Marktconsultatie Audit Vlaanderen: AI ter ondersteuning van auditoren

Ter voorbereiding op de innovatieve overheidsopdracht organiseert Audit Vlaanderen in samenwerking met PIO en Addestino een marktconsultatie gericht op innovatieve technologieën zoals artificiële intelligentie (AI), machine learning (ML) en/of robotic process automation (RPA).

Praktisch

Datum
Tijdstip
14.00 - 17.00 uur
Situering
Online

Wie zoeken we?

Huidige manier van werken bij Audit Vlaanderen 

Audit Vlaanderen (AV) voert zowel reguliere (thema, organisatie, proces) als forensische audits uit voor de Vlaamse overheid en de Vlaamse lokale besturen.

Het volledige auditproces van AV omvat verschillende stappen, van het verzamelen en verwerken van gestructureerde en ongestructureerde data (zoals tekstdocumenten, spreadsheets, foto's, e-mails met bijlagen, enz.) tot het doorzoeken van deze data, het verwerven van inzichten en het opstellen van een eindrapport dat alle bevindingen onderbouwt met relevante bewijsstukken.

Daarbij staan de auditoren zelf in voor heel wat tijdsintensieve auditwerkzaamheden: het voorbereidende opzoekwerk, voor de opvraging van informatie en het opvolgen van de aanlevering ervan, voor dataverzameling, -cleaning & analyse, voor het analyseren van de verzamelde informatie en voor het bondig rapporteren over de relevantste bevindingen.

Oplossingen om werkwijzen te verbeteren

We willen onze werkwijzen verbeteren met innovatieve technologieën zoals artificiële intelligentie (AI), machine learning (ML) en/of robotic process automation (RPA). Ons doel is tweeledig; het werk van auditoren efficiënter maken en de kwaliteit van audits verder verhogen.

De meest beloftevolle mogelijkheden situeren zich binnen drie deelgebieden, met name AI Assist, AI Detect en AI Generate.

Voor dit project, intelligente datamining voor audit doeleinden, richten we ons in de eerste plaats op bedrijven en (onderzoeks-)organisaties met expertise in één of meerdere van deze drie deelgebieden om samen hands-on stappen vooruit te zetten:

  1. AI Assist: (Intelligente) opvragingen & transformaties met natural language processing (NLP): technologieën om de opvraging van informatie bij alle betrokkenen te faciliteren en op te volgen en/of om ontvangen informatie op diverse manieren te helpen verwerken (onder meer door bestanden op de juiste locatie op te slaan, metadata toe te voegen, elementen van de inhoud te extraheren, inhoudelijk te categoriseren, etc.) en/of om de administratie omtrent audits te vergemakkelijken
  2. AI Detect: Search met NLP en/of data mining & pattern/anomaly detection: intelligente technologieën om grote volumes ongestructureerde data (zoals documenten, e-mails, verklaringen, enz.) efficiënt te doorzoeken, structureren en interpreteren en/of voor het automatisch detecteren van risico’s, patronen of onregelmatigheden in grote datasets
  3. AI Generate: (Generatieve) artificiële intelligentie: inzet van generatieve (taal)modellen om tekstuele en/of visuele output te creëren of om conclusies en/of teksten te verbeteren, ter ondersteuning van onder meer de rapporteringsfase

De drie deelgebieden meer in detail:

1: AI Assist

Dit deelgebied richt zich op de inzet van AI als ondersteunende en faciliterende technologie binnen het auditproces. Door gebruik te maken van AI-gebaseerde assistentiesystemen, zoals virtuele chatbots en agents, intelligente verwerking en contextuele aanbevelingen/coaching, kunnen repetitieve taken geautomatiseerd worden, wordt slim omgegaan met ontvangen informatie en krijgen auditoren sneller toegang tot relevante informatie. Binnen dit domein spelen onder meer technieken zoals information retrieval, natural language understanding (NLU) en andere technieken voor ware artificiële intelligentie een centrale rol.

Louter illustratief één van vele mogelijke voorbeelden: Om te evalueren of in subsidiereglementen van een lokaal bestuur bepalingen zijn opgenomen om het risico op onverantwoorde subsidiebetalingen te beperken, moeten subsidiereglementen opgehaald worden van de website van het lokaal bestuur alsook van een aantal gesprekspartners (die al eens moeten herinnerd worden en in hun antwoorden daarop soms om extra tijd vragen), worden deze opgeslagen met metadata om ze in te delen volgens de respectievelijke beleidsvelden. (Ondersteuning kan alomvattend zijn maar kan ook voor slechts één of enkele aspecten worden opgezet. Dat kan eventueel ook groeien.)

2: AI Detect

In dit deelgebied ligt de nadruk op intelligent doorzoeken, begrijpen en structureren van de inhoud van grote volumes ongestructureerde data (zoals documenten, e-mails, interviewverslagen, enz.) en op analytische intelligentie: de toepassing van AI voor het vinden van informatie uit een veelheid van documenten/gegevens en het automatisch detecteren van patronen, afwijkingen of relevante verbanden in grote en diverse datasets. Dit betreft zowel gestructureerde databronnen (zoals transactielijsten of tabellen) als ongestructureerde documenten (zoals rapporten, verklaringen of e-mails). Technologieën zoals anomaly detection, unsupervised learning, statistical modeling en NLP vormen hier de kern van de toegevoegde waarde.

