Masterclass: van nevenstroom naar inkomstenstroom (sessie najaar 2022)

Tijdens deze vierdaagse Masterclass begeleiden we voedselverwerkingsbedrijven om van een nevenstroom een inkomstenstroom te maken.

We kijken naar wat past binnen jouw bedrijf, potentiële klanten, technische oplossingen, mogelijke partnerschappen en natuurlijk ook wetgeving. Je kan deelnemen in het najaar van 2022 of in het voorjaar van 2023.

Dit event is afgelopen

Voor wie is deze opleiding?

Jij:

  • Hebt een goed zicht op de nevenstromen en business strategie van je bedrijf.
  • Bent gedreven om aan de slag te gaan met circulaire economie en de klimaatimpact van je bedrijf te verlagen.
  • Wil leren hoe je een winstgevende business case opzet en leidt.
  • Hebt zin om in actie te schieten!

Jouw bedrijf:

  • Heeft een of meerdere nevenstromen die momenteel vergist of aangeboden als veevoeder.
  • Heeft strategische interesse in duurzaamheid, klimaat en circulair ondernemen, maar nog niet alle tools om dit naar de praktijk te vertalen.

Wat jij en je bedrijf hieruit zullen halen:

  • Je ontdekt hoe je de structurele kosten voor vergisting of lage inkomsten voor veevoeder omzet in een nieuwe bron van inkomsten.
  • Je eindigt met een uitgewerkt plan om van een van jullie nevenstromen een inkomstenstroom te maken. Dit plan zal:
    • gebaseerd zijn op de strategie en cultuur van je bedrijf en afgestemd zijn op input van potentiële klanten en partners.
    • gericht zijn op de meest hoogwaardig mogelijke toepassing van jullie nevenstroom, zowel in business als in maatschappelijke waarde.
    • getoetst zijn met zowel business- als wetgevingsexperten.
    • jullie handvatten geven om op één jaar tijd een prototype en piloot productie op te leveren.
  • Je krijgt onder de knie hoe je op een snelle, gewiekste manier een commercieel project op poten zet. 

Programma

Dag 1: A World of Circular Opportunities

Leer bij aan topsnelheid! Op het einde van deze dag weet je welke commerciële toepassingen voor voedingsnevenstromen op korte termijn haalbaar zijn. 

  • Via Flanders’ FOOD maak je kennis met markttrends en technische ontwikkelingen. Ontdek wat nú al mogelijk is.
  • UCLL en GLIMPS.bio lichten via boeiende cases toe wat de valkuilen en oplossingen zijn voor nevenstromen upcyclen.
  • Verhoogd engagement van medewerkers en klanten: ontdek de verrassende neveneffecten van werken met nevenstromen.
  • Wat zijn de ambities en en noden van jouw bedrijf? We eindigen de dag met concreet maken waar jij heen wil.

Dag 2: Businessideeën voor jouw bedrijf

Welke toepassingen zijn best geschikt voor de nevenstromen van jouw bedrijf? Op deze dag werk je je ideeën uit en steek je een teen in het water.

  • We begeleiden je om alle verworven informatie om te zetten in ideeën voor de nevenstromen van jouw bedrijf.
  • We halen er de drie meest beloftevolle ideeën uit en werken daar een eerste, beperkte business case voor uit.
  • Een bedrijfsleider die je reeds voorging in werken met nevenstromen komt langs om in over hun pad te vertellen.
  • We helpen je bepalen op welke manier je snel meer informatie kan inwinnen over de business cases die je wil uitwerken. Wie ken je of kennen wij die je gelijk kan opbellen?

Dag 3: Pinpoint jouw beste business case

Je krijgt business coaching en advies rond wetgeving om te determineren waar jouw bedrijf best op inzet.

  • Op welke uitdagingen bots je bij het uitwerken van je business cases? Coaches van Flanders Food en Glimps.bio helpen je oplossingen zoeken en bepalen welke pistes op korte termijn veelbelovend zijn.
  • Met welke wetgeving moet je rekening houden? Zijn je ideeën voor jouw nevenstromen conform? Wat zou je best aanpassen? Een expert geeft jou persoonlijk advies.
  • Je voert een SWOT-analyse uit en selecteert welke case je verder uitwerkt.
  • We bekijken op welke vragen je best een antwoord zoekt voor de laatste cursusdag.

Dag 4: Actieplan voor prototype en beperkte eerste productie

Op deze laatste dag maak je een actieplan voor jouw bedrijf en werk je jouw case uit tot een aantrekkelijk verhaal.

  • Aan de hand van voorbeelden kom je te weten wat geschikte acties en realistische tijdslijnen zijn om een prototype te maken en een eerste beperkte productie op te zetten.
  • Je zet een actieplan op voor jouw bedrijf en we sparren over de uitdagingen die jij daarbij anticipeert.
  • Je giet al de informatie van jouw business case in een aantrekkelijk document om verder mee aan de slag te gaan. Hierbij krijg je persoonlijke storytelling coaching.
  • Afronden van het traject! Met een nevenstroomdrankje, uiteraard.

Praktische info

Wanneer de Masterclass plaatsvindt

Najaar 2022: 6 oktober, 28 oktober, 10 november & 25 november

Of voorjaar 2023: 2 februari, 16 februari, 9 maart & 23 maart

Waar de lessen doorgaan

Alle lesdagen vinden plaats in De Punt, Gentbrugge. Het is ook via De Punt dat je lekkere lunches mag verwachten.

Is ‘t echt wel iets voor jou?

Ben je niet zeker of deze Masterclass past bij jou en het bedrijf waar jij werkt?

Neem deel aan een webinar voor antwoord op je vragen. Schrijf je in via GLIMPS.bio/masterclass-webinar.

Deelnamekost

Dankzij de steun van VLAIO, kost deelname aan de opleiding uitzonderlijk slechts € 799.

Vragen?

Kira beantwoordt ze graag. kira@glimps.bio - +32484498480

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
€ 799
Organisator
Glimps.bio i.s.m. VLAIO, UCLL, Flanders' FOOD, De Punt

Locatie

Adres

Bedrijvencentrum De Punt Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge