Vacature: Expert data

Publicatiedatum
VLAIO zoekt een Expert data voor de afdeling VLAIO Netwerk. Wil je meewerken aan een data gedreven, performante en klantgerichte overheid? Analyseer je graag data en ben je in staat ze op een heldere manier te visualiseren en bruikbaar te maken voor zowel personeelsleden van VLAIO als medewerkers van partnerorganisaties? Dan is deze job iets voor jou! Solliciteren kan tot 1 mei.

Waar kom je terecht? 

Binnen de Vlaamse overheid is VLAIO een van de meest innovatieve entiteiten. Wij helpen onze Vlaamse ondernemingen om hun competitiviteit te versterken en aan de top te blijven op  vlak van ondernemen en innoveren. Binnen VLAIO kom je terecht in de afdeling VLAIO Netwerk.

De afdeling VLAIO Netwerk behartigt de relatie met de partnerorganisaties die ondernemen en innoveren ondersteunen. Die ondersteuning situeert zich op vlak van ondernemerschapsbevordering, lokaal ondernemen, jongeren en ondernemen, STEM, financiering, ondernemersvorming, kennisdiffusie en innovatiestimulering en vestigingsmilieus voor ondernemers.

Om het bereik en de impact van deze beleidslijnen en partners goed in kaart te brengen en de financiële relaties met deze partners snel en correct te kunnen behandelen, zoekt de afdeling een expert data-analyse en datavisualisatie.

Je zal de data gedreven werking van de afdeling mee vorm te geven. Je doet dit door:

  • Zelf data te analyseren en de werking bij te sturen op basis daarvan: evidence-based werken, tracking & tracing van de ondernemer op zijn customer journey binnen VLAIO en het bredere VLAIO Netwerk
  • deze manier van werken bij andere collega’s in de afdeling te stimuleren. 

In tweede orde zorg je voor gepaste communicatievormen (dashboarding, infographics) en bouw je mee aan beleidsrapporten. Je werkt nauw samen met onze afdeling Data & Interne Innovatie (D&II).

Jobomschrijving

De afdeling VLAIO Netwerk organiseert de dienstverlening aan ondernemingen via partners. We ondersteunen ondernemers via tientallen programma’s waarmee onze partners ondernemers steunen om te ondernemen en te innoveren. Partner Community Platform uitbouwen.

Typisch voor de projecten van het VLAIO Netwerk is dat organisaties VLAIO steun krijgen om een aanbod in de markt te zetten waarmee ze prestarters of ondernemers bereiken. De gesteunde organisaties moeten bij hun rapportering vaak het aantal bereikte deelnemers oplijsten en aanleveren. Om deze data beter te kunnen benutten, werd een VLAIO-Netwerk data node in het VLAIO-datalake opgezet. Daarin worden vandaag al heel wat steungegevens bewaard, maar nog niet alles.

Door het aantal bereikte deelnemers te ontsluiten in het VLAIO-datalake, krijgen we een vollediger beeld. Verdere analyses zullen toelaten om bijvoorbeeld de doorstroom van een ondernemer in het VLAIO Netwerk en binnen VLAIO op te volgen. Dit zal ons uiteindelijk toelaten om een (beter en vollediger) inzicht te krijgen in de deelnemers en ondernemingen die bereikt worden door de gesteunde organisaties. Zo kunnen we de efficiëntie van de toegekende middelen en subsidies evalueren.

Jouw taken

Databeheer

  • Je zorgt ervoor dat de relevante gegevens van alle deelnemers aan VLAIO-dienstverleningsprogramma’s gestructureerd bijgehouden worden in de VLAIO-Netwerk data node van het VLAIO-datalake. Om dat op een efficiënte en legale manier te doen, met oog voor data kwaliteit, zet je overleg op met alle relevante betrokkenen: de DPO, juristen, diensthoofden en coördinatoren, de afdeling D&II.
  • Je organiseert samen met de diensthoofden en coördinatoren van de afdeling het databeheer volgens de datagovernance-principes van VLAIO. Je stemt daarvoor ook af met de mensen van de afdeling D&II.
  • Je staat in voor en organiseert mee het KPI-beheer waarmee we de partners van VLAIO opvolgen.
  • Je legt waar nodig en nuttig contacten met andere overheden om onze eigen data te verrijken met andere data en zorgt ervoor via D&II dat die data doorstromen naar de VLAIO-data infrastuctuur. 

