Wereldwijd de beste videokwaliteit met THEO Technologies

Op de bus, in de auto of gewoon thuis: we willen overal YouTube-video’s of films via streamingdiensten bekijken. En bij voorkeur ook snel en in hoge kwaliteit. Dankzij THEO Technologies kan dat. Het Belgische bedrijf is de drijvende technologische kracht achter de videoplayer THEOplayer, die wereldwijd door mediabedrijven wordt ingezet. EY nomineerde hen als een van de meest beloftevolle scale-ups van 2020.
Man ligt naar video te kijken op tablet

Video over internet: een enorme evolutie

Elk jaar kijken meer en meer mensen online naar video’s – op steeds meer verschillende toestellen en via almaar meer diverse platformen. En of ze nu kijken naar filmpjes op nieuwswebsites, vlogs of streamingdiensten, ze verwachten een online video van hoge kwaliteit, die snel laadt en niet hapert.

Steven Tielemans is een van de oprichters en huidig CEO van THEO Technologies: “We willen overal filmpjes kunnen kijken, ook als we onderweg zijn. De technologie daarvoor evolueert enorm snel. Vijf jaar geleden had je bijvoorbeeld nog Flash Player nodig, terwijl dat nu helemaal verdwenen is. En binnen vijf jaar zal het nog sneller en nog beter gaan om filmpjes in real time te bekijken.”

 

Met THEOplayer worden video’s van hoge kwaliteit afgespeeld op een brede waaier aan platformen.

 

“THEO zit middenin deze zich razendsnel ontwikkelende sector. Uit onze haalbaarheidsstudie in 2013 bleek dat er geen eenvoudige en universeel bruikbare technologie bestond om video eenvoudig overal via het internet te bekijken. Wie een video online deelde, moest dat via verschillende platformen doen en telkens met allerlei protocollen. Dat moest eenvoudiger kunnen, vonden wij. Vanuit dat idee ontstond THEOplayer: een oplossing voor mediabedrijven waarmee video’s van hoge kwaliteit kunnen afgespeeld worden met dezelfde superieure kijkerservaring op alle platformen.”

“Onze oplossingen worden door mediabedrijven gebruikt voor video streaming via hun websites of apps. De eindgebruiker is er zich vaak niet van bewust dat ze onze technologie gebruiken. Maar THEOplayer is de technologie achter heel veel video’s op het internet, zoals de filmpjes op vrt.nu en op cnn.com. We zijn actief in zo’n zestig landen wereldwijd.”

Technologie voor een razendsnel veranderende sector

“THEO Technologies ontwikkelt niet alleen de technologie achter online video, we zorgen er ook voor dat een video in de beste kwaliteit op een toestel wordt afgespeeld”, vertelt Johan Vounckx. Hij is VP Innovation bij THEO en is onder andere verantwoordelijk voor het pas ontwikkelde High Efficiency Streaming Protocol (HESP).

“HESP maakt dat een video van een streamingdienst snel opstart, dat de vertraging erop beperkt is en dat de gebruiker snel van kanaal kan veranderen. Mensen willen onmiddellijk een video kunnen bekijken als ze op een knopje drukken. Moeten ze wachten, dan worden ze ongeduldig.”

“Het klopt dat de technologie achter video’s via internet zeer snel verandert. Willen we aan de top blijven, moeten we onderzoek blijven doen. Daarvoor is de steun van VLAIO zo belangrijk voor ons. Zonder de financiële steun voor onderzoek zouden we nooit zo snel vooruitgang kunnen boeken.”

“Daarnaast bieden projecten zoals ICON ons de mogelijkheid om samen te werken met interessante partners. Dat is ook een grote meerwaarde.”
 

Johan Vounckx
Projecten zoals ICON bieden ons de mogelijkheid om samen te werken met interessante partners. Dat is een grote meerwaarde.
Johan Vounckx
VP Innovation bij THEO Technologies

Scale-up van het jaar

THEO Technologies werd door EY genomineerd als een van de meest beloftevolle scale-ups van 2020. Steven: “Deze nominatie is een erkenning. Het bevestigt dat we bij THEO goed bezig zijn en dat we zo mogen verder doen. En het is ook heel leuk dat anderen dat zien. Ook voor onze werknemers is het een fijne erkenning. In de periode na de bekendmaking van de nominatie ontvingen we trouwens meer spontane sollicitaties in onze mailbox. We zijn altijd op zoek naar goede mensen om ons team te versterken en als we op zo’n manier onder de aandacht komen, zorgt dat voor extra exposure bij geïnteresseerden.”