Recordaantal Europese octrooiaanvragen vanuit België
In 2024 heeft België 2.615 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB). Daarmee bekleedt ons land de 12e plaats op de ranglijst van landen met het grootste aantal octrooiaanvragen bij het EOB. Een octrooi is hetzelfde als een patent.

3 technologiegebieden
De Belgische octrooiaanvragen kwamen voornamelijk uit deze drie technologiegebieden:
- biotechnologie
- farmacie
- materialen/metallurgie
De opvallendste trend was de sterke stijging in materialen/metallurgie, waar het aantal octrooiaanvragen met 39,7 % steeg ten opzichte van het voorgaande jaar. Andere sectoren met een aanzienlijke toename van Belgische octrooiaanvragen waren transport en speciale machines, zoals werktuigmachines en 3D-printing.
Universiteiten en onderzoeksinstellingen
In 2024 was 22 % van de Europese octrooiaanvragen afkomstig van individuele uitvinders of kmo’s (bedrijven met minder dan 250 werknemers). 7 % werd ingediend door universiteiten en publieke onderzoeksinstellingen.
In België was IMEC de grootste octrooiaanvrager met 203 aanvragen, gevolgd door Solvay-spin-off SYENSQO SA (140) en materialen- en batterijenspecialist UMICORE NV (136). In de top 10 van Belgische octrooiaanvragers zijn ook KU Leuven, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en VITO terug te vinden, wat de belangrijke rol van academische instellingen in innovatie bevestigt. De drie Belgische universiteiten behoorden bovendien tot de tien meest actieve Europese universiteiten bij het EOB in 2024.
Vrouwelijke uitvinders
In 2024 bevatte 25 % van de Europese octrooiaanvragen minstens één vrouwelijke uitvinder. Voor België lag dat cijfer aanzienlijk hoger, namelijk op 32 %. Dat plaatst België op de tweede plaats onder de belangrijkste octrooiaanvragende landen in Europa, na Spanje (42 %).
Bekijk alle cijfers
Op zoek naar meer informatie? Lees de volledgie Patent Index 2024.
Bronnen
Ken je Espacenet al?
Espacenet is een gratis databank waarin je octrooien en octrooiaanvragen kan opzoeken. Zo kan je zelf controleren of je met de uitoefening van je activiteiten geen inbreuk maakt op rechten van anderen.
Bescherm jouw creaties
Het is belangrijk om te weten welke intellectuele eigendomsrechten voor jouw bedrijf van toepassing zijn. Onze bedrijfsadviseurs weten er alles over. Geef hen gerust een seintje via ip@vlaio.be of stel jouw vragen tijdens een contactdag intellectuele eigendom.