Data-analyse  en -visualisatie 

  • Je analyseert de dienstverlening van de partners aan de hand van de binnengekomen data en ontsluit de resultaten daarvan via de power BI-ruimte van VLAIO. Je visualiseert die resultaten in duidelijke en gebruiksvriendelijke dashboards.
  • Je neemt projectmatig deel aan data-analyses of visualisaties gekoppeld aan de evaluatie van beleid of communicatie van het beleid, bijvoorbeeld over het tracking & tracing van de ondernemer doorheen VLAIO en het VLAIO Netwerk.
  • Je helpt om infographics te creëren over het gevoerde beleid op basis van de data waarover VLAIO beschikt.

Coördinatie van de data-werking in de afdeling

  • Je coördineert het databeheer en de datavisualisatie (via dashboards). Je verzamelt de datanoden van de afdeling en prioriteert die samen met de leiding van de afdeling.
  • Je ondersteunt de leiding van de afdeling en de diensthoofden en coördinatoren bij het definiëren en opvolgen van indicatoren en opvolgparameters voor de verschillende programma’s. 
  • Je bent centraal aanspreekpunt voor de afdeling D&II in verband met data.
  • Je stemt af met de data-experten van andere afdelingen om waar nodig tot gemeenschappelijke data-analyse of visualisatie te komen  

Wie ben jij?

  • Je bent een kei met data: cijfers kennen geen geheimen voor jou en je hebt ervaring met data-analyse, bij voorkeur in SQL (en Python) (en met datavisualisatie in Power-BI)
  • Je communiceert vlot, kan anderen overtuigen en zorgt ervoor dat je tot gedragen beslissingen komt
  • Je krijgt energie van mensen motiveren en samenwerken 
  • Je gaat steeds op zoek naar mogelijkheden om de werking van het team te verbeteren. Uiteraard zet je daarbij maximaal in op data en omarm je nieuwe technologieën  
  • Je hebt een master diploma of gelijkwaardige ervaring 
  • Pluspunten: kennis van de werking en principes van data-opslagsystemen en -architecturen; kennis van de principes van data governance
 

Interesse? 

Wil je solliciteren voor deze functie?  Mail je CV en motivatiebrief ten laatste op maandag 1 mei naar Elisa Vanderveken via selectiesvlaanderenconnect@vlaanderen.be

Meer info over de functie-inhoud?

Bart Candaele
Afdelingshoofd afdeling VLAIO Netwerk 
bart.candaele@vlaio.be
0486/26.20.40 

 

Werken voor Vlaanderen connect 

Boeiende en uitdagende IT-functies én de mogelijkheid om mee je schouders te zetten onder het verder uitbouwen van een digitale en slagkrachtige Vlaamse overheid. Dat is werken voor Vlaanderen connect. Elke dag zetten onze medewerkers zich mee in om de Vlaamse overheid verder te digitaliseren opdat deze nog beter ten dienste kan staan van burgers, ondernemers en organisaties. 

Bij Vlaanderen connect word je voor onbepaalde duur ter beschikking gesteld aan één van de entiteiten van de Vlaamse overheid en lokale besturen, waar je ondersteuning biedt bij het realiseren van een datagedreven overheid. 

Je werkt voor Vlaanderen connect, met een contract voor onbepaalde duur. Voor deze functie word je voor minstens enkele jaren ter beschikking gesteld aan de afdeling Data & interne innovatie van VLAIO. 
 