Louter illustratief één van vele mogelijke voorbeelden m.b.t. intelligent doorzoeken, begrijpen en structureren: In de loop van de audit blijkt plots dat er nog een relevant element is dat voordien niet relevant leek. AI kan de auditor helpen door aan te geven welke informatie over dat element in welke stukken in het werkdossier terugkomt en dat ook samen te vatten.

3: AI Generate

Dit deelgebied focust op het gebruik van generatieve AI-technologieën, zoals large language models (LLMs), voor de creatie van nieuwe content op basis van bestaande gegevens. Binnen de auditcontext biedt dit waardevolle ondersteuning bij het structureren van informatie, het opstellen van rapporten, en het genereren van nuttige visualisaties.

Louter illustratief één van vele mogelijke voorbeelden: Als auditor kan ik met behulp van generatieve AI (rapport)teksten laten herschrijven (zij het naar een consistente stijl/formaat, zij het naar een bondigere synthese/samenvatting), zodat alle rapporten (voor disseminatie naar verschillende kanalen) voldoen aan verwachtingen in termen van kwaliteit (to-the-point, hoge leesbaarheid en consistente stijl).

Goed om te weten

  • Flexibiliteit is belangrijker dan éénmalige opzet: Bijna elke audit richt zich op een ander proces bij een andere organisatie met andere gegevens.
  • Veiligheid van de verwerkte informatie is cruciaal en voor het beheer van de oplossing(en) is binnen onze relatief kleine organisatie weinig ruimte. Met het oog op haalbaarheid van voorgestelde oplossingen wordt er op gewezen dat momenteel binnen de Vlaamse overheid Microsoft Copilot wordt uitgerold. Dat betekent niet dat andere technologieën niet kunnen overwogen worden, maar wel dat het creëren van een veilige context met professioneel beheer en actieve technische opvolging alsook de licentiekosten voor Copilot reeds afgedekt worden en bij andere technologieën zullen moeten worden ingecalculeerd in de voorstellen.

Doel van de marktconsultatie

In workshops met de auditoren van Audit Vlaanderen zijn opportuniteiten opgelijst en geprioriteerd in de vorm van use cases. Daaruit werden dan use cases geselecteerd waar AI mogelijks ondersteuning voor kan bieden.

We willen via deze marktconsultatie nagaan in hoeverre de voorgestelde use cases technisch haalbaar zijn, welke oplossingen eventueel al bestaan, welke risico’s en randvoorwaarden relevant zijn, welk kostprijskader realistisch is voor de respectievelijke business cases en hoe we onze noden best concretiseren en vertalen naar een bestek voor een overheidsopdracht.

Daarnaast willen we ook zicht krijgen op de bereidheid van innovatieve spelers om in overleg met ons oplossingen op maat binnen één of meerdere van de bovenvermelde deelgebieden op te zetten of te ontwikkelen om zo stapsgewijs efficiëntie, effectiviteit en kwaliteit van ons auditwerk te verbeteren.

Aanpak van de marktconsultatie en verwerking van de informatie

De consultatie zal bestaan uit een plenaire sessie, waarin we de deelnemende marktspelers uitnodigen om voor elke use case een inschatting te geven van de technologische realiseerbaarheid, potentiële complexiteit en eventuele risico’s.

Daarnaast organiseren we ook vrijblijvend 1-op-1 sessies om dieper in te gaan op de voorgestelde oplossingen en eventuele randvoorwaarden, inclusief inschatting van de kostprijs en ontwikkeltijd. Je kan aangeven of je hieraan wenst deel te nemen in het inschrijvingsformulier.

We verwachten geen voorbereiding. Addestino Innovation Management zal de discussie interactief aanpakken en faciliteren. Voor een vlotte discussie en goed resultaat is het wel aangewezen om uw bedrijf of onderzoeksgroep te laten vertegenwoordigen door een medewerker met technologische expertise. Zij kunnen doorgaans beter en sneller inschatten wat de technologische oplossingen kunnen zijn voor elke behoefte of gewenste functionaliteit.

De marktconsultatie zal deels in het Engels verlopen ingeval er aanwezigen zijn die het Nederlands niet machtig zijn.

Addestino Innovation Management zal de inzichten uit de marktconsultatie samenvatten in een publiek toegankelijk verslag, met respect voor de GDPR-regels en confidentialiteit van sommige informatie. De deelnemers aan de marktconsultatie zullen dit verslag toegestuurd krijgen. Het zal ook een bijlage zijn in de latere aanbesteding.

Audit Vlaanderen zal de resultaten gebruiken om de latere aanbesteding vorm te geven (scope, modaliteiten, enz.). Geschatte publicatie: najaar 2025.

Beschikt jouw organisatie over expertise in een of meerdere van de vermelde technologiegebieden of -domeinen? Heb je interesse om een (deel van de) oplossing vorm te geven of mee te werken aan een proof-of-concept? Aarzel dan niet om jouw interesse kenbaar te maken via onderstaande inschrijvingslink.

Waar en wanneer?

De marktconsultatie zal online plaatsvinden op 24 juni 2025 van 14u tot 17u. Na inschrijving krijg je tijdig de link voor deelname.

De 1-op-1-sessies voor wie daar in geïnteresseerd is, zullen plaatsvinden op 26 juni 2025 in de namiddag of indien nodig op 27 juni 2025.

Inschrijven

Deelname is uiteraard gratis, maar inschrijving is verplicht. Je kan dit doen via het inschrijvingsformulier tot en met 19 juni 2025, 13.30 uur.

Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
Audit Vlaanderen i.s.m. VLAIO-PIO en Addestino