twee mensen aan computers-foto_door_helloquence_op_unsplash

Doe beroep op extern advies

Wat is extern advies?

Extern advies is een vorm van professionele hulp

Extern advies is het proces waarbij een externe persoon (de adviseur) een individu of een organisatie (de cliënt) helpt om een van tevoren vastgesteld resultaat te bereiken. De hulp kan bestaan uit het verschaffen van informatie, het identificeren en analyseren van problemen, het uitwerken van aangepaste oplossingen of het begeleiden van de veranderingen.

Extern advies is een onafhankelijke, onpartijdige en objectieve dienstverlening

Een externe adviseur is noch economisch, noch juridisch, noch familiaal verbonden met zijn cliënt. Zijn enige doel bestaat erin uit alle mogelijkheden die oplossing (mee) te kiezen die de belangen van de cliënt het meeste dienen.

Dit houdt ondermeer in dat een adviseur in alle situaties een goede werksfeer kan uitbouwen het de cliënt en dat hij geen autoritaire beslissingen kan treffen. Verder dient een externe adviseur zich bewust te zijn van zijn eigen persoonlijke voorkeuren naar aanpak van problemen.

Als een adviseur voorstelt om op een bepaalde manier te werken, moet hij in elk geval zijn cliënt kunnen vertellen waarom hij deze keuze maakt. Een adviseur moet tevens emotioneel voldoende afstand kunnen houden en zich tegelijkertijd toch kunnen inleven in de problematiek van de cliënt.

Extern advies blijft slechts advies, jij beslist!

De verantwoordelijkheid van een adviseur bestaat erin de kwaliteit en de integriteit van zijn advies te waarborgen. Jij blijft de eigenaar van het probleem en de oplossing.

Extern advies is geen synoniem voor mirakels

Het is verkeerd te denken dat een adviseur je dé oplossing op een gouden schaaltje kan aanbieden. Naast de kennis van de adviseur zijn een goede verstandhouding en een hechte samenwerking tussen jou en je adviseur kritische succesfactoren voor het bereiken van goede resultaten.

 

Wist je dat er subsidies zijn voor ondernemers die beroep doen op extern advies? Ontdek het aanbod.

 
Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: