Profiteer van de circulaire voordelen in de voedingsindustrie

De duurzaamheidsagenda van de voedingsverwerkende industrie is, onder impuls van heel wat factoren, steeds meer gegrond. Zo wordt er sterk ingezet op de reductie van de CO2-voetafdruk, energie-efficiëntie en waterbeheer. Over de materiaalvoetafdruk van voeding, ook gekend als ‘circulariteit’, is echter minder bekend. Nochtans wordt het één van de materiële thema’s in de CSRD wetgeving en vormt het doelstelling 21 in Fevia’s duurzaamheidsroadmap. Wat valt er allemaal onder de kapstok van een circulaire voedselketen? En vooral, hoe helpt een circulaire strategie je concurrentieel voordeel behalen in de huidige economische context?

In dit opleidingstraject ontdek je waar er nog verbetermogelijkheden liggen om je grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk in te zetten. De focus ligt hierbij op het circulair omgaan met organische grondstoffen, energie, water en verpakkingen. Voor elk van deze stromen valt de impact nog significant te reduceren, zijn best practices beschikbaar en is de uitrol via een pilootproject een haalbare eerste stap.

Dit event is afgelopen

Voor wie is dit traject bestemd?

Je bent als organisatie actief in de voedingsverwerkingssector. We maken de opleiding extra relevant voor:

  • algemeen managers die hun organisatie future-proof willen maken innovatie- en duurzaamheidsmanagers die voorop willen blijven lopen en deelnemen aan deze cruciale transformatie operationeel verantwoordelijken die zoeken naar kennis rond grondstoffenefficiëntie, circulaire logistiek of operaties supply chain of
  • aankoopverantwoordelijken op zoek naar manieren om duurzamere grondstoffen in producten te gebruiken communicatie- en marketing managers die willen experimenteren met nieuwe manieren om klanten te betrekken en te engageren.

Wat kan je als ondernemer verwachten?

Met deze opleiding willen we meerdere zaken bereiken, die samen vernieuwend zijn voor de organisatie: 

  • Je vergt bewustzijn over het belang en het potentieel van een circulaire economie; 
  • Je doet aan kennisopbouw over de verschillende relevante strategieën en de opkomende trends en wetgeving; 
  • Je krijgt inzicht in de opportuniteiten en mogelijkheden voor jouw organisatie rond water, energie, biogrondstoffen en verpakking;
  • Je bent in staat het thema organisatiebreed te integreren en dit in de praktijk te brengen via één pilootproject. De mate waarin we de klemtoon leggen op organisatiebrede integratie dan wel een specifiek pilootproject rond grondstoffen, water, energie of verpakking kan de deelnemer zelf bepalen. Dit werken we namelijk uit in coachingsessies, individueel of in duo; 
  • Je beschikt over een duidelijk actieplan om verder te profiteren van de circulaire opportuniteiten voor jouw organisatie. 

Op de slotsessie - waarin de deelnemers hun traject pitchen en we ervaringen uitwisselen met de andere deelnemers – leggen we de link naar andere, meer gespecialiseerde begeleidingstrajecten zoals dat van Flanders’ FOOD rond het hergebruik van nevenstromen.

Vanwege hun eigen expertise en aanbod in concrete projecten rond nevenstromen, zal Flanders’ FOOD als partner aanwezig zijn tijdens een gedeelte van het traject, om zo nog betere ondersteuning te geven aan de deelnemers.

Hoe wordt dit traject aangepakt?

Het gaat over een traject van 6 maanden dat in 2 fasen verloopt. De sessies zullen live doorgaan, telkens van 9 tot 12 uur, gevolgd door een lunch voor wie dat wil. Ze starten op 28 september 2023. 

We starten met twee opleidingssessies voor alle deelnemende bedrijven samen, die je toelaat een eerste lijst met relevante circulaire activiteiten op te stellen. 

Via een individueel coachingtraject van drie sessies werken we vervolgens één of meerdere van deze circulaire ideeën uit tot een realistische case. We vangen dit telkens aan vanuit de eigen huidige sterktes en kansen (competenties, materieel, infrastructuur, netwerk, …) van je organisatie. We begeleiden je vanaf de brainstorming tot en met de eerste uitwerking en test van het idee.

Afsluiten doen we opnieuw in een gezamenlijke sessie, met projectpitches en aandacht voor de verdere noden en mogelijkheden.

Sessie 1: Kennis & inspiratie

28 september 9u – 12u, bij Alimento in de Birminghamstraat 225, 1070 Anderlecht

Wat betekent circulaire economie voor voedingsverwerkende organisaties? Welke kansen brengt het thema?

Sessie 2: Focus zoeken

12 oktober 9u-12u, bij voorkeur bij één van de deelnemende bedrijven zelf of gekoppeld aan een plaatsbezoek

Welke zijn de implicaties voor mijn bedrijfsvoering? Bij welke stroom (grondstoffen, water, energie, verpakking) ligt de grootste reductie-impact? Welke opportuniteiten kan ik aanboren?

Deel 3: Individuele coaching

De individuele sessies plannen we in met de deelnemer(s) zelf 

Aan de slag! Welke huidige stromen kan ik van lineair omvormen tot circulair? Komt dit dan nog steeds tegemoet aan de noden van mijn klant?

Sessie 4: Realisaties delen

26 maart 9u-12u, bij voorkeur bij één van de deelnemende bedrijven zelf

Welke pilootproject heeft elke deelnemer gerealiseerd? Wat is de impact hiervan? Hoe vergroten we dit engagement?

De sessies zullen in het Nederlands of Engels georganiseerd worden, afhankelijk van de voorkeur van de deelnemers.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
150 euro
Organisator
Möbius & Flanders’FOOD

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Alimento (voor de eerste sessie!) Birminghamstraat 225 1070 Anderlecht