Familio

Familio maakt de uitdagingen van beide generaties - overlaters & overnemers – bespreekbaar en bereidt hen voor op de overdracht van het familiebedrijf. Met Familio wil Voka familiebedrijven tijdig sensibiliseren rond het proces van de overdracht, zodat deze kan plaatsvinden zonder tijdsdruk. Door de familiale overlater en de familiale overnemer samen doorheen een traject van 1 jaar te begeleiden rond alle facetten van de familiale overdracht, wordt er tijdig stilgestaan bij mogelijke valkuilen en worden zaken bespreekbaar gemaakt.  Als deelnemer verzamel je niet alleen kennis en praktische tips en tricks, maar leg je ook kwaliteitsvolle contacten met gastexperts en collega-ondernemers. De focus van het project ligt op het proces van de overdracht. Zowel de strikt juridische en fiscale aspecten als relationele en emotionele aspecten die bij de overdracht een rol spelen, komen aan bod. Familio is kortom hét traject voor wie bedrijf en familie nauw aan het hart liggen.

Voor wie?

Bedrijfsleiders van familiale bedrijven die eraan denken hun bedrijf over te dragen aan de volgende generatie binnen de familie (waarbij de overlater wenst dat de overdracht binnen de 5 à 8 jaar helemaal afgerond is) 

Kinderen van familiale bedrijfsleiders die mogelijks reeds in het bedrijf actief zijn (hoeft niet) en die eraan denken om het bedrijf verder te zetten.

Wat kan je verwachten?

De focus van het project ligt op het proces van de overdracht. Zowel de strikt juridische en fiscale aspecten als relationele en emotionele aspecten die bij de overdracht een rol spelen, komen aan bod tijdens de 10 sessies. 

 • Wat zijn de juridische en fiscale mogelijkheden van de overdracht? 
 • Welke overdrachtsscenario's zijn er? 
 • Met welke relationele en emotionele uitdagingen worden beide generaties geconfronteerd? 
 • Hoe ziet de carrièreplanning voor de overlater eruit? Is er nog een rol weggelegd binnen het bedrijf?  
 • Wat is de meerwaarde / rol van een raad van advies in het kader van de continuïteit van het familiebedrijf? 
 • Hoe organiseren we een goed bestuur binnen ons bedrijf (adviesraad, familiecharter, …)? 

Hoe pakken we dit aan?

 • screening van de deelnemers via Familio-roos
 • kick-off: informele kennismaking – aflijnen van de vragen/behoeftes van de groep
 • 9 maandelijkse groepsessies per jaar
 • individuele vragen
 • een vaste mentor van het programma

Terugblik in beeld - Family Business Happening Voka Oost-Vlaanderen

Donderdag 1 december 2022 brachten we zo’n 120 Oost-Vlaamse familiebedrijven samen rond duurzaamheid op de tiende editie van de Voka Family Business Happening. Bij Bucomat in Kluisbergen deelden de familiebedrijven tips, duurzame strategieën én ambities met elkaar. Lees meer

Kostprijs
Gemiddeld € 1.000 per deelnemer per jaar (afhankelijk van grootte van de familie)
Partner
Voka