Marktconsultatie 'Slimme gebouwautomatisering'
Ter voorbereiding op de innovatieve overheidsopdracht organiseert het Vlaams Energiebedrijf in samenwerking met PIO en Addestino een marktconsultatie om inzicht te krijgen in de werkelijke impact van slimme automatisering op het energieverbruik en de CO2-uitstoot, en zo de basis te leggen voor schaalbare oplossingen binnen de publieke sector.
Praktisch
Herman Teirlinckgebouw (auditorium 01.43 Toots Thielemans) Havenlaan 88 1000 Brussel
Doel project
Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) wil de energiekost van de bredere Vlaamse overheid te reduceren en om het patrimonium van de publieke sector klimaatneutraal te maken tegen 2050. Binnen deze ambitie wordt ingezet op initiatieven rond energielevering, -efficiëntie, en -data.
In het kader van deze doelstellingen onderzoekt het VEB in samenwerking met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) de mogelijkheden van slimme gebouwautomatisering om het energieverbruik en de CO2-uitstoot van publieke gebouwen te reduceren.
Vandaag bestaan al systemen voor automatisering van voorzieningen, echter zijn dit vaak afzonderlijke systemen die niet samenwerken. Automatisering wordt doorgaans toegepast op technisch niveau, op gebouwniveau of binnen grote zones, maar zelden op het niveau van individuele ruimtes of gebruikers. De voornaamste reden is het gebrek aan de nodige data en hardware om sturing op dit fijnmazige niveau mogelijk te maken. Daardoor blijft een groot deel van het potentieel van automatisering onbenut.
Binnen het project worden daarom innovatieve oplossingen onderzocht waarbij de bestaande individuele systemen met minimale ingrepen als één geheel kunnen worden aangestuurd. In eerste instantie zal dit gebeuren via een aantal pilootprojecten in diverse gebouwtypes. Het doel van het pilootproject is om aan te tonen dat een GBS effectief bijdraagt tot de reductie van het energieverbruik en de CO2-uitstoot, waarbij het mogelijk is de prestaties, effectiviteit, gebruiksvriendelijkheid en kosten te evalueren.
Door gebruik te maken van bestaande infrastructuur en aanvullende sensoren en actuatoren wil het VEB inzicht krijgen in de werkelijke impact van slimme automatisering op het energieverbruik en de CO2-uitstoot, en zo de basis leggen voor schaalbare oplossingen binnen de publieke sector.
Doel marktconsultatie
Tijdens de marktconsultatie willen we de behoeften vanuit VEB ‘matchen’ met (deel-)oplossingen beschikbaar op de markt. Het is de bedoeling om na te gaan in hoeverre ondernemingen concrete oplossingen kunnen aanreiken voor de behoeften en noden van VEB, en hoe innovatief, haalbaar (qua tijd, budget, ontwikkelingstraject, enz.) en schaalbaar deze oplossingen zijn om op korte termijn uit te rollen.
Hiervoor kijken we in de eerste plaats naar zowel technologieaanbieders als integratoren/installateurs die een vlotte uitrol kunnen verzorgen binnen de pilootprojecten, om als referentie oplossing te dienen voor eventuele uitrol in het publieke patrimonium.
Voor een vlotte discussie en goed resultaat is het aangewezen om jouw bedrijf of onderzoeksgroep te laten vertegenwoordigen door een medewerker met technologische expertise, eerder dan door een sales- of PR-medewerker. Zij kunnen doorgaans beter en sneller inschatten wat de technologische oplossingen kunnen zijn voor elke behoefte of gewenste functionaliteit.
We verwachten geen voorbereiding in de vorm van presentaties, pitches of dergelijke van de deelnemende bedrijven en organisaties. Addestino zal de discussie interactief aanpakken en modereren.
De uitkomst van de marktconsultatie moet VEB in staat stellen om een geschikte (innovatieve) oplossing voor de gestelde behoefte te laten ontwikkelen, testen of aan te kopen via een overheidsopdracht.
Wie zoeken we?
Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) is op zoek naar:
- Integratoren en leveranciers van professionele oplossingen voor gebouwautomatisering en gebouwbeheersystemen, die een pragmatische uitrol van aanstuurapparatuur en bijkomende sensoren en actuatoren kunnen verzorgen om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen, en de nodige meetwaarden kunnen aanleveren om de impact te evalueren;
- Leveranciers van gebouwautomatisering-software die een professionele oplossing kunnen leveren of expertise hebben voor de specifieke uitdagingen van het retrofitten van gebouwautomatisering in bestaande gebouwen.
De leverancier moet in staat zijn om de oplossing op langere termijn te ondersteunen en beschikbaar blijven voor onderhoud, opvolging en ondersteuning bij technische vragen.
Waar en wanneer?
De marktconsultatie gaat door op vrijdag 26 september 2025 van 13u tot 17u in auditorium 01.43 Toots Thielemans, in het Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, 1000 Brussel.
Indien er deelnemers zijn die het Nederlands niet machtig zijn, zal de marktconsultatie in het Engels gehouden worden.
Kan je er niet bijzijn op 26 september? Dan kan je de projectpagina in de gaten houden. De resultaten van de marktconsultatie zullen daar publiek beschikbaar gesteld worden.
Om op de hoogte te blijven kan je je best abonneren op de PIO-nieuwsbrief. Dit doe je door op de groene knop te klikken op onze homepagina.
Praktisch
Herman Teirlinckgebouw (auditorium 01.43 Toots Thielemans) Havenlaan 88 1000 Brussel
Situering
Herman Teirlinckgebouw (auditorium 01.43 Toots Thielemans) Havenlaan 88 1000 Brussel