Vlaamse technologie lost internationaal ‘slow play’-probleem op golfterreinen op

Niet alleen op de weg zijn er files. Ook op steeds meer golfterreinen staan golfers in file. “Een spel van vier uur kan soms uitlopen tot zes uur, wat frustrerend is”, ervaart Gert Mentens. Met zijn kompaan bedacht hij een digitale oplossing: Whizzgolf.
Golfstick en golfballetje

Golf en IT

Vandaag zijn Gert Mentens en Kurt Vanderheyden digitale starters. Maar het duo organiseert al sinds 2008 golfwedstrijden voor IT-ers. “Golf en IT bleken een mooie combinatie te zijn”, zeggen de twee. “Op tien jaar tijd groeide onze community van 15 naar 1700 leden. Elk jaar organiseren we een tiental wedstrijden met maximum 150 deelnemers.” Ondanks het plezier tijdens het golfen en nadien op de 19de hole, maken golfclubs zich vaak zorgen om dezelfde problemen: files en trage spelers. 

Slow players zijn internationaal probleem

Wereldwijd stijgt de frustratie over ‘slow play’ op de golfterreinen. Slow players laten anderen wachten. Ze nemen teveel tijd voor het afslaan van het balletje, parkeren hun wagentje aan de verkeerde kant van de hole, nemen te veel risico’s door hard te slaan, nemen de tijd om hun balletjes te zoeken… Ook in het professionele golfen ergeren steeds meer mensen aan ‘slow play’. Bovendien wordt gevreesd dat jonge spelers en amateurs de trage speelstijl van hun idolen gaan kopiëren. 

Vlaamse IT-oplossing

“Kunnen we er iets aan doen?”, vroegen Gert en Kurt zich af. “Hoe kunnen we golfers helpen om sneller te spelen? De oplossing lag in IT. Uit onze eerste proof-of-concepts bleek dat bluetooth- en tracking oplossingen verbetering brachten. Maar het kon nog beter.”

Gert en Kurt slaan aan het ontwikkelen. Hun oplossing is geen app, wel een smartphone met app: Whizzgolf. Deze krijgen golfers mee aan het begin van hun ronde. Ze dragen hem bij zich, zonder verdere verplichtingen. “Veel mensen zetten hun smartphone graag uit tijdens het golfen”, legt Gert uit. “Anderen hun toestel is niet voldoende opgeladen om vijf uur te tracken. Ook wil niet iedereen zijn persoonlijke data delen. Wanneer we onze eigen smartphones meegeven, weten we dat de spelers gevolgd kunnen worden.”

Gert Mentens en Kurt Vanderheyden van Whizzgolf
Gert Mentens en Kurt Vanderheyden van Whizzgolf

Bijsturen vanaf centraal dashboard

Op basis van de binnenkomende gps-data wordt op het centrale dashboard gezien welke spelers tijd verspillen aan inefficiënt spelen en traag wandelen. Hoeveel tijd, waar,... Ze worden hierop bijgestuurd en krijgen tips om efficiënter te spelen. “Door kleine acties kan je tientallen seconden winnen per hole. Doe dat maal 18, en je krijgt een groot verschil.” 

Het toestel levert ook toegevoegde waarde voor de speler, waardoor de weerstand tegen een tracker vermindert. Whizzgolf geeft bijvoorbeeld de afstand tot de green. Het deelt tips over het plaatsen van hun karretje en over hoe ze met minder risico kunnen spelen waardoor ze hogere scores kunnen behalen. Het rapport dat ze nadien via mail krijgen, geeft hen inzicht in hun spel waarmee ze zich telkens kunnen verbeteren.

Imec en SportUp Boost helpen de starter

Hun traject als startende ondernemer verliep via SportUp Boost, een accelerator voor start-ups in de sportwereld. “Begin 2019 begeleidde Kristof De Mey ons richting imec.istart. Toen we in mei 2019 onze vennootschap opstartten, werkten we aan een dossier en hebben we onze milestones uitgezet. Deze hebben we ondanks corona allemaal gehaald.”

 

Met steun van VLAIO

De eerste ontwikkelingen werden gedaan binnen een ontwikkelingsproject bij VLAIO. Whizzgolf kreeg begeleiding en 135.000 euro subsidies voor het ontwikkelen van een niet-commercieel model. In totaal investeerde het duo en externe investeerders tot 400.000 euro. “Van hieruit ontwikkelden we onze commerciële versie”, zegt zaakvoerder Gert Mentens. “Deze lanceerden we begin december 2020.”

 

Wandelen tijdens de lockdown

2020 was een druk jaar voor Whizzgolf en de zaakvoerders die hun start-up combineren met een halftijdse IT-job. “Tijdens de lockdown wandelde ik fictieve golfterreinen af in mijn wijk in Tremelo”, vertelt Gert, “terwijl Kurt ze van bij hem thuis in Aarschot trackte en me instructies gaf. De buren keken soms raar op, maar het gaf ons veel inzicht in wandelsnelheden. Nadien deden we testen met 150 mensen tijdens onze tornooien.”

Het resultaat liet niet lang op zich wachten. “De traagste speler speelde 20 minuten sneller met ons systeem en aanwijzingen. Terwijl Golfclub Kampenhout zich zorgen maakte over de invallende duisternis in september zorgde Whizzgolf ervoor dat iedereen om 19u30 binnen was. Dat overtuigde hen om er verder mee te gaan.”

Golfer op golfterrein

2000 golfers testen in 2021

De eigen tornooien zijn dé verkoopmethode voor Whizzgolf. “Onze eigen tornooien spelen de hoofdrol in het overtuigen van golfclubs”, legt Gert uit. “In 2021 zullen we 20 tornooien organiseren met in totaal 2000 spelers. We vragen aan de marshals van de club mee te volgen.” Deze marshals spelen een belangrijke rol bij een goed spelverloop. Met inzichten vanuit data kunnen zij nog meer oponthoud voorkomen. “Zo ervaren de clubs zelf wat Whizzgolf hen oplevert. Onze demo-installatie gaat ook internationaal, naar Nederland, Duitsland en Portugal. Want ook daar zoeken ze oplossingen tegen slow play.”

Ook de kostprijs zal de Vlamingen helpen doorbreken. “Onze oplossing met eigen devices is goedkoper dan de tools die premium clubs vandaag gebruiken. Tegelijkertijd zijn we bereid om ons te linken aan bestaande software waarmee clubs tornooien en hun organisatie organiseren.”

Volgende stap = AI

Artificiële intelligentie zal op termijn de huidige software een niveau hoger tillen. “We zullen AI inzetten om grote hoeveelheden data sneller te verwerken”, zegt Gert. “Zo ontstaan er oplossingen die een menselijk brein moeilijk kan bedenken. We denken aan realtime inzichten over bijvoorbeeld de laatste 30 minuten voor een grote groep spelers of het voorspellen van mogelijke vertragingen op bepaalde holes.” Hierdoor kunnen clubs hun spelers op een intelligentere manier inplannen zodat slow play verder vermindert en niemand hindert.

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf?

Ontdek de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming.

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.