Technologisch snufje chocolade

We associëren chocoladeproducten niet meteen met innovatie en technologische ontwikkeling. Onterecht, bewijst Confiserie Elise. Zaakvoerder Yves Servotte, die vier jaar geleden het bedrijf overnam, transformeerde het van een klassieke chocoladeproducent tot echte food innovator. Met de Elisettes als eerste paradepaardje.
chocolade ensemble

Orangettes en Elisettes

Chocelise wil zich vandaag op twee manieren profileren in de markt: ten eerste door te differentiëren, met een gamma dat naast truffels, paaseitjes, pralines, gevulde chocoladefiguurtjes, orangettes en studentenhaver ook Elisettes bevat. Deze al dan niet gevulde kattentongen brengen ons naadloos bij de tweede vorm van profilering: innovatieve productontwikkeling.

“Ik heb een business development-achtergrond bij grote voedingsbedrijven én ik ben gebeten door ondernemerschap”, licht eigenaar Yves Servotte toe. “Die dubbele expertise wilde ik inzetten voor Confiserie Elise, dat de voorbije 10 jaar de boot van export had gemist. Innovatie kan voor een inhaalbeweging zorgen. Het eerste resultaat zijn de Elisettes en – momenteel nog volop in ontwikkeling – een diepgevroren variant daarvan.”

Evenwicht tussen krokant en smeuïg

Wat zo innovatief of hoogtechnologisch is aan deze Elisettes, willen we weten. Yves: “Elisettes zijn chocolade-mignonettes in kattentongvorm van amper vijf millimeter dik en met een gewicht van tien gram. Op zich al een huzarenstukje om die te maken, maar dan moet je ze ook nog eens gevuld zien te krijgen. 

We zijn naar VLAIO gestapt voor onderzoeksteun om via R&D de chocolaatjes zo dun maar tegelijkertijd zo stevig mogelijk te hebben, de vulling van vast naar smeuïg te krijgen, de bewaartijd te optimaliseren … Je moet daarbij met enorm veel zaken rekening houden: het risico op kristallisatie of kleine gaatjes waardoor de vulling naar buiten wordt geperst, de chocoladeglans moet goed zijn, het evenwicht tussen het krokante en het smeuïge moet perfect juist zitten, enzovoort. Er komt dus véél meer bij kijken dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. 

Ik ben blij dat bedrijven als Confiserie Elise de weg naar onze subsidies vinden. Chocolade is misschien niet echt een product waar je innovatie verwacht maar Yves Servotte bewijst het tegendeel. Dat dit dan resulteert in een product als de ‘Elisettes’ kan ik alleen maar toejuichen.
Ellen Pelgrims
projectadviseur VLAIO

We zijn een kmo en hebben geen twintig mensen die zich fulltime met R&D kunnen bezighouden. Gelukkig wisten we welke richting we uitwilden en konden we rekenen op de steun van VLAIO. Die was broodnodig, want je hebt toch al snel 50 tot 100 kilo grondstof nodig voor één testrun. En er zijn behoorlijk wat testruns nodig … Bovendien heeft VLAIO ons gekoppeld met zowel Sirris – voor mogelijke automatisering – als Food Pilot, waarmee we de krokantheid, robuustheid en smeltbaarheid van de buitenste (altijd zwarte) chocolade onderzochten om tot een optimaal resultaat te komen.”

chocolade ensemble

Schaarste op alle fronten

“Hoewel er ook wat gelijkenissen zijn – creativiteit, veerkracht, visie ontwikkelen en uitdragen, het belang van innovatie – had ik nooit gedacht dat een kmo runnen zo sterk zou verschillen van management in grote bedrijven”, besluit Yves. 

Er wordt wel eens smalend over gedaan, maar voor kmo’s zijn subsidies het manna uit de hemel. Bovendien verplicht een aanvraag je om je innovatieve ideeën te structureren.  
Yves Servotte
Yves Servotte
eigenaar Chocelise

“In een kmo is er bijvoorbeeld op alle fronten altijd schaarste. Er wordt wel eens smalend over subsidies gedaan, maar voor een kmo is dat echt het manna uit de hemel. Bovendien verplicht een subsidieaanvraag je de oefening te doen om je innovatieve ideeën te structureren. Ook op dat gebied is VLAIO een echte steun geweest. Ik mag dan als ondernemer wel veel kilometers op mijn teller hebben, VLAIO bedrijfsadviseur Katelijne Strubbe en projectadviseurs Marianne Claessens en Ellen Pelgrims hebben mij heel goed begeleid doorheen het subsidielandschap en bij het vinden van de juiste partners.”

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.