Lab: Circulair ondernemen in de voedingsindustrie
Jaarlijks wordt er wereldwijd circa 1.3 miljard ton voedsel verspild. Dat rapporteert de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Inzetten op duurzaamheid en de transitie naar een circulaire economie zijn cruciaal om toekomstgericht te ondernemen.
Dit event is afgelopen
Vele nieuwe voedingsbedrijven zijn bezig met hun industrie circulair te maken, wat gevestigde bedrijven stimuleert om óók in te zetten om innovatie en duurzaamheid. Een goede zaak: ondernemingen hebben er alleen maar baat bij om nu de mogelijkheden van de circulaire economie te verkennen en toe te werken naar een winstgevend circulair businessmodel. Door onder meer verspilling terug te dringen, circulaire verpakkingen te gebruiken en reststromen te valoriseren proberen bedrijven binnen de voedingsindustrie hun concurrenten een stap voor te zijn.
Wat mag je verwachten?
- Je leert wat het betekent om circulair te ondernemen met organische stromen.
- Je krijgt inzicht in de (mogelijke) eerste concrete transitie-acties die je kan nemen.
- Je leert een actief netwerk kennen van zowel grote als kleine organisaties en bedrijven die voorop lopen in de transitie naar een circulaire economie.
- Tijdens elke sessie krijg je, naast theorie, een praktijkgetuigenis van een ondernemer.
Programma
Sessie 1: Circulair ondernemen en de stromen in de voedingsindustrie
Tijdens deze sessie krijg je een antwoord op de volgende vragen:
- Wat betekent circulaire economie?
- Wat zijn circulaire businessmodellen?
- Wat betekent circulair ondernemen met organische (rest)stromen?
De stromen definiëren wat binnenkomt en buitengaat:
- Opwaarderen van organische rest- en afvalstromen
- Circulair water
- Verpakking
Sessie 2: Samenwerken
Tijdens deze sessie krijg je een antwoord op de volgende vragen:
- Wat zijn de mogelijke samenwerkingsverbanden?
- Wie zijn de verschillende organisaties in Vlaanderen met expertise inzake het opwaarderen van organische stromen?
- Zijn er financierings- en subsidiemogelijkheden? Welke?
- Bestaat er een beleidskader voor circulair en duurzaam ondernemen?
Sessie 3: Nieuwe processen in de voedingsindustrie
De bereidingswijze en de bewaarmethode hebben een impact op voedselverliezen. Om producten lang te bewaren, bestaan er al een aantal (bekende) technieken: invriezen, pasteuriseren, steriliseren, pekelen, drogen en fermenteren. Maar de technologie staat niet stil: naast de industrie zoeken ook kennisinstellingen naar nieuwe opportuniteiten.
Sessie 4: Wetgevend kader
Wat is het wetgevend kader inzake circulair ondernemen in de voedingsindustrie?
Sprekers
Dit wordt georganiseerd in samenwerking met Sura-Impact. Sura-Impact is expert in duurzame subsidies, circulaire businessmodellen en non-financial reporting. 15 jaar ervaring in de subsidiewereld wordt enthousiast aangevuld met vernieuwende kennis van eco-technologie en duurzame businessmodellen.
Dit event is afgelopen
Locatie
Verschillende locaties in West-Vlaanderen. 9/A President Kennedylaan 8500 Kortrijk