Vlaanderen connect is een jonge en dynamische werkgever die gemotiveerde medewerkers zoekt.   
Vlaanderen connect zoekt profielen die: 

  • ICT-competenties hebben van een hoog niveau; 
  • flexibel zijn; 
  • op termijn willen doorstromen naar andere entiteiten of lokale besturen; 
  • hun carrière willen uitbouwen binnen de Vlaamse overheid en hun expertise gebruiken in de verschillende entiteiten; 
  • het maatschappelijk belang een belangrijke motivatie vinden; 

Aanbod 

Vlaanderen connect biedt een contract van onbepaalde duur en een competitief salarispakket met:  

  • een mobiliteitsbudget 
  • maaltijdcheques van 7 euro/dag (eigen bijdrage 1,09 euro/dag)  
  • een hospitalisatieverzekering (je kan gezinsleden aansluiten)  
  • een groepsverzekering  
  • mogelijkheid tot kinderopvang tijdens alle schoolvakanties aan een voordelig tarief.  

Bij Vlaanderen connect is een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk: een werkweek van 38 uur, 28 dagen verlof en extra wettelijke feestdagen (11/07, 02/11, 15/11 en 26/12). Verder zijn er flexibele werkuren en kan je thuiswerken. 

Ten slotte geniet je bij Vlaanderen connect nog van verschillende andere voordelen: je werkt bij entiteiten van de Vlaamse overheid of bij lokale besturen voor lange termijn. Zo kan je meewerken aan een digitale en slagkrachtige overheid, voor burgers en ondernemers. Daarnaast kan je doorgroeien en jezelf ontwikkelen door het enorme potentieel aan uitdagende functies via Vlaanderen connect bij de Vlaamse overheid en de lokale besturen. 

Bij VLAIO kom je terecht in een groeiend team, met mogelijkheden om zelf initiatieven te nemen voor de digitale transformatie van het agentschap. VLAIO is een dynamische organisatie die oog heeft voor innovatie en die een permanente verbetering van de dienstverlening nastreeft.  

Je werkt via een systeem van glijdende werktijden en hebt gelegenheid om te telewerken, zowel van thuis uit als vanuit elk van de 5 Vlaamse Administratieve Centra in de provinciehoofdsteden, die allen op wandelafstand van een station gelegen zijn.  
De hoofdplaats waar je werkt ligt op vijf minuten wandelafstand van het station Brussel-Noord. Daarnaast heeft jouw nieuwe werkplek een prima bedrijfsrestaurant, een koffiebar en een fitnessruimte. 
Je krijgt ook ruime mogelijkheden wat vorming en ondersteuning met moderne ICT-middelen betreft. 

Plaats van tewerkstelling 

Je werkt in Brussel, op wandelafstand van het station Brussel Noord. 

Procedure 

De vacatureverantwoordelijke(n) bij VLAIO zal jouw cv en motivatiebrief beoordelen. Als je weerhouden wordt op basis van die cv-screening (eventueel gekoppeld aan een verkennend gesprek bij VLAIO),  volgt een jurygesprek bij VLAIO, waarin je een case voorgelegd zal krijgen die relevant is voor jouw functie. Dit jurygesprek vindt plaats in de kantoren van VLAIO te Brussel in de tweede helft van mei, en wordt in overleg met jou ingepland.
Nadien volgt eventueel nog een assessment waarin we naar volgende competenties peilen: verantwoordelijkheid nemen – initiatief - analyseren - Oordeelsvorming – samenwerken – visie - Klantgerichtheid – communiceren . 
 
Als je na het jurygesprek en assessment als beste kandidaat uit de procedure naar voor komt, volgt nog een gesprek met Vlaanderen connect en wordt jouw aanwerving voorgelegd aan de Raad van Bestuur van Vlaanderen connect. Deze dient steeds elke aanwerving bij Vlaanderen connect goed te keuren.  
 
Gezien deze laatste stap ook integraal deel uitmaakt van de selectieprocedureprocedure kunnen de resultaten van het assessment ook voorgelegd worden aan de leden van de Raad van Bestuur.   

De startdatum van jouw job bepalen we in overleg. 

 

Zag je onze andere vacatures al? 

We hebben verschillende openstaande vacatures. Alle openstaande vacatures vind je op vlaio.be/vacatures.

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe vacatures? Die vermelden we steeds in de VLAIO nieuwsbrieven. Je kan je hier abonneren.

 

Delen: