Uit de naad voor corona

Flexibiliteit: het vermogen om zich makkelijk aan te kunnen passen aan veranderende omstandigheden. We associëren het nog al te vaak met jonge mensen of jonge bedrijven. Maar wat dan gezegd van Liebaert Textiles uit Deinze, een bedrijf met maar liefst 133 jaar op de teller?
RectoVerso

Om tegemoet te komen aan het gigantische tekort aan mondmaskers, gooiden zij in een mum van tijd hun productieproces om. Op nauwelijks twee dagen tijd hadden ze een prototype klaar voor een 3-lagig mondmasker dat aan alle richtlijnen voldeed. Een week later werd een eerste batch van 5.000 mondmaskers verdeeld aan lokale zorgverleners in de buurt van Deinze. Een volgende batch volgt deze week. 

Met de transformatiesteun van VLAIO 

Mathieu Liebaert, innovation & marketing manager bij Liebaert Textiles: “Daarvoor moeten we tijdelijk de productie van ons eigen opgerichte kledingmerk RectoVerso  (100% ‘Deinzes’ geconfectioneerd én met 100% Liebaert-stoffen en –bandjes) even afbouwen. Die nieuwe divisie kwam er dankzij een project van strategische transformatiesteun, dat we samen met VLAIO in 2019 afrondden.  

Ingrijpende structurele investeringen waren dat in een voor ons belangrijk veranderingsproces: een gloednieuwe confectiedivisie, de verticale integratie tussen onze textieldivisies band en stoffen en de omscholing van een hele poule van werknemers. Ze was nodig om in moeilijke economische tijden – pré COVID19 - eigen personeel aan boord te houden. Dat we nu zo snel kunnen schakelen om mensen in de frontlinie van de gezondheidszorg te bevoorraden met beschermend materiaal, doet ook ons deugd.” 

Mathieu Liebaert

Een mooi voorbeeld hoe VLAIO steun nu maximaal ingezet wordt om onze gezondheidswerkers optimaal te beschermen.

Mathieu Liebaert
Innovation & marketing manager

Drielagige beschermingsmaskers 

Kevin Allison, plant manager licht graag toe wat ze precies maken op dit moment: “We maken onze mondmaskers met beschikbare materialen uit onze voorraad. Ze bestaan uit drie lagen weefsel. Om ervoor te zorgen dat vochtdeeltjes minimaal geabsorbeerd worden, bestaat de buitenste laag uit waterafstotend materiaal. Voor de middenlaag selecteerden we een stof die zoveel mogelijk deeltjes filtert. De binnenlaag bestaat uit speciaal kopergeïnfuseerd weefsel met bewezen antimicrobische en antibacteriële werking. Onze maskers zijn machinewasbaar en dus herbruikbaar. Een extra voordeel.” 

Wil jij ook groeien en innoveren? 

VLAIO Bedrijfsadviseur Kris Honraet en zijn collega’s staan voor jou klaar. We zijn een kritisch klankbord en brengen de sterktes en zwaktes van je plannen in kaart. Daarbij adviseren we je over subsidies en financiering en brengen je in contact met de nodige experten uit ons netwerk. Maak hier een afspraak voor gratis advies op maat.