WelloPet: alle zorg voor je huisdier onder één dak

WelloPet is een nieuw, innovatief dierengezondheidscentrum in Merelbeke. Via een FINMIX-traject stuurden ze hun digitale investeringscapaciteit bij.
WelloPet

Alles onder één (digitaal) dak

WelloPet heb ik in augustus 2016 samen met partners Rudi De Kerpel en Ben Hilderson opgestart. Bij WelloPet verenigen we een dierenartsenpraktijk, een trimsalon, gedragstherapeuten, verkoop van producten, workshops & events onder één dak. Iedereen kan hier met zijn of haar geliefde huisdier terecht. Voornamelijk zijn we gericht op honden en katten, maar ook konijnen en knaagdieren zijn welkom. 

We proberen iets innovatief op de markt te brengen: Ten eerste brengen we dus dierenartsen, gedragstherapeuten en trimmers samen, met uitgebreide openingsuren. Als tweede proberen we onze diensten digitaal te vermarkten. Mensen kunnen bijvoorbeeld in het digitaal dossier van hun huisdier kijken. Verder is het ook mogelijk om een maandelijks abonnement te nemen op het aangeraden dierenvoer. Ook zetten we in op community; zo stellen we ons erg bereikbaar op naar onze klanten toe.

Rudy Lefèvre

Bij WelloPet verenigen we een dierenartsenpraktijk, een trimsalon, gedragstherapeuten, verkoop van producten, workshops & events – kortom, alles voor je huisdier onder één dak.

Rudy Lefèvre
CEO WelloPet

Vertrouwen van baasje winnen

Uit ons vooronderzoek kwam sterk naar voor dat toekomstige klanten nood hebben aan menselijk contact en vertrouwen. We proberen bij WelloPet preventief te werken en de eigenaar meer te betrekken. Ook zijn we zeer bereikbaar: in het weekend en ’s avonds zijn we open en iedereen kan ons contacteren via onze website, onze Facebookpagina, ons e-mailadres of natuurlijk via de telefoon. We organiseren ook workshops en events zoals bijvoorbeeld “Niet trekken aan de lijn”. Bij WelloPet kan je tenslotte ook altijd terecht voor gratis adviesmomentjes zoals een knuffelconsult of vakantieconsult.

Op zoek naar financiering

Bij de start van onze zoektocht naar financiering waren we ons eerst gaan informeren bij het Innovatiecentrum. Zij hebben ons dan doorverwezen naar het Agentschap Innoveren & Ondernemen waar we Bie Boudolf, werkgroepleider FINMIX, leerden kennen. Samen met haar hebben we bekeken hoe we het project zouden kunnen financieren. We hebben toen deelgenomen aan een  FINMIX-panelsessie met concrete vragen voor de experten.

We hebben ons goed voorbereid op de presentatie van ons concept voor het FINMIX panel. Dit had als grote voordeel dat we alles ook voor onszelf eens goed op een rijtje hebben gezet. Het panel zelf bestond ongeveer uit 10 vertegenwoordigers van verschillende financiële aanbieders. Er was onder andere iemand uit de bankensector, iemand van PMV en iemand van Business Angels Netwerk Vlaanderen. Na onze voorstelling kregen we een zeer gedetailleerd rapport met uiteraard advies over het financieren, maar ook over ons businessmodel en verder nog andere goede raad. Het was echt een zeer aangename en verrijkende ervaring.

WelloPet

Digitaal investeringsplan dankzij FINMIX

Door FINMIX werd bij ons de vinger op de wonde gelegd dat we eigenlijk te weinig digitale investeringscapaciteit voorzien hadden in ons businessplan. Onze grootste uitdaging was om van onze website een verlengstuk te maken van de dienstverlening. Zo kan je bij ons bijvoorbeeld inloggen op de website om de tijdlijn en dossiers van je huisdier in behandeling te raadplegen.

Omdat er nog geen voorgaand voorbeeld bestond van ons concept wisten we niet goed of we zelf konden instaan voor de werking van de site. Door het FINMIX-advies beseften we dat we digitaal concept naar een hoger niveau moesten tillen. De financiering hiervoor hadden we veel te licht ingeschat in ons businessplan. Voor de verdere uitbouw van onze digitale component hebben we dan de kmo- groeisubsidie aangevraagd - en gekregen.

Het FINMIX traject helpt ons verhaal compleet te krijgen zodat we goed voorbereid de onderhandelingen met investeerders aangaan.

Rudy Lefèvre
Rudy Lefèvre
CEO WelloPet

FINMIX is dus een heel nuttig initiatief, het kan je veel nieuwe kennis en inzichten bijbrengen. Ik denk dat je als starter absoluut niet op de hoogte bent van het evenwicht tussen de verschillende financiële hefbomen, zelf dacht ik dan ook enkel aan de bank als enige financieringsbron. In een follow-upgesprek heb ik bijvoorbeeld ook win-winleningen leren kennen. Verder biedt FINMIX ook externe begeleiding om je dossier tot in de puntjes uit te schrijven. Het is net zoals de mama en de papa die een beetje bij het huiswerk van de kleine kinderen zitten; misschien is dat op het moment zelf wat ambetant, maar het is dan toch een keer goed gebeurd.

Snelle groei dankzij hoge klantentevredenheid

De resultaten die we ondertussen met WelloPet hebben behaald zijn zeker positief te noemen. Volgens ons businessmodel zouden we mensen snel kunnen overtuigen om klant te worden bij ons en daarna rustig te groeien. In realiteit was dit echter omgekeerd; de beginfase verliep trager dan verwacht. Mensen hebben meestal al een dierenarts of trimmer, die diensten zijn eerder op vertrouwen gebaseerd dus moeten we ze eerst overtuigen om over te stappen naar WelloPet. Dankzij onze andere diensten zoals workshops en events verlagen we de drempel voor die overstap. Momenteel, één jaar na opstart, groeien we wel op een snel tempo, namelijk 10-15% per maand. Ongeveer 15% van de klanten heeft reeds een abonnement bij ons en uit onze klantentevredenheidsbevraging die we om de drie maanden houden blijkt dat we een gemiddelde score van 9,3 op 10 behalen.

WelloPet

Groei door meerdere vestigingen

Bij de start van WelloPet hebben we op de persconferentie al gezegd: “Als we na 3 jaar alleen nog maar onze eerste vestiging hebben, dan zijn we niet geslaagd.” De bedoeling is om in Vlaanderen meerdere filialen te hebben om een alternatief te bieden voor enerzijds de bestaande petshops en anderzijds dierenartsen en dienstverleners. Momenteel zijn we bijna voorbij de start-upfase en zijn we al bezig met de voorbereidingen van een 2de en 3de vestiging.

 

Gezonde en evenwichtige financieringsmix via FINMIX

Met FINMIX helpen we ondernemingen met innovatieve uitdagingen, stevige groeiambities of overnameplannen op weg naar bedrijfsfinanciering. 

FINMIX biedt de mogelijkheid om jouw plan voor te stellen aan een panel van financieringsexperten. Deze experten beoordelen jouw plan en adviseren je over de meest aangewezen financieringsmix. 

Meer info? Bel 0800 20 555 of mail naar finmix@vlaio.be.