Ondernemend leren over disciplines heen: waarom, wat, hoe?

Professionaliseringstraject

Samen met tal van partners zet VLAIO reeds geruime tijd in op het bevorderen van ondernemerszin en ondernemerschap bij jongeren en de ontwikkeling van bijbehorende competenties. We organiseren dit professionaliseringstraject in samenwerking met het Forum Ondernemend Hoger Onderwijs.

Het professionaliseringstraject richt zich in eerste instantie tot onderwijsprofessionals (directie, staf, docenten, leercoaches, onderzoekers,…) uit het hoger onderwijs. Geïnteresseerde studenten zijn evenzeer welkom.

In het najaar organiseren we 3 webinars. Elke webinar focust vanuit een bepaalde invalshoek op interdisciplinair leren. Hoogtepunt van het traject is de organisatie van een (derde) SOHO! leerdag.

Ontdek het programma!

Het professionaliseringstraject krijgt gaandeweg vorm, kom regelmatig terug een kijkje nemen voor meer info.

 • 1

  Wat is het belang van interdisciplinair (leren) leren in onderwijs en bredere ontwikkeling van toekomstbestendige competenties van jongeren?

  Wat is het belang van interdisciplinair (leren) leren in het onderwijs en in de bredere ontwikkeling van toekomstbestendige competenties van jongeren?

  Voor de eerste sessie op 11 oktober laten we twee actoren met expertise én een straffe mening betreffende het topic aan het woord.

  Onderwijsexpert Dirk Van Damme zal in een korte key-note zijn visie betreffende interdisciplinair onderwijs duiden waarin onder meer volgende elementen aan bod komen:

  • Wat is multi-, inter-, transdisciplinair onderwijs? Wat is het niet?
  • Wat zijn geslaagde/goede praktijken waarbij disciplines elkaar bevruchten tot nieuwe kennis?
  • Hoe verhoudt interdisciplinair onderwijs zich tot de 21ste eeuwse vaardigheden?

  Arbeidsmarktexpert Fons Leroy neemt je vervolgens mee in hoe hij het belang ziet van (leren) leren en samenwerken over disciplines heen in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van jongeren en de verwerving van toekomstgerichte competenties vanuit het perspectief van de arbeidsmarkt en de bredere wereld van innoveren en ondernemen. 

  Inleider en moderator is Filip Burgelman (docent Thomas More hogeschool, lid Forum Ondernemend Hoger Onderwijs).

 • 2

  Wat zijn goede praktijken uit het Vlaamse hoger onderwijs op het vlak van ondernemend leren over disciplines heen? Wat kunnen we hieruit leren?

  Het programma volgt binnenkort.

 • 3

  Hoe pak je dat aan, interdisciplinair leren; wat zijn de onderwijskundige randvoorwaarden? Ondersteunende methoden?

  Het programma volgt.

 • 4

  SOHO! LEERDAG 03 maart 2022 (programma volgt)

De webinars starten om 19.30 uur en eindigen om 21 uur.

Deelname is gratis. 

Meer weten over het thema?