INFINITEX - Living Lab waardeketen circulair consumententextiel

Laatst gewijzigd op 5 april 2023

Samenvatting

Infinitex is een living lab project van Thomas More hogeschool dat duurzame oplossingen zoekt voor de textielindustrie. Op dit moment overheerst fast-fashion en is de productie van kledij erg vervuilend. Hoe kunnen we minder grondstoffen gebruiken? En hoe kan textiel intensiever (her)gebruikt worden? Dit living lab wil dan ook een zichtbare en meetbare vooruitgang realiseren in het verlengen van de levensduur of intensiever gebruik van consumententextiel

De uitdaging

De huidige snelheid van de mode-industrie en het consumptiepatroon dat daarmee gepaard gaat, maakt dat onze kleding veel te snel op de afvalberg belandt. Bovendien onderbenut de consument reeds bestaande kleding, want die wordt te kort en te weinig gebruikt. 

Het living lab

Onderzoekers van dit living lab willen dan ook een zichtbare en meetbare vooruitgang realiseren in het verlengen van de levensduur of intensiever gebruik van consumententextiel voor dames, heren, kinderen en huishoudlinnen door het opzetten, testen en verbeteren van nieuwe businessmodellen zoals terugname en herverkoop, verhuur-, leen- en deelmodellen. De andere focus ligt op de uitwerking van services zoals sorting-as-a-service, washing-as-a-service, repair-as-a-service, die de reverselogistics volledig kan ontzorgen. Hierbij wordt expliciet rekening gehouden met de consument als cruciale schakel om deze businessmodellen te doen slagen.

In dit project gaan partners gedurende drie jaar aan de slag met actuele uitdagingen, zoals de transitie naar circulair ondernemen en de groei naar een duurzame en inclusieve samenleving. Zij onderzoeken manieren om minder grondstoffen te gebruiken en materialen en onderdelen te hergebruiken.

“Wij willen de Vlaamse modebedrijven onder meer ondersteunen in het opzetten van een eigen tweedehandssegment door middel van een goed werkende terugnameservice”, zegt onderzoeker Veerle Spaepen van Thomas More. “Of via een verhuurservice en een herstelservice. Zodat tweedehands het nieuwe normaal wordt. We werken daarvoor samen met e5 mode, Xandres, Filou & Friends en partners uit de sociale economie. Zo kunnen we echt iets veranderen in het retailveld.”

Wie voert dit living lab uit?

Dit living lab is een samenwerking tussen Thomas More Mechelen-Antwerpen, De Kringwinkel Antwerpen, Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk Welzijnsvereniging, Quifactum, Causa Sui, Remodel Fashion,  SUPERGOODS, Noterman Fashion, XANDRES, E5 Fashion, TIME2TRACE, Columba, Flanders DC, Filou Company, SARKO.

Hoe kan jouw onderneming participeren?

Ben je een onderneming in de textielwaardeketen? Heb je interesse om meer waarde te creëren voor je klanten door een langere levensduur of intensiever gebruik van consumententextiel? Neem contact op met dit living lab voor inzichten en partners die je hierbij kunnen helpen.

Foto door Waldemar op Unsplash.com

Delen: