit die je niet gezien hebt maar jou wel ziek maakt, kan de uitbater aansprakelijk gesteld worden.”

Lokale verankering en sociale economie

Teruggekeerde bowls worden door Durafest gereinigd. “Dat gebeurt bij Profiwash, de afwasfabriek van Vlaanderen, die we hebben overgenomen,” aldus Johan. “Op termijn zullen we uiteraard meerdere wasstraten nodig hebben als we Red-use uitrollen in andere steden. Daarvoor kijken we naar de sociale economie. In Aalst startten we nu een eerste project met maatwerkbedrijf MAAAT. Zij zullen de logistiek en reiniging doen. Die lokale verankering en samenwerking met de sociale economie is belangrijk voor ons.” 

Hebruikbare bowls
Hebruikbare bowls red-use

Steun voor een circulair businessmodel

Bij de ontwikkeling en totstandkoming van Red-use, deed Johan een beroep op VLAIO bedrijfsadviseur Rik Candries. Johan: “Rik bracht onze businesscase mee in kaart en dacht met ons mee. Hij informeert mij ook op tijd en stond over allerlei interessante zaken. Zo wees hij me op een call bij de Stad Antwerpen die helemaal bij ons aansloot en stelde hij voor om deel te nemen aan FINMIX

Op die manier kwam ik in contact met bedrijfsadviseur Iris Detavernier en pitchte ik voor het FINMIX-panel. Die deelname was super positief en interessant om te weten hoe risicokapitaalverschaffers over ons model dachten. Ik kreeg goede feedback en BAN Vlaanderen en Trividend toonden reeds interesse om verder te praten over financiering. Iris heeft in heel het FINMIX-gebeuren zeer goed geholpen. Bij deze is de tevredenheidsenquête ingevuld zeker? (knipoog)”

Ecosysteembouwers

Zowel voor de bekers als de potten bouwt Durafest ecosystemen. Johan: “We betrekken alle stakeholders en kijken welke waarde ze creëren in ons businessmodel. Capteren ze die niet, dan sturen we bij. Met verschillende partijen hebben we gesprekken om ons ecosysteem te versterken. Het plaatje moet voor iedereen kloppen. We creëren waarde voor elke stakeholder, zowel voor de festivalganger als voor de -organisator, de gemeente, …”

Johan Verrue

Wij bouwen ecosystemen. Het plaatje moet voor iedereen kloppen. We creëren waarde voor elke stakeholder, zowel voor de festivalganger als voor de -organisator, de gemeente, …

Johan Verrue
Co-founder Durafest

En komende zomer kan weleens een kentering zijn voor meer duurzaamheid op de festivalweide volgens Johan. “We geloven dat festivalorganisatoren bereid zijn om duurzame bekers uit te testen wanneer festivals op een kleinere schaal, met minder bezoekers doorgaan. We begrijpen ergens hun terughoudendheid, maar het is onze missie om te bewijzen dat het anders kan. Dat is onze opdracht voor de komende jaren.” 

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Meer lezen over duurzaamheid en circulariteit in de bouw? Dan moet je er zeker ons themadossier Circulaire Economie eens op naslaan.

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.